Saarelman puutarhalla on pian kukkaloisto parhaimmillaan. Kevään kukat on istutettu jo helmikuussa ja kohta ne alkavat olla valmiita siirtymään asiakkaiden pihoille.

–Myymme pääasiassa kesäkukkia, mutta pienissä määrin myös monivuotisia kasveja. Lisäksi löytyy esimerkiksi tomaattia, kurkkua ja yrttejä,Tommi Långström esittelee.

Koronan vaikutus näkyy puutarhoillakin.

–Ihmiset ovat innostuneet kasvattamaan erilaisia syötäviä kasveja. Ne viedään käsistä. Meiltä löytyy vähän uudempiakin yrttejä, kuten oliivi- ja lakritsiyrttiä sekä omena- ja mansikkaminttua. Myös wasabi eli maustekrassi on ollut nyt pari vuotta suosittu. Etelä-Suomessa se saattaa suojaisassa paikassa talvehtia ulkona maassakin. Sen lehtiä voi käyttää salaateissa ja voimakkaamman makuisesta juurimukulasta voi tehdä wasabitahnaa.

Puutarhalta löytyy monenlaista kesäkukkaa. Kuvassa samettikukka Strawberry Blonde. (Kuva: Mikael Lindholm)

Pelargoneja, daalioita ja banaani

Långström vinkkaa, että esimerkiksi pelargonit ja petuniat ovat melko helppohoitoisia ja kestävät hieman kuivumistakin. Niistä on siis hyvä aloittaa, jos ei koe itseään kovin kummoiseksi viherpeukaloksi. Tämän hetken trendikukkia ovat pelargonien lisäksi mm. daaliat.

–Daaliat ovat nyt muodissa ja niistä on paljon eri kokoja ja värejä. Meiltä löytyy myös supersuosittua Cafe au Lait -lajiketta muistuttavaa Cafe latte -daaliaa. Itse viljellyt leikkokukat ovat nyt suosittuja ja daalia sopii siihenkin. Se tykkää ja tekee lisää kukkia, kun sitä leikkaa välillä, Långström kertoo.

Pelargonin suosioon saattaa vaikuttaa se, että tällä kasvilla on pitkät perinteet. Kukapa sitä ei muistaisi jo mummolan ikkunalta.

–Vanhoja, suomalaisia pelargoneja on satoja tunnettuja kantoja. Niiden tarinat tiedetään ja ihmiset pitävät siitä, että niillä on tunnettu historia. Useat lajikkeet on nimetty paikkojen ja ihmisten mukaan. Sen mukaan, mistä ne ovat lähtöisin. Luonnonvarakeskus tutkii parhaillaan näistä noin sadan kannan sukulaissuhteita, Långström avaa.

Pelargoni on myös pitkäikäinen.

–Se on tottunut elämään ikkunoilla ja karaistunut. Meillä on yksi pelargoni, jolla on ikää jo 25 vuotta. Se on halkaisijaltaan jo puolitoista metriä.

Myös monilajiset kesäkukka-amppelit ja ruukkuistutukset ovat nyt suosittuja. Eri lajeja tykätään yhdistellä.

Pelargoneissa ihmisiä kiehtoo niiden historia. Useat lajikkeet on nimetty paikkojen ja ihmisten eli sen mukaan, mistä ne ovat lähtöisin. (Kuva: Mikael Lindholm)

Jos perinteisimmät kesäkukkaset tuntuvat liian tavanomaisilta, pihalleen voi hankkia vaikka banaanin.

–Meillä on japaninbanaania (Musa basjoo) ja punaista etiopianbanaania (Ensete ventricosum ’Maurelii’). Etenkin etiopianbanaani on näyttävä. Sillä on punaiset lehdet ja se kasvaa kaksi metriä korkeaksi.

Entä milloin banaaneja pääsee maistelemaan?

–Banaani kukkii ja tekee hedelmiä 3–4-vuotiaana, jos sen saa pidettyä siihen asti hengissä. Sen jälkeen se kuolee, Långström avaa banaanin elinkaarta.

