Tänään: 18.07.2024

Päätoimittaja

Kesään kuuluvat pihaleikit lapsille ja aikuisille – ja se grillaaminen

grillaaminen, pihaleikit

Kesällä ulkona vietetty aika tuo mukanaan monia mahdollisuuksia aktiiviseen ja viihdyttävään yhdessäoloon niin lapsille kuin aikuisillekin. Lämpimät säät ja pitkät päivät tarjoavat ihanteelliset puitteet erilaisille pihaleikeille, jotka saavat kaikenikäiset liikkeelle ja luovat mahdollisuuksia yhteisille muistoille.

Pihaleikit eivät vaadi suuria investointeja tai erikoisvälineitä. Usein riittää, että on tilaa juosta ja leikkiä turvallisesti. Monet suosituimmista leikeistä voidaan toteuttaa yksinkertaisilla välineillä, kuten pallolla tai hyppynarulla, ja ne tarjoavat hauskuutta tuntikausiksi.

– Ulkoleikeissä on edelleen ”mölkyn kaltaiset” mökkipelit ja tikkataulut. Pinkki on trendittänyt tänä kesänä tikkataulun värinä, kertoi Kari Latvala Säästötalo Latvalasta.

Leikkien

Perinteiset leikit, kuten hippa tai piilosta, ovat kestosuosikkeja, jotka eivät vanhene koskaan. Nämä leikit kehittävät lasten motorisia taitoja ja sosiaalisia taitoja, kun he oppivat vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Aikuisillekin leikkiminen tarjoaa mahdollisuuden palata lapsuuden huolettomiin hetkiin ja irrottautua arjen stressistä.

Joukkuepelit, kuten jalkapallo, sulkapallo tai frisbeegolf, ovat myös mainioita tapoja viettää aikaa ulkona. Ne tuovat yhteen niin perheenjäseniä kuin ystäviäkin ja sopivat eri ikäisille ja kuntoisille osallistujille. Joukkuepeleissä korostuvat yhteistyö ja strateginen ajattelu, mikä tekee niistä aikuisillekin stimuloivia.

Suosituimmat

Monet perinteiset pihaleikit ovat säilyttäneet suosionsa vuosikymmenten ajan. Esimerkiksi köydenveto on klassikko, joka tuo yhteen sekä lapset että aikuiset. Leikin yksinkertaisuus ja fyysisyys tekevät siitä jännittävän, ja se sopii erinomaisesti vaikkapa perhejuhlien ohjelmanumeroksi.

Vesileikit, kuten vesipistoolisodat tai liukumäet, ovat erityisen suosittuja helteisinä päivinä. Ne tarjoavat virkistävän tavan nauttia kesästä ja sopivat kaikenikäisille osallistujille. Vesileikit vaativat usein vain vähän välineitä, kuten vesipyssyjä tai puutarhaletkun, mutta tarjoavat runsaasti iloa ja viilennystä.

Kesä, leikit ja aurinko näkyvät myös kirpputorien myynnissä

– Näkyy kyllä. Astioita, sisustusta, pihakalusteita, työkaluja ja huonekaluja haetaan mökille.  Yksi helsinkiläinen vanhempi herrasmies käy ostamassa uusia paitoja, kun ei mökillä ole pesumahdollisuutta, ja vasta syksyllä kotona saa pestyä likaiset.

– Myös muualta mökille tulleet varaavat myyntipöytiä, ja myyvät meillä, koska pitävät meidän paikasta, haluavat pientä kesäpuuhaa pelkän loikoilun rinnalle ja sitten taas ihan saatetaan mökiltä karsia tavaroita myyntiin. Pelastusliivejä myydään myös tietenkin, kesä on niiden aikaa, mutta on saattanut unohtua kotiin tai mökin liivit ovat niin vanhoja. Vesileluja yms. Kyllä Lohja on niin iso mökkikuntia, että näkyy heti toukokuusta pitkälle loppu vuoteen. Toki touko-elokuu taitaa olla se hektisin ja eniten kauempaa mökille tulleita, kertoi Elina Tötterström The Kirppis & Pop Up:sta.

Vesileikit

Kesäinen helleaalto on otollinen aika vesileikeille. Lapset rakastavat vesipistoolitaisteluja ja vesisotaa, mikä tarjoaa heille hauskan tavan viilentää itseään ja polttaa energiaa. Aikuisetkin voivat yhtyä leikkiin, mikä tuo lisää naurua ja yhteisiä muistoja.

Vesileikeissä voi käyttää erilaisia vesivälineitä, kuten sprinklereitä, vesiliukumäkiä ja uima-altaita, jotka muuttavat tavallisen pihan kesäiseksi vesipuistoksi. Tällainen toiminta ei vain viilennä, vaan myös stimuloi mielikuvitusta ja edistää luovaa leikkiä.

