Tiina ja Kisu kaupan kassalla.

Monille tuttu laulaja ja lauluntekijä Kisu Jernström muutti Degerbyhyn 15 vuotta sitten ja otti hoitaakseen Degerbyn keskustassa sijaitsevan kioskin, joka oli aikoinaan ehtinyt toimia kauppanakin. Kisu kertoo, kuinka hän tunsi edellisen omistajan jo aiemmin ja ehdotus, että hän jatkaisi kauppaa ei tullut täytenä yllätyksenä. Alusta alkaen Kisu kertoo tietäneensä, että kioski on enemmänkin elämäntapa kuin mikään rahasampo.

15 vuotta kioskiyrittäjänä

Herkkukauppa Degerby Deli eli Kisun pieni kauppa on kesäisin auki joka päivä aina keskipäivästä alkaen iltaan saakka. Tarjolla on mm. Wotkin’s herkkuja ja herkkuja myös mm. Italiasta.

-Kauppaa pidetään auki niin kauan kuin asiakkaat viihtyvät luonamme, kertoo Kisu.

Kisu on kuitenkin kansan tuttu enemmän musiikista kuin Degerby Delistä ja hänen kädenjälkensä on mm. Kirkan esittämässä Surun pyyhit silmistäni -biisissä ja monissa muissa. Musiikki on niin lähellä Kisun sydäntä, että heti vuonna 2006 hän järjesti ensimmäisen kesätapahtumansa Degerbyssä.

– Possujuhla nimi tuli mieleen Etelästä ja parina ensimmäisenä kertana meillä olikin ihan kokonainen possu vartaassa, mutta nykyään ollaan muutettu sitä konseptia vähän. Liha on kuitenkin koko ajan tullut Wotkinsilta ja koko tapahtuman idea on tarjota kävijöille hyvää ruokaa ja hyvää musiikkia, kertoo Kisu kesän Possujuhlista.

Possujuhlat 14.kerran

Degerbyssä on nähty tunnettuja esiintyjiä aina Saara Aallosta lähtien ja tänä kesänä Kisu laittaa taas piirun verran paremmaksi.

–  Kyllä näissä järjestelyissä menee joka kerta paljon aikaa ja työlistalla on päivittäin asioita, joita pitää hoitaa ja niiden määrä vain kasvaa tapahtuman lähestyessä. Tänä vuonna tapahtuma on lauantaina 6.heinäkuuta ja toivotaan hyvää säätä ja ihmisille hyvää mieltä. Esiintyjiä on tänä vuonna peräti neljä.

Joku voisi luulla, että lauluntekijä Kisu tuntee kaikki esiintyjät, jotka Possujuhlille on tulossa, mutta näin ei todellakaan ole. Kisun oma bändi Topmost on kiertänyt Suomea jo vuodesta 1964. Kisu itse tuli bändiin juuri 14 vuotta täytettyään 1965, ja monena menneenä vuotena Topmost on esiintynyt 2-3 kertaa vuodessa, mutta esimerkiksi tänä keväänä bändillä oli loppuunmyyty kiertue.

– Tämän kesän Possujuhla vieraamme Paul Oxleys Unit, Club for Five ja koko musiikillisen iloittelun aloittava James Lascelles ovat kaikki uusia tuttavuuksia. Paul Oxleys Unitista tunnen yhden jäsenen ja kun kuulin heidän järjestävän jäähyväiskiertueensa tänä kesänä olin yhteydessä ja sainkin heidät meille, Club for Five taasen edustaa aivan erilaista musiikillista osaamista, mitä meillä aiemmin on lavalla ollut.  Ja James, joka aloittaa klo 18, soittaa käytännössä mitä vain. Jamesin jälkeen lavalle nousee Topmost ennen tapahtuman pääesiintyjiä.

Club for Fiven esiintymisestä tekee mielenkiintoisen Kisulle myös se, että he juuri julkaisivat levyllisen Kirkan kappaleita, ja mukana oli myös Kisun kappaleita, joita hän nyt sitten kuulee omalla lavallaan tänä kesänä. Degerbyn lavalle nousee myös luonnollisesti Kisun oma bändi Topmost.

Paul Oxley’s Unit sen sijaan oli Suomen suosituin yhtye 1981-1982 ja vaikka monet luulivat bändin olevan englantilainen, olivat he vain puoliksi oikeassa, sillä mukana oli kaksi brittiä ja kolme tammisaarelaista muusikkoa. Moni muistaa yhä vielä Terry’s Inside kappaleen melodian.

Degerbyn taika

Kisu sanoo viihtyvänsä Degerbyssä. Degerby on kesäkylä, joka aikaisemmin oli Inkoon keskus, kunnes nykyinen keskus alkoi kehittyä Inkoon sataman ympärille. Degerbyllä ja degerbyläisillä on kuitenkin vahva identiteetti.

– Kesäasukkaat kolminkertaistavat Degerbyn asukasluvun ja rantatiellä riittää autoja päivästä toiseen. Talvella on sitten hiljaisempaa. Kun 15 vuotta sitten tulin tänne en voinut vielä tietää, että kaksi vuotta myöhemmin tapaan vaimoni Tiinan ja tänä vuonna järjestäisin 14.Possujuhlat, mutta niin se elämä vie eteenpäin kohti uusia kokemuksia ja seikkailuja.

– Tervetuloa heinäkuussa syömään hyvin ja kuuntelemaan hyvää musiikkia varmasti musiikillisesti ja äänentoistollisesti toimivalta lavalta, toivottaa kioskinpitäjä Kisu Jernström kaikki Degerbyhyn….. ja tottakai, voihan Kisun luona käydä muutenkin, vaikka kahvilla tai ostamassa hänen uuden kirjansa.

Kisu Jernström kertoo tuoreessa Elina Saksalan kirjoittamassa Onnestain on puolet sinun- elämäkertakirjassa elämänsä ja uransa kohokohdat.