Lohjan nuorisotyö järjestää kesäisin lohjalaisille 12 – 17-vuotiaille nuorille (alaikärajana alakoulun päättäminen keväällä 2019) kesäduunileirejä Sammatissa, Karjalohjalla, Nummella ja Lohjan keskustassa. Pääpaino on nuorissa, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta kesätöistä. Leiri on kaksiviikkoinen päiväleiri, joka järjestetään 3.6. – 14.6. maanantaista perjantaihin kello 9.00–15.00. Leirit järjestetään: Sammatin nuorisotalo Kellari 2.0 (Kalevalantie 2B), Karjalohjan nuorisotalo Katulamppu (Keskustie 46), Nummen yhtenäiskoulun nuorisotila (Tiedonpolku 2-4) ja Keskustan nuorisotila Dixi (Kullervonkatu 7).

Sammatin, Karjalohjan ja Nummen kesäduunileireillä ensimmäinen viikko harjoitellaan erilaisia työtehtäviä siistimispuuhissa sekä autetaan kiinteistöhuoltoa. Seuraavalla viikolla nuoret ovat muutaman nuoren ryhmissä alueen yrittäjien luona tutustumassa erilaisiin työympäristöihin ja työtehtäviin. Lohjan keskustan kesäduunileirillä tehdään koko leirin ajan kaupungin sisäisiä, avustavia työtehtäviä.

Kaikilla leirillä käydään läpi kesätyön teoriaa: mitä on kesätyö, mitä velvollisuuksia ja oikeuksia sinulla on kesätyöntekijänä, missä ja mitä työtä sinulle voi teettää, miten tehdä ansioluettelo ja työhakemus jne.

Leiriläiset eivät ole työsuhteessa Lohjan kaupunkiin tai harjoittelupaikkoihin, vaan ovat päiväleireillä. Leiriläiset ovat vakuutettuja leirin aikana. Leireiltä ei makseta palkkaa nuorille, vaan he saavat 200 € stipendin ja osallistumistodistuksen. Kesäduunileireille voi hakea 25.2.–17.3. sähköisesti osoitteessa www.kuntarekry.fi, työavain LOH-09-8-19. Leirille hakijan täytyy rekisteröityä Kuntarekryn käyttäjäksi (etu- ja sukunimi, sähköpostiosoite, käyttäjätunnus ja salasana) ja hyväksyä palvelun käyttöehdot.

Yleistä lisätietoa kesäduunileireistä löytyy osoitteesta www.nuorilohja.fi sekä arkisin kello 13.00–16.00 puhelinnumerosta 044 369 4273. Jos sinulla on kysyttävää tiettyyn leiriin liittyen, voit olla suoraan yhteydessä leirin ohjaajiin: Sammatti: Jasmine Kajander puh. 050 596 5697, Karjalohja: Anni Juntunen puh. 050 325 5169, Nummi: Janne Järvelä puh. 044 467 5274 ja Keskusta: Sami Enojärvi puh. 050 536 5479.

Kasper Pelkonen (vas) ja Miska Höglund. –Leirillä oli kiva tehdä hommia kavereiden kanssa ja löytyi sieltä minullekin mukavaa puuhaa, kun korjasimme sitikan startin, kertoo Höglund.

Leirit järjestetään lahjoitusten avulla

Nummen leirin vastaava ohjaaja etsivä nuorisotyöntekijä Janne Järvelä kertoo, että kesäduunileirillä on pitkät perinteen ja se on saanut alkunsa Karjalohjalta. Toiminta aloitettiin talkoilla ja hyvällä hengellä yrittäjien ja kyläläisten kanssa. Nuoret ovat tykänneet siitä, että saavat tehdä yhdessä kaikkea erilaista ja sen jälkeen pääsevät kokeilemaan yrityksiin osaamistaan käytännössä. Parhaassa tapauksessa nuori on leirin jälkeen jatkanut suoraan yrityksessä kesätyöntekijänä tai myöhemmin saanut samasta yrityksestä esimerkiksi työharjoittelupaikan. Tänä vuonna Nummen leirillä ollaan yhtenäiskoulun nuorisotilalla, joka on nyt uusi paikka. Viime vuonna siivottiin ja tyhjennettiin vanha Pusulan nuorisotyöpaja, joka jäi vasaran alle.

–Nummen leirille olemme suunnitelleet yhdessä erityisnuorisotyöntekijä Jenni Laaksosen kanssa tehtäväksi mm. kokoushuoneen sisustamista, siivousharjoittelua, Mateenniemen uimarannan siivousta ja uimakopin maalausta, ohjelmaa päiväkodin lapsille, vanhusten kanssa ulkoilua jne, Järvelä kertoo.

Kesäduunileiriltä saa 200€ stipendin. Rahat on kerätty yrityksiltä ja eri lahjoittajilta.

–Yrityksiltä veloitamme nuorista 10€/päivä/nuori. Tämän lisäksi saamme avustuksia niin yhdistyksiltä, järjestöiltä kuin yksittäisiltä lahjoittajiltakin. Ilman näitä lahjoituksia emme voisi näitä leirejä toteuttaa, joten kiitämme sekä aikaisempia että tulevia lahjoittajia. Myös Lohjan kaupunki on nyt parina vuonna antanut rahaa toimintaan eivätkä edes säästötalkoot ole syöneet tätä tärkeää toimintaa. Järvelä kiittää.

Stipendin lisäksi nuoret saavat osallistumistodistuksen.

–Toivomme tämän olevan arvokas paperi nuorille ja yritysten ymmärtävän, että todistus voisi olla yhtä pätevä ja arvokas kuin esimerkiksi työturvallisuuskortti.

Pusulan kesäduunileirin väki ulkoilemassa Pusulan vanhainkodin asukkaiden kanssa.

Positiivisia kokemuksia leireiltä

Eri leireillä tehdään nuorten kanssa blogia, jotta esimerkiksi vanhemmat ja kaverit voivat seurata, mitä leirillä tehdään. Samalla nuoret oppivat, kuinka blogia ylläpidetään. Viime vuoden leiriläisen Eveliina Hurrin sanoin:

–Leiri oli hyvin monipuolinen ja kiva ja leiristä sai paljon työkokemusta.

–Kesäduunileiri oli minun mielestäni hyödyllinen, sillä pääsimme tutustumaan yrityksiin muutamaksi päiväksi. Teimme myös kaikenlaista muuta hyödyllistä, kuten maalasimme pukukoppeja ja tyhjensimme Einolaa sekä kaiken tämän muun lisäksi meille oli teoriaa kesätöistä. Kesäduunileiri oli mielestäni sopivan mittainen, kertoo puolestaan Kia Oksanen.

Teksti: Janne Järvelä