Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Keskiaikaiset markkinat Siuntion kirkolla

keskiaikaiset markkinat, siuntio

Siuntion Pyhän Pietarin kirkko palaa keskiajalle lauantaina 8.8., kun kirkon ja seurakuntakodin alueella pidetään markkinat. Tuolloin kansa kokoontuu kirkolle kuin ennen vanhaan, keskiajan hengessä. Tapahtumalla juhlistetaan myös Siuntion 560-vuotissyntymäpäivää.

Kirkossa messutaan ja lauletaan ja käsityöläiset esittelevät taitojaan pihamaalla. Keskiaikainen kulkue juhlistaa markkinoiden alkua kello 9.45 eli juuri ennen kuin kunnanjohtaja avaa Siuntion Keskiaikaiset markkinat tasan kello 10.00 markkina-alueen portilla. Varsinainen keskiaikainen kylä sijoittuu seurakuntakodin ympäristöön, mutta kirkon kellotapulin kahvila on auki ja kirkossa on keskiaikaista ohjelmaa päivän ajan.

Markkina-alueella myydään mm. käsitöitä ja monenlaisia herkkuja kotiin vietäväksi. Paikan päällä voi nauttia keskiajan tyyliin valmistettua herkullista ruokaa, kuten possua vartaassa. Tänä vuonna on panostettu erityisesti monenlaisiin ruokatarjoiluihin.

Käsityöläiset järjestävät työnäytöksiä yleisön iloksi: ohjelmassa on mm. raudan takomista, langan kehräystä ja kukkopillien valantaa savesta. Paikalla on useampi seppä, joiden takomista tuotteista löytää taatusti omaan makuun sopivimmat korut ja käyttöesineet.

Siuntion kirkolla on odotettavissa tuulahdus keskiajan tunnelmaa.

Eläinpihalla ohjelmaa pienille ja isoille

Seurakuntakodin takana avautuu eläinpiha, jossa on talutusratsastusta ja lampaita. Myös viime vuoden suursuosikki Judith-aasi on paikalla. Keppihevosratsukoille on turnajaisrata, ja alueella on paljon erilaista aktiviteettia, joilla voi ottaa leikkimielistä kisaa.

Eläinpihan tuntumassa on jousiammuntapiste, missä saa opetusta jousen käsittelyssä ja pääsee myös kokeilemaan taitojaan käytännössä. Suomen Historiallisen Miekkailun seura järjestää miekkailunäytöksiä seurakuntakodin nurmella. Esitysten lomassa voi tutustua keskiaikaisiin taisteluvälineisiin. Equi Victoriosin taitavat ratsukot esittävät historiallista ratsastusta kahdesti päivän aikana parkkialueen nurmikentällä.

Luuttuja ja vaakunoita, viikinkejä ja linnanrouvia

Vaakuna oli alun perin ritareiden keino tunnistaa toisensa. Nykyisin vaakunoita on suvuilla, kunnilla ja yhteisöillä, mutta myös yksityisillä ihmisillä. Suomen Heraldinen seura pitää vaakunapajaa seurakuntakodin tiloissa, jossa jokainen voi suunnitella itselleen oman vaakunansa.

Keskiaikaista musiikkia soittaa ja laulaa trubaduuri Pentti Hildén. Musiikin lisäksi tapahtuman tunnelmaan kuuluu myös ajanhengen asustus, paikalta löydät niin linnanrouvia kuin talonpoikiakin, ehkäpä keskiaikaisia ratsukoitakin.

Keskiaikaiset markkinat Siuntiossa järjestää Siuntion Keskiaikaiset Markkinat ry:n naistiimi Hanna Savilahti, Mia Nyberg, Aune Wachewski ja Heidi Krüger yhteistyössä Siuntion suomenkielisen ja ruotsinkielisen seurakunnan kanssa. Seuran puheenjohtaja Lady Hanna Katriina toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleeksi koko perheen tapahtumaan! Tapahtumassa noudatetaan koronaviruksen varalta annettuja ohjeita. Lisätietoja markkinoista löytyy Facebookista ja tapahtuman verkkosivuilta.

Markkina-alueella voi törmätä mm. linnanrouviin, talonpoikiin ja ratsukoihin.