Yhä useampi ihminen suhtautuu entistä kriittisemmin kuluttamiseen. Tietoisuus tuotteiden ympäristövaikutuksista kasvaa, ja ihmiset haluavat ostaa tuotteita, jotka vastaavat heidän arvojaan. Tuotteen laatu ja sen merkitys ovat myös yhä tärkeämpiä tekijöitä ostopäätöksissä. Vaikka second hand -vaatteiden ostaminen ei ole uusi ilmiö, sen suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosina, ja se näyttää jatkavan kasvuaan tulevaisuudessa.

Myös Nummelassa sijaitsevan Secondo -vaateliikkeen yrittäjä Anu Sivenius on huomannut kierrätystrendin kasvun.

-Ihmiset ovat todella halukkaita kierrättämään, Sivenius kertoo.

Harva vieroksuu enää kirpputoreilta ostamista samalla tavalla kuin esimerkiksi vielä 10 vuotta sitten. Kirpputoreilla käyntiä ei enää mielletä noloksi tai jotenkin huonommaksi vaihtoehdoksi vaatteita tai tavaroita ostettaessa. Nyt se on trendikästä ja fiksua.

Toukokuussa kaksi vuotta täyttävä Secondo on täyden palvelun periaatteella toimiva second hand -myymälä Nummelan keskustassa. Yritys hinnoittelee ja myy vaatteet, lelut ja urheiluvälineet asiakkaan puolesta. Kipinä liikkeen perustamiselle lähti halusta kierrättää. Sivenius kertoo olleensa aina innokas kierrättäjä, ja halusi auttaa myös muita kierrättämään vanhat vaatteensa.

-Halusin tehdä vaatteiden kierrättämisestä helppoa ja nopea ostajalle sekä myyjälle, Sivenius kertoo.

Ennen Secondon perustamista Siveniuksen pitkä ura hoitoalalla vaihtui aluksi osittain muihin töihin. Kun vielä toimiva liiketila täydellisellä sijainnilla osui kohdalle, tuntui olevan juuri oikea hetki tehdä hyppy yrittäjyyteen.

Secondon liikeidea perustuu kierrätykselle, joten myös liikkeeseen tarvittavat tavarat hankittiin kierrätyshengessä. Sivenius kertoo tehneensä ensimmäiset kuukaudet ajan paljon töitä ja ostaneensa esimerkiksi rekit ja myyntitiskin liikkeeseen konkurssihuutokaupasta. Käytettynä ostaminen mahdollisti myös yrityksen perustamisen ilman suurempia lainoja.

Aluksi ei ollut lainkaan tietoa siitä, löytäisivätkö ihmiset yrityksen ja toisivatko he vaatteitaan myytäväksi. Pian kuitenkin kävi selväksi, että alueelta löytyy rutkasti kysyntää vaatteiden kierrätykselle ja liike onkin otettu Nummelassa ilolla vastaan. Asiakkaat ovat myös toivoneet liikettä naapurikuntiin, joten kysyntää varmasti olisi myös lähialueilla.

Kaikki tuodut vaatteet käydään läpi ja niistä päätetään, mitkä päätyvät myyntiin

Secondo tarjoaa asiakkaille helpon tavan kierrättää hyväkuntoisia tuotteita. Liikkeeseen voi viedä myyntiin lasten ja aikuisten vaatteet, asusteet ja kengät. Myyntiin kelpaavat myös lelut, urheiluvarusteet sekä kotimaiset lasiesineet. Myyntituotto jaetaan puoliksi asiakkaan kanssa.

Vaatteiden kierrättäminen onkin ekologinen valinta, joka vähentää tekstiilijätteen määrää. Samalla se antaa kuluttajille mahdollisuuden hankkia hyväkuntoisia ja tyylikkäitä vaatteita edullisesti. Myymättömät vaatteet palautetaan myyjälle, tai ne voi jättää jatkokäsittelyyn tekstiilikierrätykseen.

Liikkeen asiakaskunnasta valtaosa on edelleen naisia. Miesten määrä on vähäisempi, mutta kasvaa jatkuvasti. Miesten vähäisempi määrä selittyy myös sillä, että miehet ostavat lähtökohtaisesti vähemmän vaatetta kuin naiset. Siveniuksen mukaan naiset ostavat usein myös miehilleen vaatteita.

Secondo tuo oman panoksensa kierrättämisen helppouteen ja nopeuteen. Ihmiset haluavat palvelua, mutta vaatteiden myynti itsepalvelukirpputorilla vaatii usein aikaa ja vaivaa.

-Kaikilla on kuitenkin arki ja omat kiireensä, Sivenius muisuttaa.

Asiakkaat ovatkin ottaneet täyspalvelun hyvin vastaan, ja kysyntää on jonoksi asti. Tällä hetkellä asiakkaan tuomat vaatteet päätyvät myyntirekeille noin viikossa Asiakkaille annetaan myös neuvoja siitä, mitkä vaatteet kannattaa jättää myyntiin ja mitkä menevät helposti kaupaksi esimerkiksi seuraavassa sesongissa. Tämä auttaa asiakkaita tekemään parempia valintoja ja tekee myös myynnistä tehokkaampaa.

Kirpputoreilta ostaminen on nyt trendikästä ja fiksua

On ehdotonta pysyä kehityksessä mukana ja kuunnella asiakkaita

Sivenius korostaa kehityksen pysymisen mukana ja asiakkaiden kuuntelemisen tärkeyttä. Asiakkaiden toiveita kuunnellaan ja myymälän valikoimaan on mahdollista vaikuttaa. Esimerkiksi lasitavarat otettiin myyntiin asiakkaiden toiveesta.

