Nuorisoduunit ry:n vohvelikahvila SydänVohveli avautuu kesäkuussa Lohjan torilla. Kahvila tarjoaa kesätyötä alle 18-vuotiaille nuorille.

Nuorten vaikeus löytää kesätöitä nousee keskusteluun vähän väliä. Reeta ja Markus Kinnunen sekä Olli Eskelinen eivät jääneet vain kuuntelemaan näitä puheita, vaan perustivat Lohjalle viime maaliskuussa Nuorisoduunit ry:n muutaman ystävänsä kanssa. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea ja kannustaa alle 18-vuotiaita nuoria aktiiviseen toimintaan, opettaa työelämätaitoja ja työllistää nuoria kesätöihin.

–Ajatus lähti siitä, että on paljon nuoria, joilla ei ole kesätyötä. Koronan takia yritykset palkkaavat tällä hetkellä entistäkin vähemmän nuoria. Meillä oli heistä huoli ja mietimme, mitä voisimme tehdä, yhdistyksen puheenjohtaja Reeta Kinnunen kertoo.

–Tiedän nuoria, jotkut lähettävät kymmeniä työhakemuksia, eikä silti tärppää, yhdistyksen varapuheenjohtaja Olli Eskelinen kuvaa tilannetta.

Ratkaisuksi keksittiin vohvelikahvila, johon nuoria työllistetään.

–Monessa paikassa on kesällä vohvelikahvila. Olen ajatellut, että Lohjallekin olisi kiva saada sellainen, Kinnunen sanoo.

Vohvelikahvila aukeaa Lohjan torilla 20.6. Ainakin aluksi se työllistää viisi nuorta.

–Sillä määrällä kahvila saadaan hyvin pyörimään. Työntekijöitä on jo tiedossa. Aika innostuneesti he ottivat tämän mahdollisuuden vastaan, kertoo Eskelinen.

Valmiina torilla ei ole kahvilaksi sopivaa tilaa, joten sellainen piti saada jostain. Lopulta ratkaisu löytyi varsin läheltä.

–Pyörittelimme erilaisia vaihtoehtoja ja mietimme esimerkiksi telttaa. Sitten juttelin velipojan kanssa ja hän kertoi, että heillä on työpaikalla vaunu, jota voisimme käyttää. Se on yhden koulun vanhempainyhdistyksen myyntivaunu, Eskelinen kertoo.

Kinnunen iloitsee siitä, että asia ratkesi näin hienosti, sillä vaunuostoksille tuoreella yhdistyksellä ei olisi ollut varaa lähteä.

Perustajajäsenet ovat koemaistamassa vohveleita. Kuvassa etualalla haastateltavat Olli Eskelinen ja Reeta Kinnunen. He toivottavat kaikki tervetulleiksi herkullisille vohvelikahveille SydänVohveliin.

Kesätyön saaminen on nuorille tärkeää

Vohvelikahvila on tarkoitus pistää pystyyn myös muina kesinä.

–Tästä on tarkoitus tulla jatkumo. Jatkamme yhdistyksen toiminnan työstämistä ensimmäisen kesän kokemusten mukaan, Kinnunen kertoo.

Kahvilalla aloitetaan, mutta muitakin töitä on mietitty. Nuoret voisivat esimerkiksi leikata nurmikoita ja pestä ikkunoita.

–Työ voisi olla mitä vain, mitä alle 18-vuotiaat voivat tehdä, Eskelinen tiivistää.

He näkevät, että kesätyön saaminen on nuorille todella tärkeää.

–Kun saa nuorena työkokemusta, on helpompi päästä jatkossakin töihin. Vanhempana se voi olla vaikeampaa, jos työkokemusta ei ole. Lisäksi kesätöissä opitaan työn tekemisen kulttuuria. Opitaan, että raha ei kasva puussa, vaan se tehdään työllä, Eskelinen sanoo.

Kinnuset ja Eskelinen auttavat nuoria vapaaehtoispohjalta. Mikä saa heidät ponnistelemaan nuorten työllistymisen eteen ja perustamaan yhdistyksen sitä varten?

–Kai se on halu tehdä asioita nuorten eteen. Olen muuttanut muualta Lohjalle ja asunut täällä nyt seitsemän vuotta. Haluan kehittää Lohjaa ja rakentaa juttuja tänne, jotta tämä tuntuu enemmän kodilta, Kinnunen pohtii.

–Itsellänikin on sen ikäisiä lapsia, joten huoli on ajankohtainen, Eskelinen toteaa.

Yrityksillä on mahdollisuus tukea nuorten työllistymistä

Muutama yritys on jo lähtenyt mukaan tukemaan nuorten työllistämistä. Heidän lahjoittamillaan varoilla hankitaan esimerkiksi vohvelipannuja ja kahvinkeitin sekä maksetaan nuorten palkkoja ja toripaikkamaksu. Mukaan ovat tähän mennessä lähteneet Kiinteistömaailman ja LähiTapiolan Lohjan toimipisteet, Katveturva Oy, Bonne Juomat Oy, OmaLogo Oy, SSO ja Plastex. Lisää tukijoita otetaan edelleen mielellään vastaan, sillä tukea tarvitaan myös jatkossa. Yhteistyötä on tehty myös Lohjan kaupungin, Lohjan Yrittäjien, Eezyn ja Lohjan Intersportin kanssa.

–Lämpimät kiitokset jokaiselle, joka on lähtenyt tukemaan. Kaikki ovat olleet todella positiivisella asenteella mukana, Kinnunen kiittää.

–Kaikki, jotka tästä ovat kuulleet, ovat suhtautuneet erittäin myötämielisesti ja pitäneet tätä asiaa tärkeänä, lisää Eskelinen.

Yhdistyksen toimintaan haetaan lisää jäseniä ja tukijoita, yhteyttä voi ottaa perustajajäseniin.

SMS