Joskus puhuttiin intiaanikesistä, ja niillä tarkoitettiin nimenomaan tällaista kesää kuin millainen meillä on nyt olla. Lämpöä on piisannut riittämiin, ja voidaan sanoa, että monilla on ollut ongelmia sovittaa oma arki tähän lämpötilaan. Tällä kertaa käymmekin kotinurkassakin läpi muutamaan vinkkiä ja muistettavaa asiaa kuumalla.

Vaikka ne kaikkein kuumimmat päivät saattavat olla jo ohi, niin nämä pienet vinkit ja muistutukset toimivat myös loppukesäksi.

Juo tarpeeksi

Lehdistä olemme saaneet lukea, kuinka moni ikäihminen on joutunut kuumuuden vuoksi sairaalahoitoon, mutta myös nuoremmilla voi olla vaikeaa ymmärtää, että näin kuumilla ilmoilla pitää aikuisena juoda se 2 – 3 litraa nestettä päivässä, ja tähän vesi on aivan hyvä vaihtoehto. Eikä kannata odottaa sitä hetkeä, että on jano, vaan kannattaa juoda tasaisesti koko päivä. Ja mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän keho haihduttaa vettä, ja vastaavasti vedenjuonnin tarve lisääntyy.

Paljon puhutaan myös suolatasapainosta, mutta monet tutkimukset ovat osoittaneet, että saamme ruokamme mukana jopa liikaakin suolaa, joten kuumallakaan ilmalla ei meidän tarvitse yleisesti olla siitä suolasta huolissamme. Aina voi kuitenkin juoda, vaikka pullollisen kivennäisvettä, sillä näitä useimmissa on jonkin verran lisättyä suolaa, vaikkakin sen määrää on vähennetty myös kivennäisvesissä.

Syö tasaisesti

Kuumalla ei pidä unohtaa syömistäkään, mutta omassa keittiössä voi olla turkasen kuuma, joten nyt on hyvä vaihtoehto tilata kotiinkuljetuksella vaikka www.lohjanravintolat.fi sivuston ravintoloista.

Hyvä idea on myös laittaa marjoja ja hedelmälohkoja pakkaseen ja nauttia niitä hieman pakastuneina välipanoina. Muutenkin näin kuumalla on parempi syödä normaalia useammin, mutta kerta annos kevyemmin. Suositeltavia ovat kevyet ruoat kuten kalaruoat ja keitot, sekä edellä mainitut marjat ja hedelmät.

Sekä syömisessä että juomisessa pitää aina ajatella sen oman toiminnan kautta, eli mitä raskaampaa liikuntaa tai työtä teet, sitä suurempi on kehosi energiantarve.

Nuku hyvin

Nukkuminen on monella näin kuumalla vaikeata. Varsinkin kerrostaloissa ja omakotitaloissa, joissa ei ole viilennystä voi sisälämpötilat nousta helposti yli 30 asteen, ja silloin voi olla jo tarpeellista kehitellä keinoja huoneiston viilentämiseksi. Illalla aikaansaatu läpiveto voi olla yksi vaihtoehto ja toinen on sellainen, missä laitetaan petivaatteet hetkeksi pakkaseen viilentymään – mutta varotaan, etteivät ne ihan kuitenkaan pakastu.

Nukkuminen on meille muutenkin tärkeätä toimintakykymme ja sosiaalisuutemme vuoksi – huonosti nukutut yöt kyllä näkyvät myös siinä omassa työnteossa ja sosiaalisissa tilanteissa.

Viilennystä vedestä?

Voit viilentää omaa oloasia kosteuttamalla kylmällä vedellä ranteiden sisäpintaa ja niskaasi, ja olet varmaan huomannut kuinka jo pieni kosteus iholla yhdistettynä tuulettimeen, tarjoaa hetkellisen viilentymisen. Myös uiminen on hyvä vaihtoehto ja näin kesällä Lohjan useita uimarannat antavatkin tähän hyvät vaihtoehdot – joten eiköhän nautita loppukesästä kunnolla!

KO