Liikkeessä käy päivittäin uusia asiakkaita. Myytävät vaatteet vaihtuvat liikkeessä tasaisella tahdilla ja moni asiakkaista käykin päivittäin tarkastamassa uutuudet. Siveniuksen mukaan ajatuksena on, ettei samojen vaatteiden tarvitse seisoa rekeissä puolta vuotta. Uusia vaatteita tuleekin päivittäin myyntiin parhaimmillaan jopa 100–200 kappaletta.

Vaatteista luopuminen voi olla hankalaa monelle, mutta Sivenius muistuttaa, että ne ovat loppujen lopuksi vain vaatteita, jotka eivät ansaitse turhaa tilaa kaapissa. Luopuminen voi olla hankalaa, vaikka vaatteita ei olisi käytetty vuosiin.

– Ne ovat loppujen lopuksi vain vaatteita, turha niitä on kaapissakaan säilöä.

Pian liikkeen avaamisen jälkeen, asiakkaiden tuodessa vaatteitaan liikkeeseen myytäväksi, Sivenius kertoo alkuun olleensa yllättynyt asiakkaiden vaatemääräästä.

-Ensimmäisen vuoden aikana hän hämmästeli ihmisten vaatemäärää, hän kertoo.

Joillekin aktiivisimmille asiakkaille Anu on hinnoitellut jo yli 2000 vaatetta.

Vaatteita tuodaan myytäväksi usein vain kerran käytettyinä, ja usein ne sisältävät jopa alkuperäiset hintalaput. Pikamuoti menee kaupaksi, mutta sen tulee olla puhdasta ja suhteellisen virheetöntä. Sivenius korostaa, että myytävien vaatteiden ei tarvitse olla kalliita merkkivaatteita, vaan myös halvemmat merkit löytävät uuden kodin. Isot collegepaidat ja huppari löytävät helposti uuden omistajan sillä niitä käyttävät kaikki nuorista vanhoihin asti.

-Sanon myyjille usein, että tällä alueella parhaiten kaupaksi menee hyväkuntoinen käyttövaate.

Myyntiä kannattaa miettiä myös sesonkien kannalta.

Asiakas myös hyötyy siitä, että Secondo hinnoittelee myyntiin saapuvat vaatteet. Suurin osa asiakkaista ei ole aiemmin myynyt vaatteita, joten hinnoista ei olla täysin perillä. Monesti myyjän oma hinta-arvio on epärealistinen ja vaate ei menisi kaupaksi. Vaate pitää silti hinnoitella realistisesti ja markkinoiden mukaan.

Realististen hintojen määrittäminen on tärkeä osa toimintaa, ja se vaatii ammattitaitoa ja vaivannäköä. Hinnat ja trendit muuttuvat alati, joten tarvitaan jatkuvaa taustatyötä. Materiaali, kunto ja myös tietyt merkit ratkaisevat sen mikä menee helpoiten kaupaksi. Arvokkaammissa tuotteissa voi esittää hintatoiveita.

-Kysyn aina onko asiakkaalla myytävälle tuotteelle hintatoivetta, Sivenius kertoo.

Hinnoittelun on perustuttava karuun faktaan eikä tunnehinnoitteluun. Moni yrittää tunnearvoon vedoten saada vaatteesta korkeamman hinnan, mutta hinnat perustuvat faktaan ja taustatyöhön, sillä ostajaa tuskin kiinnostaa käyttövaatteen tarina tai tunnearvo.

-Kansallispuvuista ja tietyistä vintage-tuotteista kysyn usein, liittyykö niihin tarinaa mutta käyttövaatteista en, Sivenius kertoo.

Kirpputorit voivat myös tarjota ainutlaatuisia löytöjä, kuten kansallispukuja ja vintage-tuotteita. Kansallispukujen kysyntä on yllättänyt positiivisesti, ja jokainen myyntiin tullut kappale on myyty nopeasti eteenpäin. Juhlavaatteitakin on taas koronan jälkeen myyty enemmän, mutta niissä usein vaatekoko on normaaleja käyttövaatteita tarkempi.

Ysäri sekä kaikki rento ja suuri on nyt trendikästä

Kirpputorit voivat hyötyä sesonkien mukaan vaihtelevasta kysynnästä ja hinnoittelusta. Vaatekaupassa syklit ovat nopeita ja mallistot vaihtuvat nopeasti, mikä aiheuttaa ihmisten ostohysteriaa. Asiakkaat myös vaihtavat kautta todella aikaisin. Sivenius kertoo, että esimerkiksi myynnin perusteella kesäkausi on jo alkanut.

-Heti kun lumet ensimmäisen kerran sulivat, asiakkaat alkoivat kyselemään kesävaatteiden perään.

Hinta määräytyy usein sesongin kysynnän mukaan, ja vaikkapa paksusta untuvatakista saa talvea kohti korkeamman hinnan kuin kesällä. Kuitenkin tietyt tuotteet, kuten kevyttoppatakit, ovat kuitenkin suosittuja ympäri vuoden.

-Ne menevät kuin kuumille kiville. Olenkin sanonut ihmisille, että niitä voi tuoda milloin vain, Sivenius kertoo.

Tällä hetkellä trendikkäitä vaatteita ovat ysärihenkiset vaatteet sekä suuret ja rennot vaatteet.Laadukkaat neuleet ja toppaliivit sekä laadukkaat käsilaukut ovat myös haluttua tavaraa. Kysyntä ja trendit eroavat myös hieman pääkaupunkiseudusta.

-Kyllä täällä on myös vintagelle oma ostajakuntansa, Sivenius arvioi.