Aurinko paistaa Karkkilassa ja koski juoksee kohisten keskustan halki. Aurinkoisilla mielin ollaan muutenkin.

–Meille kuuluu todella hyvää ja teemme töitä, jotta positiivinen vire myös jatkuu. Kaupungin kehityksen kannalta kriittiset mittarit ovat kaikki kääntyneet plussalle, iloitsee Karkkilan kaupunginjohtaja TuijaTelén.

Karkkilan väestömäärä on muuttovoiton myötä kasvussa. Työttömyys puolestaan on laskussa. Parina vuonna on tehty myös positiivinen tilinpäätös. Se on osin koronatukien, mutta myös kaupungin ja aktiivisten kuntalaisten sekä yrittäjien omien toimien ansiota.

–Verotulot ovat kasvaneet uusien asukkaiden myötä. Myös matkailu on kasvattanut taloutta. Aiemmin kertynyttä alijäämää on vielä, mutta se saadaan katettua näillä näkymin kahden seuraavan vuoden aikana. Karkkilaan perustettiin viime vuonna enemmän uusia yrityksiäkin kuin usean viime vuoden aikana yhteensä, Telén iloitsee.

Karkkila on virkistynyt kaikin puolin muutaman viime vuoden aikana.

–Karkkilassa on satsattu paljon matkailuun, lähiluontoon ja ulkoilureitteihin. Kotimaanmatkailu onkin kasvanut hurjasti. Korona vielä kiihdytti sitä, Telén kertoo.

Tuo virkistyminen on monen tekijän ansiota.

–Yritykset ovat tehneet rohkeita investointeja ja yhdistykset toimineet aktiivisesti kaupungin kumppanina. Karkkilassa on ihanaa pienen kaupungin yhteisöllisyyttä ja intoa rakentaa kaupunkia yhdessä paremmaksi. Högforsin ruukin uusi palvelu- ja kulttuurikeskittymä Ala-Emalissa on esimerkki hienosta kehityksestä. Sieltä löytyy nykyään mm. elokuvateatteri, Telén kertoo.

Hän näkee Karkkilassa monia vahvuuksia.

–Karkkila sijaitsee pääkaupunkiseudun lähellä. Olemme panostaneet saavutettavuuteen eli yhteyksiin sekä Karkkilan tunnettuuteen ja näkyvyyteen. Valtatie 2 parannuksen suunnittelu Karkkila–Nummela välille on käynnistynyt Väylävirastossa.

Karkkilasta löytyy hyviä ulkoilumahdollisuuksia, kuten koskireitti aivan keskustasta. Kuvassa Kivistön koski. (Kuva: Harry Torvinen)

Karkkilassa on tilaa asua väljästi

Karkkilassa on parhaillaan käynnissä tonttien alennusmyynti. Telén kertoo, että kauppa on käynyt mukavasti.

–Meillä on hintaetu, kun tontit maksavat noin 20 000 euroa. Helsingissä tuohon summaan saa laittaa nollan perään.

–Myös uusia alueita on kaavoitettu, jotta tonttitarjontaa riittää. Tällä hetkellä tontteja löytyy hyvin Läyliäisten suunnalta Aurinkorinteen omakotitaloalueelta. Uusi kaava on tulossa myös Pyhäjärven rantaan Vattolan suunnalle. Sinne voi rakentaa suomalaisen unelman; omakotitalon melkein järvenrantaan, mutta silti keskelle kaupunkia.

Kerros- ja rivitaloasuntojen osalta kauppa on käynyt sen verran hyvin, että tällä hetkellä tarjontaa ei juuri ole. Lisärakentamisen kaavoitus on kuitenkin suunnitteilla.

–Karkkilassa on tilaa, tänne mahtuu. Väljyydestä ja kotoisuudesta halutaan pitää kiinni, Telén toteaa.

–Myös kaikki peruspalvelut löytyvät uimahallia lukuun ottamatta. Meiltä löytyy oma työväenopisto ja urheiluseuroja, jotka tarjoavat paljon harrastusmahdollisuuksia. Olemme halunneet säilyttää myös ihanat kyläkoulut. Niitä ei olla karsimassa, vaan päinvastoin niitä on remontoitu. Koulut ovat yksi vetovoimatekijämme. Myös Nyhkälän koulu keskustassa on remontoitu moderniksi, Telén jatkaa.

Karkkilan kaupunginjohtaja Tuija Telén on iloinen kaikista niistä asioista, joita kaupunki, yrittäjät ja aktiiviset asukkaat ovat yhdessä tehneet Karkkilan eteen.

Vahvuudet esille

Telén kertoo, että jatkossa Karkkila aikoo tuoda itseään ja vahvuuksiaan entistä enemmän ihmisten tietoon.

–Tämä on pieni, kompakti kaupunki, jossa on upeita luontokohteita ihan keskustassa. Esimerkiksi keskustan koskireitiltä löytyy viisi koskea. Se on koskikalastajienkin suosima kohde. Reitin taukopaikkojakin on kunnostettu. Myös Toivikkeella on kunnostettu mm. opasteita.

Telén iloitsee myös Karkkilan virkeästä kulttuurielämästä.

–Kesällä täällä tapahtuu koko ajan. Meillä on upea teatteri ja valtavasti tapahtumia Rautapäivistä ja Sunset Beach Partysta perinteisiin lavatansseihin. Myös tori on ihanan vireä kesällä. Moni yllättyy Karkkilan vanhasta ruukkimiljööstä ja siitä, että kaikki on niin lähellä.

SMS