Menneet kuukaudet ovat olleet synkkiä, enkä tarkoita sillä menneiden päivien toukoräntiä vaan koko maailman mielialaa. Jopa viikonlopun Euroviisut olivat tummanpuhuvat.

Toukokuu on kuitenkin kääntynyt loppupuolelleen ja on aika odottaa kesäkuuta. Jos tämä toukokuu toi tullessaan jo ravien alkamisen ja Saksassa pelattiin viikonloppuna jalkapalloa tyhjille katsomoille, ja myös Suomessa alkaa kesäkuussa rajoitukset purkautua hiljakseen, Mutta onko mikään itse asiassa muuttunut? Onko virus laantunut tai kadonnut, olemmeko me jotenkin enemmän turvassa kesäkuussa kuin nyt?

Yhteiskunnan on avauduttava

Emme ole, mutta yhteiskunnan on pakko aueta, jotta voimme toimia. Koko yhteiskuntamme toimii sillä olettamuksella, että raha liikkuu, ihmiset ovat töissä ja saavat palkkaa, jolla ostavat tuotteita ja palveluita. Kun tämä liike hidastuu tai jopa pysähtyy, seuraa ongelmia, joita valtio on alkanut paikata velkarahalla.

Ravintolat ovat saaneet kenties eniten palstatilaa hallituksen kieltäessä ravintolatoiminnan paitsi kotiinkuljetuksia, ja noutoruokaa, se on nyt muuttumassa jollakin tavalla jo kesäkuussa. Kukaan vain ei tiedä miten ja millä ohjeistuksella.

Mitä tapahtuu kesällä?

Kesän tapahtumat ovat pitkälti peruttu tai ainakin järjestäjät odottavat malttamattomina, mitä hallitus ohjeistaa. Nouseeko raja esimerkiksi 500 henkilöön, mutta vastaavasti jokaisen henkilön lämpö pitää mitata, vai mitä tapahtuu?

Monet meidänkin alueemme kesätapahtumat ovat vielä täysin auki ja me lehdessää toivomme, että saamme kertoa positiivisia uutisia tapahtumista kesälehti Lännen Helmessä keskiviikkona 17.6., kun lehti ilmestyy Lohjan, Karkkilan, Vihdin, Siuntion, Inkoon ja Kirkkonummen alueelle 52 000 lehden jakelulla. Muuten lehden teemana on ajanhetkeen sopiva vastuullisuus ja yhteisöllisyys, jotka muuten sovimme kesälehden teemoiksi jo vuoden 2019 puolella.

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme

Kesäkuu siis tuo uusia ohjeita, mutta koska mikään ei todellisuudessa ole muuttunut, tulee meidän yhä pitää käytännössä ohjeistukset hygieniasta. Monet niistä ohjeista liittyen käsienpesuun ovat olleet jo vuosikymmeniä, mutta olemme vain lipsuneet niistä elintapojemme kautta ja luottaneet, että mikäli meille tulee jokin pöpö, kyllä terveyskeskus tai sairaala antaa toimivat lääkkeet. Tämän hetken virukseen ei ole vielä lääkkeitä, joten emme voi suhtautua tuleviin kuukausiin yhtä huolettomasti, kun teimme elämäämme ja kanssaihmisiä kohtaan vielä vuoden alkukuukausina.

Käydään ostoksilla, laitetaan pihat kuntoon

Asiantuntijat ovat kertoneet, että on ihan ok käydä ostoksilla, vaatekaupoilla, parturissa yms, kunhan huolehdimme omasta hygieniastamme emmekä lähde sairaina liikkeelle. Pidetään tämä mielessä. Ostetaan paikallisesti ja pidetään paikalliset rattaat liikkeessä.

KO