Kaupunkivenepalvelu Skipperin veneet rantautuvat Aurlahteen toukokuun alussa. Kaupunkivenepalvelu tuotetaan Lohjalla yhteistyössä Lohjan Liikuntakeskuksen, Lohjan kaupungin ja Cafe Aurlahden kanssa. Rantaan tulee kolme soutuvenettä ja kaksi tai kolme moottorivenettä käyttäjämäärän kehittymisestä riippuen. Veneitä lisätään kauden aikana tarpeen vaatiessa. Kaupunkivenepalvelun saapuminen Lohjalle sai alkunsa halusta nostaa Lohjan imagoa järvikaupunkina ja tuoda järvi entistä paremmin kaikkien lohjalaisten nautittavaksi.
–Kaupunkiveneet luovat lohjalaisille uusia mahdollisuuksia ulkoiluun ja liikkumiseen. Tilanne on ollut sellainen, että järvestä on pystynyt nauttimaan rannalta ja Liessaaren laavulta, mutta järvelle pääsemiseksi on pitänyt itse omistaa vene tai hyödyntää tutun venettä. Nyt sama mahdollisuus on kaikilla, kertoo Lohjan Liikuntakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Vienonen.
Hän muistuttaa, että kun palvelu nyt saadaan Lohjalla, sitä pitää myös käyttää, jos sen halutaan säilyvän.
–Rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kokeilemaan. Palvelut säilyvät, niin koronan aikana kuin muutenkin, niitä käyttämällä.
Uudenlainen tapa veneillä
Skipperin perustaja ja toimitusjohtaja Kristian Raij kuvaa Skipperiä jakamistalouden ja yhteiskäyttöpalvelujen toimijaksi veneilypuolella. Yritystä alettiin rakentaa vuonna 2017 kanavaksi, jonka kautta yksityishenkilöt voisivat vuokrata toistensa veneitä. Yksityisen ihmisen veneen vuokrauksessa on kuitenkin kynnyksensä, jos omat veneilytaidot eivät ole huippuluokkaa. Nykyään yksityisten henkilöiden veneiden vuokrauksen lisäksi Skipperi tarjoaa yrityksen kaupunkiveneitä. Toimintaa on pilotoitu sekä soutu- että moottoriveneiden osalta Helsingin ja Espoon kaupunkien kanssa ja se on saavuttanut verrattain pienessä ajassa suosiota ympäri Suomea. Samalla kausimaksulla veneen voi vuokrata mistä tahansa yrityksen veneiden kotisatamasta.
–Monen mielestä veneily on ihanaa, mutta veneen omistaminen ei, koska se tuo kustannuksia ja kunnostusta ja vie aikaa. Tämä on uudenlainen tapa veneillä sen sijaan, että itse vetäisi veneen trailerilla eri paikkoihin. Palvelumme lisää kotimaanmatkailua. Kun veneitä voi vuokrata, myös ulkopaikkakuntalaiset pääsevät tutustumaan mm. Lohjanjärveen. Tulemme tarjoamaan myös retkivinkkejä esimerkiksi siitä, missä Lohjanjärvellä kannattaa käydä, Raij kertoo.
Uudenlainen veneilymuoto on otettu innolla vastaan.
–Saamassamme palautteessa huokuu innokkuus veneilyä kohtaan. Porukka on täpinöissään ja ihmiset kertovat suljetussa Facebook-ryhmässämme esimerkiksi missä ovat käyneet paistamassa lettuja, Raij iloitsee.
Lohjalle tulevia kolmea soutuvenettä voi käyttää 35 euron kausimaksulla niin paljon kuin haluaa. Veneistä löytyy Muumi-kuviointi, sillä John Nurmisen Säätiö ja Moomin Characters keräävät tänä vuonna yhteistyössä varoja Itämeren suojeluun ja puhdistamiseen.
–Jokaisesta kaupunkiveneilystä lahjoitetaan viisi euroa heidän Itämeri-kampanjaansa, Raij sanoo.
Moottoriveneiden osalta löytyy kaksi palvelutasoa sen mukaan haluaako venettä käyttää vain viikolla vai myös viikonloppuna. Aloittelijatkin pääsevät mukaan, sillä veneen käyttömaksu sisältää veneilykoulun, johon kuuluu sekä verkko-opetusta että käytännön harjoittelua vesillä.
–Opetellaan mm. ajoa ja rantautumista. Opettajamme katsoo, onko osaaminen kunnossa, Raij avaa.
Lohjalla yhteistyötä tehdään Rantakahvila Aurlahden kanssa.
–Sieltä voi hakea eväät veneilyreissuun, Raij vinkkaa.
Veneiden varaukset, käyttöönotto ja palautus tapahtuvat digitaalisesti Skipperin sovelluksella. Soutuveneissä käyttäjä voi varata veneen käyttöönsä kolmeksi tunniksi kerrallaan. Moottoriveneissä käyttäjällä on käytössään kaksi aktiivista varausta, joilla voi varata veneen joko aamupäiväksi 8:30-16:00 tai loppupäiväksi 16:30-08:00. Kaksi varausta voi yhdistää myös yhdeksi 23,5 h varaukseksi. Kun vene on palautettu, käyttäjä voi tehdä uuden varauksen. Skipperi ei rajoita varausten määrää kauden aikana. Kaupunkivenekausi alkaa toukokuussa ja päättyy lokakuussa. Veneistä löytyy kaikki tarvittavat varusteet pelastusliiveistä lähtien. Moottoriveneistä löytyy myös mm. navigointilaitteet, merikartat ja ensiapulaukku. Skipperi huolehtii kaupunkiveneiden ylläpidosta, huolloista, vakuutuksista ja veneiden saatavuudesta.
Vesille koronasta huolimatta
Tällä hetkellä koronatilanne vaikuttaa myös Skipperin toimintaan.
–Seuraamme aktiivisesti viranomaismääräyksiä ja suosituksia. Vaikka koronaepidemia vaikuttaa esim. koulutusten järjestämiseen, pystymme tarjoamaan aloitteleville veneilijöille webinaareja ja sähköiset kurssimateriaalit sekä yksityisopetusta veneen käsittelyyn. Olemme myös muuttaneet joitain käytäntöjä sekä palvelun sopimusehtoja pahan päivän varalle. Näillä näkymin veneilykauden tilanne näyttää onneksi hyvältä, Raij kertoo.
Koronan vuoksi koulutukset toteutetaan nyt yksityisopetuksena, veneily tapahtuu hanskat kädessä ja vene puhdistetaan käytön jälkeen. Koronan vuoksi käyttöön on otettu myös mahdollisuus veneen käyttösopimuksen purkuun esimerkiksi lomautuksen aiheuttamien talousvaikeuksien vuoksi.
SMS