Vuodesta 2020 tuli jotain ihan muuta kuin etukäteen ajateltiin. Alkuvuonna huhut maailmalla leviävästä viruksesta alkoivat levitä yhä nopeammin. Jo maaliskuussa tultiin tilanteeseen, jossa valtakunnan hallitus julisti Suomen olevan poikkeusoloissa. Uudenmaan maakunnan rajat suljettiin poliisipartioin, koulut asetettiin etäopetukseen, päiväkotihoito rajattiin vain osalle lapsia ja kulttuuripalvelut jäivät tauolle. Moni siirtyi etätöihin. Kadut hiljenivät. Vain nallet ikkunalaudoilla tervehtivät ulkona liikkujaa.

Poikkeusolot päättyivät, mutta pandemia ei. Se jatkoi aaltoilevaa kulkuaan maailmalla. Epidemian kanssa elettiin lopun vuotta sen muuttuviin vaiheisiin mukautuen. Ihmisten väliin tulivat kasvomaskit. Neuvotteluhuoneiden pöydät vaihtuivat etäkokousten kasvogallerioihin tietokoneen ruudulla. Kuka vielä muistaa, miltä reilu kädenpuristus tuntui?

Koronavitsaus ei ole pahimpia koettelemuksia ihmiskunnan historiassa. Lohjan pian 700-vuotisessa historiassa on koettu lukuisia paljon pahempia kulkutauteja ja muita kriisiaikoja. Niistä kaikista on selvitty ja niin selvitään tästäkin. Maailmanlaajuisen kriisin oloissa Suomi on jälleen osoittautunut yhdeksi parhaista yhteiskunnista elää.

Suomalaisten kaupunkien joukossa Lohja on selvinnyt poikkeusoloissa hyvin. Haluan kiittää lohjalaisia kulkutaudin leviämistä rajoittavien suositusten hyvästä noudattamisesta. Olen ylpeä kaupungin henkilöstöstä, joka on suorittanut tehtäväänsä kuntalaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi erinomaisesti vaikeissa oloissa. Kun kannamme kukin oman vastuumme ja samalla autamme vähän kaveriakin, selviämme niin tästä kuin muistakin ongelmista.

Korona-aika on tuottanut ongelmien ja vaivan lisäksi myös paljon hyvää. Elämän rytmiä on ollut pakko rauhoittaa. Terveyden ja toisten ihmisten arvo on kirkastunut. Monella on ollut enemmän aikaa perheensä ja läheisimpien kanssa. Etäyhteys on usein parempi vaihtoehto kuin fyysinen liikkuminen läpi ruuhkien. Moni nyt opittu käytäntö voi jäädä pysyväksikin.

Lohjalle koronan jälkeinen uusi aika tarjoaa mahdollisuuksia. Useampi on alkanut kaivata enemmän tilaa ympärilleen. Asuminen poikkeuksellisen kauniissa luontoympäristössä hyvien palveluiden äärellä kohtuullisella etäisyydellä suurista kaupungeista on yhä houkuttelevampi vaihtoehto. Lohjalle muuttaneiden määrä on kasvanut selvästi ja olemme olleet vuoden aikana muuttovoittokunta. Uusia asuntoja rakennetaan meillä nyt ennätysvauhtia.

Joulun aikaan lähdemme edelleen poikkeavissa oloissa. Monelle kaupalle ja palvelualan yritykselle korona-aika on selviämistaistelua. Muistetaan heitä joulun ajan hankintoja tehdessämme. Paikallisesta yrityksestä hankittu tuote tai lahjakortti auttaa pitämään palvelumme elävinä vaikean ajan yli.

Läheisyyden ja yhdessäolon juhlaa varjostaa vielä taudin leviämisen vaara. Siksi on viisautta viettää juhlapyhiä totuttua pienemmällä porukalla. Yhteydenpitoa tämä ei kuitenkaan nykyisten viestintävälineiden maailmassa estä eikä joulun sanoma himmene. Se on rauhan, välittämisen ja rakkauden sanoma.

Lohjan kaupungin puolesta toivotan kaikille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!

Mika Sivula

Lohjan kaupunginjohtaja