Miinan mökin jokakesäinen Käsitöiden myyntinäyttely on pistetty pystyyn jo 34. kerran. Myyntinäyttelystä löytyy silti joka vuosi uusiakin aarteita. Mukana on jälleen sekä ensikertalaisia että vanhoja konkareita. Kaikki myyntinäyttelyn käsityöt ovat itse tehtyjä. Myyntinäyttely on avoinna 7.7. saakka joka päivä kello 10.00–17.00.

–Käsitöiden myyntinäyttely on Lohjan suurin tämäntyylinen tapahtuma. Meillä on täällä uusia, jänniä juttuja, kuten Sammattiseuran lehden Sammatin Sanomien ensimmäinen numero vuodelta 1935. Siinä on hauskoja juttuja. Lehteä tehtiin silloin käsin. Meillä on pdf-versiot viidestä ensimmäisestä numerosta, mutta otamme ilomielin vastaan muitakin numeroita, jos joltakulta löytyy niitä, kertoo Anne Linnonmaa Sammattiseurasta.

Yksi lehden hauskoista jutuista on ilmoitus hyviksi todetuista villakoiran siemenistä ja huopatossun taimista, joita huvilanomistajien ja kesävieraiden kannattaa tilata ajoissa tulevaa kesää varten.

Toinen uutuus on Franco Figarin valokuvakirja Elias Lönnrot’s homeland.

–Se on uskomattoman hieno valokuvakirja Sammatista ja Valkjärven maisemista. Maisemat ovat edelleen hyvin samanäköisiä kuin Eliaksen aikaan. Figari on milanolainen valokuvaaja, joka rakastui Suomen luontoon ja viettää kesiään Valkjärvellä. Kirja sopii kaikille, jotka rakastavat kauniita valokuvia, Linnonmaa sanoo.

Iina Huikari on vastavalmistunut vaatetusompelija. Häneltä Käsitöiden myyntinäyttelyssä on paitoja, laukkuja ja asusteita.

Ihania käsitöitä saunahatuista keramiikkaan

Myyntinäyttelystä löytyy mm. erilaisia huiveja, tyynyjä, kortteja, vaatteita, kynttilöitä, keramiikkaa, koruja, ristipistotöitä, kangaskasseja ja villasukkia. Villasukat ovat hyvin perinteisiä, mutta niitä myös ostetaan paljon. Moni ei osaa tai ehdi tehdä niitä itse. Kesän yksi uutuus ovat huovutetut saunahatut. Miinan mökistä löytyy myös muistimuhveja. Niiden ideana on auttaa keskittymään. Esimerkiksi lapsi voi pyöritellä kädessään muhvin sisältä löytyvää palloa satua kuunnellessaan. Kynttilöistä yksi erikoisuus on Riihipajan enkelikynttilä.

–Kun kynttilää polttaa siihen muodostuu siivet ja siitä tulee enkelinnäköinen, avaa Stina-Maarit Elo.

Myynnissä on jälleen myös saippuamestari Sirli Lepsonin (Savela Cosmetics)valmistamia, käsintehtyjä saippuoita ja kuorinta- ja vartalovoiteita sekä tämän kesän uutuutena tuoksuja. Hänen luonnonkosmetiikkatuotteensa olivat suosittuja viime kesänä.

Ilana Martin on pitänyt aiemmin taidenäyttelyitä Miinan mökissä, mutta nyt hän osallistuu ensimmäistä kertaa Käsitöiden myyntinäyttelyyn. Myynnissä on unikkoaiheisia vihkoja, tauluja, koruja, rasioita ja keramiikkaa. Ensimmäistä kertaa mukana on Päivi Hanhimäki. Häneltä näyttelyssä on huiveja ja kasveilla värjättyjä lankoja.

–Värjään lankoja kukilla, lehdillä, sienillä ja puunkuorilla. Kasviväreillä värjättyjä kahta aivan samanlaista lankaa ei ole. Luonnonvärit eivät riitele koskaan, joten mitä tahansa voi yhdistellä, Hanhimäki kertoo.

Hänen lankojaan on myyty aiemmin Tuulentuvassa ja Omenakarnevaaleilla, mutta Linnonmaa houkutteli Hanhimäen mukaan Käsitöiden myyntinäyttelyyn, kun hän kävi tutustumassa siihen viime kesänä. Hanhimäki on värjännyt lankoja jo 12 vuotta. Harrastus alkoi vuorotteluvapaalla, kun sille oli aikaa.

–Tämä on hyvin aikaa vievää. Kasvit pitää mm. kerätä, osa pakastaa, keittää ja pestä irtoväri pois langoista. Kerään nyt jo kasveja ja sieniä ensi vuotta varten. Tykkään liikkua metsässä. Tämä on hyvää vastapainoa työlle ja jotain kaunista, ihana värien kirjo, Hanhimäki sanoo.

Elo iloitsee siitä, että mukana on myös nuoria käsityöharrastajia. Kristina Elolta myyntinäyttelyssä on komeita makrameetöitä. Iina Huikari puolestaan on tehnyt paitoja, laukkuja ja asusteita.

–Olen vastavalmistunut vaatetusompelija. Olen tykännyt pienestä pitäen tehdä käsitöitä. Teen pääasiassa vaatteita naisille ja lapsille, mutta tilaustyönä myös miehille. Tykkään käyttää kierrätyskankaita ja hyödyntää jämäpaloja. Niistä saa tehtyä ihanasti vaikka hiusdonitseja, Huikari kertoo.

Huikari osallistuu Käsitöiden myyntinäyttelyyn nyt ensimmäistä kertaan.

–Monta kertaa aiemminkin olen miettinyt osallistumista, kun olen käynyt täällä. On kiva, että tänne saadaan erityylisiä käsitöitä, hän sanoo.

Kristina Elon makrameetöitä.
.

Herkkuja Miinan resepteillä

Myyntinäyttelyn aikana on avoinna myös kahvio. Tämän kesän uutuutena tarjolla on ensimmäistä kertaa Miinan resepteillä tehtyjä kahvileipiä, kuten Eliaksen muffinssi. 5.7. kahvit tarjoaa itse ”Miina”. Reseptejä löytyy kirjasta Miinan mökki Sammatissa.

Käsityönäyttely ja kahvio sijaitsevat Miinan mökissä, Paikkarin torpan naapurissa. Mökki on Elias Lönnrotin vanhimman veljen tyttären miehen rakentama. Mökki valmistui vuonna 1863. Nimensä mökki sai Elias Lönnrotin toisen veljentyttären Serafia Wilhelmina Lönnrotin eli Miinan mukaan. Hän asui mökissä vuosina 1884–1915 ja toimi pitkään Elias Lönnrotin taloudenhoitajana. Käsityönäyttelyt saivat alkunsa vuonna 1985, kun Sammattiseurassa ajateltiin, että käsityöteema sopisi hyvin Miinan mökkiin, koska Miina itse oli kova käsityöihminen.

SMS

Päivi Hanhimäen kasveilla värjäämiä lankoja.