Uusia ideoita

Leikkien kehittäminen ja uusien ideoiden tuominen mukaan pitää pihaleikit mielenkiintoisina ja tuoreina. Voit kokeilla esimerkiksi aarteenetsintää, jossa lapset ja aikuiset voivat yhdessä etsiä piilotettuja esineitä tai vihjeitä ympäri pihaa. Tämä leikki yhdistää seikkailun ja ongelmanratkaisun, mikä tekee siitä jännittävän kokemuksen kaikille.

Toinen idea voisi olla ‘eläinrata’, jossa osallistujat matkivat eri eläinten liikkeitä ja ääniä. Tämä ei ainoastaan ole hauskaa, vaan myös opettavaista, erityisesti lapsille, kun he oppivat tunnistamaan ja jäljittelemään erilaisia eläimiä.

Grillaaminen ja kesä

Grillaaminen on kesän kohokohta monille. Se ei ainoastaan tarkoita herkullisten ruokien valmistusta, vaan se on myös tapa kokoontua ystävien ja perheen kanssa nauttimaan lämpimästä säästä. Grillin äärellä voi valmistaa lähes mitä tahansa, perinteisistä makkaroista ja pihveistä monipuolisempiin kasvisvaihtoehtoihin ja mereneläviin.

Grillin voi sytyttää niin omalla takapihalla, kuin yleisillä grillipaikoilla tai rannalla. Kesäiset grillijuhlat voivat olla rennon letkeitä tai suunniteltuja tapahtumia, joissa on mietitty etukäteen ruokalajit ja juomat jokaisen maun mukaan. Grillaaminen onkin loistava tekosyy nauttia ulkoilmasta ja hyvästä seurasta.

Itse grillejä on nykyään saatavilla joka toisessa kaupassa, ja niitä on eri kokoisia, ja eri muotoisia.

– Grilleissä on tänä vuonna haluttu hieman isompaa. 4- ja 6- polttimiset ovat olleet suosituimmat, kertoi Latvala.

Ruokavaihtoehdot

Grillaamisen monipuolisuus ilmenee sen tarjoamissa lukuisissa ruokavaihtoehdoissa. Perinteisten liharuokien, kuten burgerien ja ribsien, rinnalla suosioon ovat nousseet kasvispohjaiset vaihtoehdot. Grillattu halloumi, paprikat, maissi ja jopa leipä tuovat vaihtelua grilliaterioihin ja tarjoavat herkullisia vaihtoehtoja kaikenlaisille ruokavalioille.

Merelliset herkut, kuten lohi ja katkaravut, ovat myös erinomaisia grillattavia. Ne kypsyvät nopeasti ja sopivat hyvin kevyemmiksi aterioiksi. Grillattu kala tai äyriäiset, nautittuna tuoreiden salaattien ja vihannesten kera, luovat täydellisen kesäisen aterian.

Makuja maailmalta

Grillaamisessa voi hyödyntää erilaisia maailman keittiöitä inspiroivia mausteita ja marinadeja. Esimerkiksi Aasian, Etelä-Amerikan tai Välimeren ruokakulttuurien makuja voi tuoda grilliin sopivilla marinadeilla ja kastikkeilla. Tämä rikastuttaa grillikokemusta ja tekee ruokailusta nautinnollisempaa.

Marinoidut lihat, kuten teriyaki-lohi tai chimichurri-pihvi, ovat esimerkkejä siitä, kuinka perinteiset grilliherkut voidaan maustaa kansainvälisillä vaikutteilla. Myös erilaiset dipit ja kastikkeet, kuten tzatziki tai mango-salsa, tuovat lisämausteita ja tuoreita makuja grilliruokiin.

Suosituimpia kesämakuja pihagrillistä nykyään ovatkin itsetehdyt pizzat, sekä erilaiset makkarat ja pihvit. Niiden kilpailijaksi ovat kuitenkin tiensä löytäneet myös vihannekset ja jopa grillisalaatit, juustot ja totta kai suomalainen kala.

Turvallisuus

Grillaaminen vaatii myös turvallisuuden huomioimista. On tärkeää varmistaa, että grilli on tukevasti alustallaan ja etäällä helposti syttyvistä materiaaleista. Käytä aina grillatessasi pitkiä grillivälineitä, jotta vältyt palovammoilta. Grillaamisen jälkeen on tärkeää sammuttaa grilli oikeaoppisesti ja varmistaa, että kaikki hiillokset ovat sammuneet kunnolla.

Hiiligrillin käytössä on erityisen tärkeää varmistaa, että hiilet ovat täysin sammuneet ja jäähtyneet ennen niiden hävittämistä. Kaasugrillin kanssa puolestaan on tärkeää tarkistaa kaasuletkut ja -liitännät toistuvasti, jotta kaasuvuotojen riskiä voidaan minimoida.

3 kommenttia artikkeliin ”Kesään kuuluvat pihaleikit lapsille ja aikuisille – ja se grillaaminen”

Kommentoi kirjoitusta