Lohjan toiset Jääkarusellifestivaalit järjestetään Aurlahdessa 21.2.–22.2.

–Jääkarusellifestivaalit ovat kaksipäiväinen, maksuton, koko perheelle suunnattu, hauska ulkoilmafestivaali, josta löytyy paljon ohjelmaa aamusta iltaan. Nähtävää ja tekemistä löytyy kaikille. Esimerkiksi lapsille ohjelmaa on prinsessan tapaamisesta villasian rapsutteluun ja jättikuplien tekemiseen, kertoo Lohjan kaupungin markkinointipäällikkö Evita Malm.

–Perjantai-iltana esiintyvät Tähdet tähdet -ohjelmasta tuttu Ilta sekä The Bluespace. Lauantaina jammaillaan toppatakkidiskossa DJ Tuottaja Jääskeläisen johdolla ysäribiisien tahdissa. Hän vetää parin tunnin hikijumpan. Illan päättää upea tulishow, Malm jatkaa.

Koko perheelle musiikkia tarjoilee perjantaina Robin Hund ja lauantaina Samuel Daayata. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos toteuttavat pintapelastusnäytöksen järvellä lauantaina kello 14.00 ja sunnuntaina 15.00. Lauantaina kello 18.00 festivaalikansa pääsee häävieraiksi, kun Jessica Räty ja Guy Saar vihitään ilmastokarusellissa. Häämarssin soittaa Lohjan kaupunginorkesteri. Tapahtumaohjelmasta löytyy myös mm. talviuintia, lavatanssijumppaa, glitter-meikkien tekoa, Lohjan Huoneteatterin runoseinä, säävarauksessa mönkijä- ralliauto- poni- ja huskyajelua (maksullisia), Frozen 2 -elokuvasta tuttujen hahmojen tapaaminen ja esitys, ajosimulaattori sekä Ville Haapasalon juontama pyörivä kalastuskilpailu. Ruokamyyjiä paikalle on tulossa noin 40, joten herkuteltavaa riittää. Tarkempi ohjelma ja aikataulut löytyvät Jääkarusellifestivaalien verkkosivuilta. Tapahtuma-alue on avoinna perjantaina kello 12.00–21.00 ja lauantaina 10.00–21.00.

Kaksi vuotta sitten Jääkarusellifestivaaleja vietettiin hieman eri olosuhteissa, mutta järjestäjät vakuuttavat, että yhtä upea, vaikkakin erilainen, tapahtuma on luvassa myös tänä vuonna.

Keksijä tarttui haasteeseen, jotta karuselli pyörii kelistä huolimatta

Jääkarusellifestivaalien järjestäjät ovat jännittäneet viime kuukaudet sitä, jäätyykö Lohjanjärvi riittävästi festareihin mennessä vai ei. Tilanne on historiallinen, sillä Lohjanjärvi on viimeksi ollut helmikuun lopulla jäätön vuonna 1925. Oikukkaiden keliolosuhteiden vuoksi onkin pitänyt viedä eteenpäin samaan aikaan kahta eri festivaalisuunnitelmaa.

–Kun tapahtumaa alettiin suunnitella, otimme kelin heti huomioon, mutta ihan näin radikaalia tilannetta emme ajatelleen. Tässä mennään ääripäästä toiseen, kun kaksi vuotta sitten pakkasta oli –27°C astetta, Malm kertoo.

Tällä hetkellä tiedetään jo, että jäätä ei tule ainakaan tarpeeksi, päinvastoin laineet liplattavat Aurlahdessa. Hyvän varautumisen ansiosta se ei kuitenkaan haittaa, sillä keksijä Janne Käpylehto saa karusellin pyörimään ilman jäätäkin.

–Hauska päivä on tulossa joka tapauksessa. Onneksi meillä on keksijä. Myös yrittäjät ovat lähteneet hyvin mukaan, joten Lohjalla on vahva tahto järjestää tällainen festivaali. Tapahtuma on tarkoitus järjestää vuosittain ja muokata sitä aina sään mukaan. Jääkarusellifestivaali on Etelä-Suomen suurin talviloma-aikaan järjestettävä, maksuton tapahtuma, Malm kertoo.

Kun Jääkarusellifestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018, keskiössä olivat maailman suurin jääkaruselli sekä muut Käpylehdon pienemmät jääkarusellit. Keksijä ei ole jäänyt pyörittelemään päätään Etelä-Suomen surkealle talvelle, vaan tarttunut haasteeseen. Sen tuloksena myös tämän vuoden Jääkarusellifestivaaleilla päästään karusellin kyytiin järvelle, mutta tällä kertaa kyydit tarjoaa ilmastokaruselli. Se on halkaisijaltaan noin 15-metrinen ponttonikaruselli.

–Jääkarusellien yhtenä ideana on alusta saakka ollut muistuttaa ilmastonmuutoksesta: tartutaan haasteeseen innolla ja innovaatioiden kautta, jotta jääkaruselleja voi toteuttaa myös jatkossa. Nyt historiallisen surkea talvi muistuttaa tästä meitä konkreettisesti. Innovaatiot ovat taas mukana näkyvästi. Karuselli kyllä pyörii Aurlahdessa, jäätilanteesta riippumatta, kertoo Käpylehto.

Myös Aurlahden rannalla päästään karuselliin, sillä Tivoli Sariola tuo paikalle hevoskarusellinsa.

Fiilis on tärkein

Se, mitä ensimmäisten Jääkarusellifestivaalien kokemusten perusteella voidaan sanoa, tuo lohdutusta jäättömän ja lumettoman talven keskelle.

–Se, mistä silloin pidettiin, oli kokonaisuus ja se fiilis, joka syntyi ulkona olosta, hyvästä ruoasta, jääkarusellien ihmettelystä, musiikin kuuntelusta ja perheen ja kaverien kanssa vietetystä ajasta. Tämän vuoden tapahtumasta tulee yhtä upea kokemus, mutta toisenlainen, Malm sanoo.

Ensimmäisillä festivaaleilla vieraili noin 15 000 kävijää. Heiltä saatiin palautetta, jota on käytetty tapahtuman kehittämisessä. Nyt onkin panostettu mm. tapahtuma-alueen valaistukseen ja lisätty tekemistä lapsille.

SMS