Niin, kuinka banaani ja muut kasvit saadaan pidettyä hengissä ja näyttävinä koko kesän ajan tai pidempäänkin?

–Tärkeintä on hyvä ja ilmava kasvualusta. Multaan kannattaakin satsata eikä välttämättä ostaa edullisinta. Myös kastelu ja lannoitus ovat tärkeitä, mutta liikaa ei pidä kastella. Esimerkiksi pelargonit säilyvät talven yli viileässä aika kuivina. Lannoitus taas pitää kukan rehevänä koko kesän ajan. Kasvin paikka tulee valita sen mukaan, viihtyykö se auringossa vai varjossa. Suomessa on vähän tällaiset kellariolot, joten talvella lisävalokin voi olla tarpeen, Långström suosittelee.

Tommi Långström ja punainen etiopianbanaani. (Kuva: Mikael Lindholm)

Kukkia Nummelta jo vuodesta 1953

Puutarhan pääsesongit osuvat alkukesään ja jouluun. Avoinna Saarelman puutarha on kuitenkin ympäri vuoden.

–Meillä on tässä puutarhan yhteydessä kukka- ja lahjatavarakauppa, josta saa mm. hää- ja hautajaiskukkia sekä kukkakimppuja, Långström kertoo.

Kun kesäkukkasesonki on ohi, kunnostetaan kasvihuoneita ja kesäloman jälkeen aloitetaankin valmistelut syys- ja joulusesonkia varten. Tekemistä siis riittää jatkuvasti, vaikka kukkien myyntisesongit ovat melko lyhyet.

Kaksoset Tommi ja Pia Långström ovat pitäneet Saarelman puutarhaa vuodesta 2013. Sitä ennen puutarhaa vetivät heidän vanhempansa, jotka avustavat edelleen puutarhan sesonkikausilla, ja sitä ennen Långströmien isovanhemmat, jotka perustivat puutarhan vuonna 1953. Puutarha on toiminut koko ajan Nummella samassa paikassa.

–Kolmannessa polvessa mennään. Pidimme siskon kanssa välillä viisi vuotta eläin- ja kukkakauppaa Karkkilassa, mutta muuten on kyllä ollut selvää, että jatkamme perinnettä. Kivaa tämä puutarhan pito on, työ ja intohimo samaan aikaan. Harrastan kasveja muutenkin vapaa-ajallani. Keräilen pioneja, daalioita ja pelargoneja, Tommi Långström kertoo.

Saarelman puutarha on ollut osa Tommi ja Pia Långströmin elämää lapsesta saakka.

–Olimme Pian kanssa kuusivuotiaita, kun muutimme puutarhalle. Siitä asti täällä on oltu, Långström toteaa.

Puutarhalta löytyy myös kaksi muuta vahvasti kalustoon kuuluvaa hahmoa.

–Meillä on täällä kilpikonna ja puutarhapuudeli Toivo. Yksi poika lähti armeijaan 30 vuotta sitten ja toi kilpikonnansa silloin tänne hoitoon. Vielä hän ei ole sitä pois hakenut, pitkä armeija on ollut, Långström naurahtaa.

Moni asiakas käy kukkaostosten yhteydessä moikkaamassa kilpikonnaa ja tuomassa makupaloja Toivolle.

–Etenkin lapset tykkäävät käydä katsomassa sitä. On myös paljon asiakkaita, jotka ovat nähneet sen lapsena täällä käydessään ja tulevat nyt katsomaan, onko se vielä täällä.

Kilpikonna on ja pysyy mahdollisesti vielä pitkäänkin, sillä Långström toteaa sen voivan elää jopa satavuotiaaksi.

SMS

Kukkien lisäksi puutarhalta löytyy kilpikonna, joka on asustanut siellä jo 30 vuotta. (Kuva: Mikael Lindholm)
Monilajiset ruukkuistutukset ja kesäkukka-amppelit ovat nyt suosittuja. (Kuva: Mikael Lindholm)