Tuulentupa on paikallinen käsityökauppa, joka on toiminut Lohjalla jo 32 vuotta. Se sijaitsee Lohjan keskustassa Puu-Anttilan yhteydessä, ja samasta talosta löytyy myös tunnelmallinen ja perinteikäs Kahvila Liisa.

Tuulentuvan toiminnasta vastaa Lohjan seudun käsityöläisyhdistys ry, jossa jäseniä on noin kolmisenkymmentä. Tuulentuvan myymälässä myynnissä tuotteita on noin kahdenkymmenen käsityöläisen toimesta. Kiireisintä ja suosituinta aikaa on ehdottomasti kesä. Toinen sesonkiaika on joulun aika, ja erityisesti vanhan ajan joulumarkkinat Lohjalla. Vakioasiakkaita löytyy jonkin verran.

­-On niitä semmoisiakin, jotka käyvät useamman kerran kuussa katsomassa, mitä uutta on tullut, Lohjan seudun käsityöläisyhdistyksen Raili Suutari kertoo.

Kesäaikaan erilaiset korut ovat suositumpia, ja talvella myydään paljon esimerkiksi kynttilöitä. Valikoimasta löytyy sesongin mukaan erilaisia asusteita, kuten koruja ja laukkuja sekä kodin koriste-esineitä, itsetehtyä kosmetiikkaa, lapasia, tossuja ja keramiikkaa. Juhlavuoden kunniaksi on myytävänä myös erilaisia Lohja 700 -teemaisia käsitöitä, kuten villasukat. Ohjeen villasukkiin voi ostaa liikkeestä.

Käsityöharrastus tekee hyvää kaiken ikäisille

Nuorempaa ikäpolvea toiminnassakin on ollut mukana, jopa alle 20-vuotiaita.

Käsityöt ovatkin erinomainen harrastus myös nuoremmille sukupolville monista syistä. Käsityöt esimerkiksi edistävät luovuutta ja hienomotorisia taitoja. Nykymaailmassa, jossa nuoria ympäröivät jatkuvasti digitaaliset laitteet ja sosiaalinen media, voi käsityö tarjota tervetulleen tauon näytön tuijottamisesta. Käsillä tekeminen voi auttaa lievittämään stressiä, mikä on erityisen tärkeää nuorille, jotka kohtaavat monenlaisia paineita koulussa ja henkilökohtaisessa elämässään. Paineet koulutuksen ja ammatinvalintakysymyksiin liittyen kasvavat ja ovat ajankohtaisia yhä nuoremmille, ja sen myötä kognitiivinen stressi onkin kasvanut. Käsityöt tarjoavat kiireisille ja erilaisten ympäristön paineiden kanssa kamppaileville ihmisille hyvää vastapainoa läsnäolon ja käsillä tekemisen avulla.

Erilaiset käsityöt ja käsillä tekeminen myös vahvistavat itsetuntoa. Kun oppii uuden taidon tai valmistaa jotakin omilla käsillään, se tuottaa onnistumisen tunnetta. Oivaltamisen, oppimisen ja luovan ongelmanratkaisun myötä ihminen saa vahvistavia kokemuksia, joiden avulla hän voi nähdä itsensä luovana ja tuottavana yksilönä, jolla on myös kyky tehdä merkittäviä ja kauniita asioita.

Käsityöt voivat tarjota myös monille yhteenkuuluvuutta ja sosiaalisia kokemuksia. Käsityöyhdistykset ja -ryhmät voivat tarjota mahdollisuuden solmia uusia ystävyyssuhteita, jakaa ideoita ja oppia toisilta. Lohjan käsityöläisyhdistyksen Raili Suutarikin kertoo, että parasta käsityöharrastuksessa on käsitöiden lisäksi niiden ympärille syntynyt pieni yhteisö.

Monet käsityötaidot vaativat usein aikaa ja käytännön työtä, joka opettaa arvostamaan käsityön vaatimaa vaivannäköä ja kärsivällisyyttä. Käsitöiden lomassa jalostuva läsnäolon taito, sitoutuminen ja kärsivällisyys ovat hektisen maailman keskellä yhä enenevässä määrin tärkeää.

Jos mielii mukaan Lohjan käsityöläisyhdistyksen toimintaan, ja saada tuotteitaan myyntiin Tuulentupaan, täytyy käsitöiden yhdistyksen hallituksen näkemyksen mukaan olla tarpeeksi laadukkaita. Lohjalla on kuitenkin myös aloitteleville käsityöläisille tarjolla esimerkiksi Hiiden opiston kursseja monelta eri käsityön alalta, sekä muita ryhmiä, joissa pääsee nauttimaan käsitöiden iloista ja kehittämään taitojaan.

Käsityöt ovat osa paikallista kulttuuria

Käsityöt ovat kiinteä osa suomalaista kulttuuriperinnettä ja paikallista identiteettiä. Ne ovat taidon, luovuuden ja perinteen ilmauksia, jotka kietoutuvat ainutlaatuisella tavalla kutakin yhteisöä ympäröivään luontoon ja kulttuuriin.

Käsityöt ovat aina olleet keskeinen osa ihmiskunnan historiaa. Ne ovat antaneet keinoja selviytyä ja mukautua erilaisiin ympäristöihin, ja tarjonneet välineitä ilon, kauneuden ja merkityksen tuottamiseksi elämään. Käsitöiden avulla on myös perinteisesti siirretty tärkeitä taitoja sukupolvelta toiselle, ja siten nykypäivän käsitöissä on aina pala historiaa ja menneiden sukupolvien taitoja. Käsityöt voivat myös olla terapeuttisia. Ne tarjoavat rauhoittavaa aikaa kiireisessä maailmassa, auttaen ihmisiä käsittelemään stressiä ja ahdistusta.

Mikäli mahdollista, niin kuluttajankin kannattaa suosia mahdollisuuksien mukaan paikallisesti käsin tehtyjä tuotteita. Käsityöt ovat esimerkiksi lahjana mielekkäämpi vaihtoehto, kuin vastaavat tuotteet massatuotettuna. Käsintehdyt tuotteet, kuten korut, vaatteet, koriste-esineet ja laukut ovat usein yksilöllisiä ja uniikkeja, toisin kuin massatuotetut tuotteet. Se lisää niiden arvoa ja vetovoimaa, ja usein ne myös kestävät aikaa paremmin.

Käsityönä valmistettu tuote heijastaa käsityöläisen luovuutta, taitoa ja aikaa, joka tekee siitä paitsi fyysisen tuotteen, myös taiteellisen ilmauksen. Sen avulla myös esimerkiksi käsintehdyn korun tai asusteen kantaja voi ilmaista omia arvojaan, mieltymyksiään ja persoonaansa elävämmin. Suosimalla käsintehtyjä tuotteita kuluttajat tukevat suoraan pienyrittäjiä ja paikallisia käsityöläisiä. Näin edistetään myös kestävää taloutta ja paikallisten yhteisöjen elinvoimaa. Paikallisten käsityöläisten tuotteiden ostaminen on myös kestävän kehityksen kannalta parempi vaihtoehto, ja kestävämpi tapa kuluttaa, kun haluaa hemmotella itseään tai hankkia jotain kaunista kotiin.