Kuinka tarkasti sinä mietit mitä syöt ja koska syöt? Oletko kuinka tarkka omien hampaiden hoitamisen suhteen, vai menetkö fiilispohjalta?

Jos uskoisit televisiomainosta, niin olisit väärässä. Televisiossa pyörivä mainos nimittäin kertoo, että me suomalaiset hoidamme hampaamme hyvin. Todellisuudessa suomalaisten hampaiden kunto heikkenee ja viimevuotisen tutkimuksen mukaan 20 % suomalaisista aikuisista oli selkeitä eroosion aiheuttamia vaurioita hampaissa. Vakavia vaurioita on noin 10 % aikuisista ja nuoristakin, 15-vuotiaista noin 5 % on jo vakavia kulumisen oireita, eli miten se menikään? Valtaosa suomalaisista hammaslääkäreistä on sitä mieltä, että kymmenessä vuodessa on tapahtunut selkeä muutos huonompaan suuntaan, eli television mainosten puheita ei todellakaan kannata uskoa.

Miksi hampaamme voivat huonosti?

Nykyään kaupoissa on tarjolla kaikkea pientä naposteltavaa ja erilaisia juomia, jotka aiheuttavat hampaillemme ja suullemme uudenlaisen haasteen ja rasitteen. Entä tiesitkö, että ruokatuotteista eroosiota saavat aikaan esimerkiksi etikkasäilykkeet, happamat salaatinkastikkeet, happamat hedelmät ja marjat, hedelmäkaramellit sekä ketsuppi.

Terveellisyydelläkin on rajansa

Tiesitkö, että syömällä koko ajan terveellisesti, saattaakin aiheuttaa ongelmia? Tärkeätä on löytää rytmi omalle syömiselle, eikä napostella pitkin päivää.

Hammaseroosiota voi parhaiten ehkäistä noudattamalla säännöllistä ateriarytmiä ja välttämällä napostelua. Happamia ruokia ja juomia olisi paras nauttia vain aterioiden yhteydessä ja silloinkin kohtuudella – korkeintaan 3–4 kertaa päivässä.

Energiajuomat, limut ja mehut olisi syytä jättää erityistilanteisiin, ja happamien ruokien yhteydessä olisi hyvä nauttia kalsiumia sisältäviä tuotteita, jotka neutraloivat happoja.

Kannattaa katsoa, mitä makuvesi tai maustettu kivennäisvesi sisältää ja miettiä, miten juomaa nauttii. Juoma usein ja pieninä määrinä on haitallisempaa kuin isompi määrä kerralla nautittuna. Janojuomaksi onkin paras vaihtoehto tavallinen vesi.

Entä sitten, jos on kasvissyöjä, onko silloin ”turvassa”?

Raakaravinnon syöjän ja kasvissyöjän hampaat voivat kulua herkästi. Suomessa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että jopa 77 prosentilla pelkästään kasvisruokia syöneistä esiintyi eroosiosta johtuvaa hampaiden kulumista.

Osaatko pestä hampaasi?

Tiedätkö miten hampaat pitää pestä? Oletko saanut opastuksen, kuinka sitä sähköhammasharjaa oikeasti käytetään, jotta se puhdistaisi hampaasi? Jos kukaan ei ole sinulle sitä näyttänyt tai olet epävarma, kysy ensi kerralla, kun käyt hammaslääkärissä!

KO