Lohjan kaupungin kiinteistö- ja kartastopalvelut järjestää avoimia esittelytilaisuuksia kaupungin internetkarttapalvelusta (https://karttapalvelu.lohja.fi/) ja palautejärjestelmästä. Esittelytilaisuudet järjestetään Lohjan kaupungintalo Monkolassa neuvotteluhuone Riihessä maanantaina 14.10. kello 17.00–18.30 ja tiistaina 12.11. kello 17.30–19.00. Tilaisuuksissa esitellään karttapalvelusta löytyviä aineistoja sekä käydään läpi sitä, mistä ja miten Lohjan kaupungin palveluista ja toiminnasta voi antaa palautetta. Palveluja esittelee paikkatietosuunnittelija Marjo Ojala.

Karttapalvelu löytyy Lohjan kaupungin verkkosivujen etusivulta oranssista yläpalkista. Ojala kertoo, että aineistolistasta voi valita erilaisia pohjakarttoja, kuten maastotietokannan, Geologian tutkimuskeskuksen maaperäkartan tai kantakartan. Selkeyttä saa lisättyä korkeusmallin ja vinovalovarjosteen avulla. Himmennys auttaa erottamaan haetut aineistot pohjakartasta. Palvelusta löytyy myös ilmakuvia, joista voi tarkastella alueita tarkemmin esimerkiksi Tunnin junaan liittyen. Historiaakin löytyy.

–Historiallista karttamateriaalia ja ilmakuvia löytyy mm. 1980-luvulta. Niistä voi verrata, miltä maisemat näyttivät ennen ja miltä ne näyttävät nyt. Vanhoja peruskarttoja löytyy vuodesta 1958 lähtien ja pitäjänkartta vuodelta 1913, Ojala sanoo.

Palvelusta löytyy lisäksi perusrekisteritietoihin liittyvää aineistoa, kuten julkisen maanomistuksen aineisto, myytävät ja vuokrattavat tontit, tietoa kiinteistöjen rajoista, teistä ja kaavoituksesta.

–Kaavoitustiedoista selviää esimerkiksi se, mitkä alueet Lohjalla on kaavoitettu ja millainen kaava missäkin on sekä valmisteilla olevat kaavat. Meille soitetaan paljon ja kysytään kaavoitusasioista. Saa soittaa, mutta kaavoihin voi tutustua myös karttapalvelussa, Ojala vinkkaa.

Kartoista selviävät myös esimerkiksi oppilaaksiottoalueet sekä terveyskeskus- ja neuvola-alueet. Kaupungin omien aineistojen lisäksi palvelussa on myös mm. Museoviraston, Maanmittauslaitoksen ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n aluekohtaisia tietoja.

–Löytyy mm. erilaisia luontoaineistoja: Natura-alueita, suojelualueita, melontareittejä, lintujen tarkkailupaikkoja, luontopolkuja, muistomerkkejä, tietoa pintavesistä ja tulvan todennäköisyydestä sekä meluselvitys. Otamme mielellämme myös palautetta vastaan, jos joku huomaa kartalta puuttuvan kohteen.

Karttapalvelussa voi myös mitata etäisyyksiä ja pinta-aloja, merkitä koordinaatteja ja tehdä kartasta linkin ja lähettää sen kommenttien kera eteenpäin.

Karttapalvelusta löytyy tietoa kaavoituksesta melontareitteihin ja vuoden 1913 pitäjänkartasta neuvola-alueisiin.

Anna palautetta

Kaupungin verkkosivulta löytyy myös palautekanava, jonka kautta palautetta voi antaa sekä lukea aiempia palautteita, joille on annettu julkaisulupa, sekä vastauksia niihin. Myös palautteenanto löytyy oranssista yläpalkista. Palautteenanto on jaettu erilaisiin osa-alueisiin, kuten ”kadut ja liikennealueet”, ”ympäristö ja luonto” sekä ”sosiaali- ja terveyspalvelut”. Jos ei tiedä, mihin osioon oma palaute kuuluu, sen voi jättää kohtaan ”yleinen palaute”.

–Palautteista voi tarkistaa, onko esimerkiksi tiessä olevasta kuopasta tai ilkivallasta jo kerrottu. Myös kehitysideoita voi antaa sekä katsoa, onko joku muukin ehdottanut samaa, Ojala sanoo.

Kun joku jättää palautteen, siitä tulee palautteen käsittelijälle heräteviesti. Kirjallista palautettaan voi tarkentaa valitsemalla kartalta palautetta koskevan kohteen sekä liittämällä mukaan valokuvia.

SMS