Joskus olen miettinyt, olisiko mahdollista tehdä töitäni ilman omaa autoa, ja todennut sen mahdottomaksi, sen sijaan viimeiset kerrat olen miettinyt auton hankintaa sen turvallisuuden, vähäpäästöisyyden sekä muiden kustannusten kautta.

Auto on monelle välttämättömyys

Auto on monelle suomalaiselle välttämätön. Julkinen liikenne ei ole riittävä tai omat työ on sellainen, ettei julkisen liikenteen vuorot vain riitä eikä taksilla liikkuminen ole taloudellisesti järkevää.
Oma auto antaa sen vapauden kellonajoista ja aikatauluista – jotka kyllä tulevat sitten sen työn ja elämisen kautta.
Nykyään uuden auton ostaja voi tehdä tietoisia valintoja autoa ostaessa, joilla on merkitys sekä kukkarolle että tulevaisuudelle.

Verotus ja auto

Verottaja tulee jatkossakin rankaisemaan niitä autonomistajia, jotka eivät ole siirtyneet uusien tekniikoiden kuten hybridi-, täyssähkö- tai kaasuakäyttöön. Ja mitä suuremman auton ja moottorisen auton hankkii, sitä suurempia ovat verottajan ja Traficomin autolle määräämät maksut.
Ehkä tulevina vuosina voisi odottaa entistä enemmän valtion puolelta tukea juuri sähköautojen, hybridien ja kaasuautojen ostolle, jotta Suomi pääsisi hiilidioksipäästöissään alaspäin – jos tukia ei kunnolla tule, ovat nämä uuden tekniikan autot selkeästi kalliimpia kuin ”vanhan” tekniikan polttomoottoriautot, ja usein uutta autoa ostettaessa se hinta on määräävä tekijä.

Hybridi

Tiedätkö sinä mikä esimerkiksi hybridi auto on, ja mistä se nimitys tulee?
Hybriditeknologian hienous on siinä, että se ottaa talteen energiaa. Autoa ajaessasi auto tuottaa energiaa, vaikkapa jarruttaessa. Perinteisesti jarrutusenergia menee hukkaan, mutta hybridi ottaa jarrutusenergian talteen sähkömoottorin käytettäväksi.
Sähkömoottorin ja polttomoottorin yhteistyö näkyy erittäin pieninä CO2-päästöinä. Itse asiassa: ajaessasi EV-tilassa voit ajella 0 – 50 km/h ilman mitään päästöjä.
Ja toimiiko hybridi tai sähköauto Suomen talvessa? Vastaus on yksinkertainen, toimii.
Suomen myydyin sähköauto oli Tesla ja hybridit löytyvät Toyotalta, mutta sekä sähkö- että hybridiautoja on tarjolla jo lähes jokaiselta automerkiltä ja suosittelemme, että ainakin koeajat tällaisen nykyaikaisen autotyypin, kun ensikerralla mietit autonhankintaa.
On totta, että sähköauto ja hybridi ovat sekä ilmastoystävällisempiä käytettäessä kuin perus polttomoottoriautot ja ne myös käyttävät vähemmän energiaa liikkuessa, koska niiden tekniikka perustuu osittain myös energiankeräämiseen ja hyödyntämiseen, kun vanhanajan polttomoottoriautoissa pääosassa oli moottori ja siinä tapahtuva polttoaineen palamisreaktio.

Autonosto Lohjalta

Lohjaltakin löytyy jokaiselta merkkiliikkeeltä sekä sähköautoja, että hybridiiautoja ja joiltakin myös kaasuautoa saataville, vaikka heti huomenna koeajoon, jollet jo tänään ehtinyt.
Hybridillä tai sähköautolla ajaminen on varmasti erilaista kuin mitä olet tottunut vanhan teknologian autolla. Siinä ei ole kenties samaan äänimaalimaa ja tunnelmaa, mutta ainakin se on ympäristöystävällisempi ja kukkarollesikin parempi ystävä.

KO