Vielä viime viikolla tuntui hyvältä ottaa tälle viikolle aiheeksi ”kesä kuntoon”-teema. Nyt ulos katsoessani näen vain tupruavaa lunta ja kinoksia uutta valkoista märkää materiaalia pihassa ja auton päällä, mutta pitää uskoa, että kyllä se kevät ja kesä on tulossa.
Vaikka pieni takatalven lumimyräkkä osuikin pääsiäisen päätteeksi, niin vähitellen alkaa talven pimeys väistyä ja ihmistenkin ajatukset kirkastua. Samalla palaavat joka keväiset teemat kesä- ja rantakuntoon pääsemiseksi.
Ennen, siis muutamia vuosia sitten, laihduttaminen oli paljo yksityisempää kuin nykyään. Nykyään meillä on jopa erilaisia televisio-ohjelmia laihduttamisesta ja on jopa kilpailuja siihen liittyen – kuinka paljon ehditkään laihduttaa tietyssä ajassa? Useimmiten näissä ohjelmissa on kyse perimmiltään hyvistä syistä, eli kilpailijan oma keho on tilanteessa, missä olisi hyvä jo terveydenkannalta pudottaa muutama kilo, mutta onko televisio-ohjelma se oikea tapa tehdä se?

Onko televisiosta ohjaajaksi?

Näitä ohjelmia katsoneena on saanut todistaa, kuinka se läski palaa ja kilot karisevat kovalla treenillä ja kurilla nopeastikin, mutta varsinkin näissä kovissa pudotuskilpailuissa, missä voittajat pudottavat esimerkiksi vuoden aikana puolet painostaan voittaakseen paljon rahaa, on tullut jälkeenpäin ilmi, että voittajat ovat sittemmin keränneet kilot jo takaisin. Kiloista kilpaileminen ei ehkä olekaan se oikea tapa laihduttaa. Pitää kuitenkin muistaa, että television pääasiallinen tehtävä on viihdyttää ja useimmiten vielä tuottaa voittoa televisioyhtiöille, eli mainostaa erilaisia tuotteita ja palveluita – se on hyvä pitää aina mielessä.

Miksi laihdutamme?

Miksi me sitten laihdutamme? Emmekö ole tyytyväisiä siihen, mitä olemme itsellemme tehneet, sillä useinhan kyse on omista valinnoista sekä ruokailun että liikunnan suhteen. Luonnollisestikaan aivan jokainen ei pysty valitsemaan mitä syö ja miten liikkuu, mutta useimmille meille kyseessä on valintoja ja nykypäivän kauneusajatukset sekä ravintoajatukset median avustuksella antavat meille tavoitteita, niin ulkonäön kuin painon suhteen. Media saa aikaan sen, että pyritään siihen rantapainoon, jotta näytettäisiin hyvältä rannalla, mutta onko se sitä, mitä oikeasti halutaan.
Omasta terveydestä huolehtiminen on tärkeätä ja se tarkoittaa tarpeellista ulkoilua ja sopivaa ruokavaliota, mikä missäkin tilanteessa on mahdollista. Siinä vaiheessa, kun tärkeimmäksi tulee ajatus tavoittaa jotain minkä media tai jokin markkinointi on luonut malliksi, mennään hutiin ja tavoitteet eivät välttämättä olekaan enää kovin terveitä.
Jokaisen meistä on hyvä välillä katsoa peiliä ja miettiä niitä omia elämän valintoja oman kehon kautta ja miettiä, kestääkö kehomme niitä tekemiämme valintoja kuinka hyvin?
Suomen talvet eivät enää ole niinkään kylmiä kuin mitä ne yhä ja aina ovat, eli pimeitä. Pimeä aikakausi saa meidät vetäytymään sisäänpäin ja siksikin me panostamme paljon kevääseen, kaiken uusiutumiseen ja kevät on meille suomalaisille tärkeätä aikaa. Keväällä ensimmäisten kevätaurinkopäivien aikana mieli virkistyy ja ajatukset toimivat entistä paremmin, valolla on suuri voima elämässä.
Mieti tänä keväänä, miten itse hoidat itseäsi ja itsesi huomioon valinnoissasi. Jos olet ns. jojolaihduttaja, miksi olet sellainen?

Ps. kyllä niitä ylimääräisiä kiloja on tässä omallakin vyötäröllä ja ihan omien valintojen kautta ne siihen ovat kertyneet.

KO