Kim Nordström Kymppi-Katto Oy:stä vinkkaa kiinteistönomistajia uhraamaan tässä vaiheessa kevättä hetken katon ajatteluun.

–Syksy, tämä niin kutsuttu talvi ja alkukevät ovat olleet niin sateiset, että katto kannattaa tarkistaa vahinkojen varalta. Nyt on paras aika tehdä se, hän toteaa.

Itse mahdollisia vaurioita voi olla hankalaa huomata, eikä katolla kiipeily ole turvallistakaan ilman kunnon varusteita, joten Nordström kehottaa turvautumaan ammattilaisen tekemään, ilmaiseen tarkastukseen. Siihen kuuluu katon tarkastelu sekä ulkopuolelta että välikatosta, jos sinne vain pääsee.

–Otamme kuvia ja kerromme, jos esimerkiksi vesi on tullut jostain kohtaa läpi. Kerromme myös, mitä katolle olisi hyvä tehdä. Asiakas sitten päättää, tehdäänkö jotain. Emme myy mitään väkisin, vaan kerromme rehellisesti tilanteen.

Kattoremontin hinta koostuu monesta tekijästä, kuten läpimenojen ja piippujen määrästä, katon korkeudesta ja jyrkkyydestä sekä kourujen ja alastulojen uusimistarpeesta. Aina ei tarvitse suinkaan vaihtaa koko kattoa, vaan esimerkiksi puun kaaduttua katon päälle, on usein tarpeellista vaihtaa vain osa.

–Puun kaatuminen voi rikkoa esimerkiksi jotain kattopellin alla tai avata saumoja, Nordström sanoo.

Katon kuntoon kannattaa panostaa ajoissa, sillä jos katto vuotaa ja vesi pääsee välikattoon, eristeet kastuvat ja edessä on paljon suurempi ja kalliimpi remontti. Yksi syy asunnon tunkkaiseen hajuun voi löytyä juuri veden pääsystä välikattoon ja kastuneista eristeistä.

Kattoremontti lohjalaisessa kohteessa.

Katto voi olla remontin tarpeessa monesta syystä

Nordström kertoo, että aivan uusien talojen katot ovat yleensä kunnossa, mutta on hän vaihtanut kattoja kymmenen vuotta vanhoihinkin taloihin. 30–40 vuotta vanhan talon kattoon olisi jo vahvasti syytä kiinnittää huomiota.

Katto voi olla korjauksen tarpeessa monesta syystä. Kattopeltien saumat voivat aueta, kun tuulee. Peltikattoon voi kondensoitua kosteutta, jos aluskatetta ei ole. Se puuttuu monista 80–luvulla ja sitä ennen rakennetuista taloista. Nordström neuvookin olemaan erityisen tarkka niiden kiinteistöjen kanssa, joista aluskate puuttuu. Jos taas peltikaton maali on lähtenyt pois ja ruostetta syntynyt, katto voi ruostua puhki. Peltikattoon päältä päin ruuvatut ruuvit voivat ajan kanssa löystyä ja tiivisteet palaa auringossa puhki, jolloin vesi pääsee vuotamaan sisään.

Katosta huolehtiminen pidentää sen ikää. Peltikaton voi pestä ja maalata uudelleen. Tosin 80– ja 90–luvuilla oli käytössä muovipinnoite, jota ei voi maalata uudelleen.

–Meidän teräspeltikatoissamme on 50 vuoden takuu. Ei tarvitse pelätä, että pinnoite irtoaa, Nordström kehaisee.

Oma lukunsa ovat tiilikatot.

–Tiilikatto kestää pitkään, jos sitä huoltaa, mutta se myös sammaloituu nopeasti. Vesi ja lumi jäätyvät sammaleeseen, jolloin tiilet voivat haljeta. Sammaloitunut katto kannattaa uusia, sillä se tulee halvemmaksi kuin vanhojen tiilien puhdistus ja takaisin katolle asettelu, Nordström sanoo.

Talon sisäpintoja remontoidaan ja uutta ilmettä haetaan kyllä, mutta Nordström muistuttaa, että sekin menee hukkaan, jos katto vuotaa.

–Katto on niin tärkeä, hän tiivistää.

Nordström neuvoo muistamaan muutenkin talon kuntoa ylläpitävät remontit, jotta vesivahingoilta vältytään ja sisäilma pysyy hyvänä.

–Talokanta vanhenee, joten katon lisäksi myös esimerkiksi putket kannattaa pitää kunnossa.

Nyt olisi siis hyvä aika tehdä kattotarkastus, mutta koronavirus saattaa mietityttää. Nordström kertoo, että Kymppi-Katto on hionut toimintansa tilanteeseen sopivaksi.

–Ihmiskontaktia ei tarvita, koska teemme koko tarkistuksen talon ulkopuolella ja paperit saa sähköisesti, hän avaa.

Jos nyt ei ole kuitenkaan sopiva hetki remontille, hätä ei ole tämän näköinen, sillä kattoremontin voi tehdä mihin aikaan vuodesta tahansa.

SMS