Tänään: 24.07.2024

Päätoimittaja

Kävelyä ja keskustelua ympäri Lohjaa

lohja

Kun tasavallan presidentti haastaa, haasteeseen on vastattava. Sauli Niinistö haastoi 75-vuotispäivänsä kunniaksi suomalaiset liikkumaan esimerkiksi kävellen. Lohjan Liikuntakeskus on päättänyt järjestää 40. viikolla yhdeksän kävelytapahtumaa eri puolilla kaupunkia. Lenkkejä ovat vetämässä Liikuntakeskuksen ohjaajat.
– Tarkoituksena on, että kävellessä keskusteltaisiin hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Me Liikuntakeskuksen työntekijät otamme vinkkejä vastaan ja teemme niistä yhteenvedon. Mukaan on kutsuttu myös kaupungin päättäjiä, jotka voivat viedä ideoita eteenpäin, kertoo Liikuntakeskuksen yhteyspäällikkö Minna Nuppola.
Toki keskustelu on vapaa, eikä siihen ole pakko osallistua vaan voi keskittyä vain kävelemiseen ja vaikka luonnon havainnointiin.
– Ei myöskään tarvitse porhaltaa kilpavauhtia, vaan itsekunkin iälle ja kunnolle sopivaa tahtia. Lähtöpaikat ja suunta on määrätty etukäteen, mutta määränpäätä ei. Lähtöpaikalla otetaan pieni alkulämmittely, minkä jälkeen kävellään noin tunti, Nuppola selvittää.

Terveys ja ilmasto kiittävät

Kävelyn ja pyöräilyn yhteenlaskettu osuus suomalaisten päivittäisistä matkakilometreistä on noin neljä prosenttia. Vajaa kolmasosa kaikista matkoista tehdään jalan tai pyörällä.

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi 2018 kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman, jonka tavoitteena lisätä kävelyn ja pyöräilyn matkoja 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, mikä tuottaisi sekä terveys- että ympäristöhyötyjä.
Tavoite edellyttää arkikäytäntöjen muuttamista. Viime vuosina ovat yleistyneet muun muassa kävelykokoukset. Voisiko Lohjan kaupunki ottaa askeleita tähän suuntaan?
– Viranhaltijat varmaan jo pitävät keskenään jonkin verran kävelykokouksia. Poliitikoille ne olisivat luontevia erityisesti kaavasuunnitelmiin tutustuttaessa, arvioi kaupunginvaltuutettu Pekka Luoma.
Kävellä voi yksin ja yhdessä. Jälkimmäinen kohentaa myös sosiaalista hyvinvointia.
– Kampanjan merkeissä voit haastaa vaikka naapurisi mukaan kävelemään, Minna Nuppola heittää.


JP

Kävellään keskustellen -haasteen aikataulu ja lähtöpaikat:

Ma 2.10. klo 18 Lohjan museon tapahtumakenttä (Rovastinkatu 1) sekä Hiidensalmen asuntomessualueen ulkokuntosali (Sahakatu)
Ti 3.10. klo 10 Aseman kuntoradan lähtöpaikka (Lehmijärventie 1), klo 14.30 Saukkolan kuntosalin parkkipaikka (Turuntie 2109)
Ke 4.10. klo 10 Ojamon tekonurmikenttä (Everstinkatu), klo 14.30 Kässän talo (Virkkalantie 9)
To 5.10. klo 11 Sammatin frisbeegolfradan lähtöpaikka (Paikkarinkatu 86), klo 13 Karjalohjan koulun piha (Koulukuja 10)
Su 8.10. klo 11-13 Laavujen kierros Saarlampi (Tiedonpolku 4, Nummi)

Harjoituslenkillä vasemmalta Taina Pennanen, Satu Lindberg, Minna Nuppola, Pekka Luoma, Jelena Klimenko ja Maria Helenius.