Lohjan kaupungin nuorisotyö järjestää kesäisin lohjalaisille nuorille Kesäduunileirejä. Kesäduunileirien ajankohta on tänä vuonna siirretty myöhäisemmäksi COVID-19-tilanteen vuoksi. Kesäduunileirit järjestetään ajalla 27.7.–7.8.2020, ellei tilanne muutu. Muutoksesta on tiedotettu leireille hakeneita. Kesäduunileiriläisten valinnat on tehty ja nuorille on ilmoitettu valinnoista.

Kesäduunileirien toteuttamistapa, kuten työtehtävät, voivat muuttua COVID-19-tilanteen kehittymisen ja annettavien ohjeistusten myötä. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan ensisijaisesti nuorilohja.fi-sivuilla.

Kesäduunileirit ovat tarkoitettu pääasiassa nuorille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta kesätöistä. Leiri on kaksiviikkoinen päiväleiri ja leiripäivät kestävät maanantaista perjantaihin kello 9.00–15.00. Kaikilla leireillä käydään läpi kesätyön teoriaa: mitä on kesätyö, mitä velvollisuuksia ja oikeuksia kesätyöntekijöillä on, sekä missä ja mitä työtä nuorille kesätyöntekijöillä voi teettää. Leiriläisten kanssa käydään myös läpi, miten tehdään ansioluettelo ja työhakemus.

Kesäduunileireille ovat voineet hakea lohjalaiset tulevat 7.-luokkalaiset – 17-vuotiaat nuoret. Leiriläiset eivät ole työsuhteessa Lohjan kaupunkiin tai harjoittelupaikkoihin, vaan he ovat päiväleireillä. Leireiltä ei saa palkkaa, vaan osallistumisesta maksetaan 200 € stipendi ja leiriläiset saavat osallistumistodistuksen. Leirejä järjestetään Sammatissa, Karjalohjalla ja Lohjan keskustassa. Tänä vuonna Sammatin ja Nummen leirit on yhdistetty. Kulkeminen Nummelta Sammattiin hoidetaan leiriohjaajien toimesta.

Karjalohjan, Sammatin ja Nummen kesäduunileireillä ensimmäisellä viikolla harjoitellaan erilaisia työtehtäviä mm. siistimispuuhissa ja autetaan kiinteistönhuoltoa. Toisella leiriviikolla nuoret ovat muutaman nuoren ryhmissä alueen yrittäjien luona tutustumassa erilaisiin työympäristöihin ja työtehtäviin. Lohjan keskustan kesäduunileirillä tehdään koko leirin ajan kaupungin sisäisiä, avustavia työtehtäviä.

Jos haluat tietää tietyn alueen Kesäduunileirien toteutuksesta enemmän, voit ottaa yhteyttä leirien vastuuohjaajiin: Sammatti: Jasmine Kajander puh. 050 596 5697, Karjalohja: Anni Juntunen puh. 050 325 5169, Lohjan keskusta: Jarkko Stirkkinen puh. 050 329 0971 ja Nummi: Jenni Laaksonen puh. 044 467 5235.

Kesäduunileirillä tutustutaan mm. ansioluettelon tekemiseen. (Kuvituskuva)

Kokemuksia kesäduunileiriltä

Sissi Hämäläinen osallistui kesäduunileirille vuonna 2016. Sen jälkeen hän on opiskellut mediapalvelujen toteuttajaksi ja toiminut vapaaehtoisena muutamalla lasten päiväleirillä.

Tärkeimmiksi kesäduunileirillä oppimikseen asioiksi hän nimeää CV:n tekemisen ja työelämätaitojen oppimisen.

–Sain siitä paljon erilaista kokemusta ja valmiutta työelämän suhteen. Olen myös päässyt teatterille katsomaan lavastaja Jyrki Kakon vaiheessa olevia lavastuksia ja tarjouduin auttamaan kemikaali-inventaariossa ja käyttöturvallisuustiedotteiden etsinnässä. Teatterilla maalattiin silloisen musikaalin (My Fair Lady) lavasteita ja katsomon lattiaa. Tuuletettiin myös esirippuja ja siivottiin niin yläkertaa kuin penkkejäkin, Hämäläinen kertoo.

Lavastaja Kakolla on positiivisia kokemuksia kesäduunileiriläisistä jo monelta kesältä.

–On ollut mielettömän kiva tavata näitä nuoria ja nähdä osaamisen ja halukkuuden sekä osallistumisen kirjo. Jokainen kumminkin oppii ja kehittyy, vaikka lähtökohta olisi kovinkin erilainen. Osalta puuttuu ihan perustaitoja esimerkiksi siivouksesta, maalauksesta ja rakentamisesta, ja osa perustyökaluista on outoja. Kaikille nuorille on varmasti ollut hyödyksi ja opettavaista tutustua erilaisiin käytännön työtehtäviin, Kakko kertoo.

Hänellä on myös vinkki nuorille työntekijöille.

–Jos haluat tulla työllistetyksi ja pidetyksi, kannattaa olla aktiivinen, kuten Sissi Hämäläinen on ollut. Hän on tarjoutunut vielä kesäduunileirin jälkeenkin auttamaan lavastajaa työssään, Kakko sanoo.