Flea market eli Kirpparit olivat aikoinaan erilaisten hyväntekeväisyyttä tekevien järjestöjen tapa kerätä rahaa. Tällaisia olivat mm. Pelastusarmeija, SPR ja erilaiset uskonnolliset yhteisöt. Nykyään näiden lisäksi kirppareita ylläpitävät nykyään lisääntyneet yhdistykset sekä yksityiset yritykset.

Kirppareiden nykyaikaisen moninaistuneen muodon mukana niiden alkuperäinen ajatus edullisesta tavasta saada perheelle vaatteet tai huonekaluja ja käyttöesineitä on muuttunut. Aiemmin kirppareilla käytiin nimenomaan siksi, koska muualle ei ollut tarpeeksi rahaa ja kirppareilta sai tuotteita puoli ilmaiseksi. Nykyään kun kuvioon on entistä enemmän tullut raha ja ansainta, on myös kirppareiden valikoimat lisääntyneet ja hinnat nousseet. Aiemmin ei kirppareilta löytynyt uutta tavaraa, mutta nyt useat kirpputorit ostavat itse eri liikkeiden ja maahantuojien tavaraeriä myydäkseen niitä omissa liikkeissään. Alkuperäinen kirpputori idea huonompiosaisten auttamisesta on useimmilta kirpputoreilta unohtunut jo aikoja sitten.

Mikä sitten on johtanut tähän kehitykseen? Syitä varmaan on monia, mutta yksi niistä on yleinen mielipide yrittäjyyteen ja kaupallistamiseen. Varsinkin Suomessa on yrittäminen ollut pitkään negatiivinen asia, joka johtunee pitkistä vuosista itäisen naapurimme vallan alla.

Yrittäjyyden nostaessa päätään ja arvostustaan monet huomasivat, että kirpputorityyppisellä toiminnalla voisi ansaita. Ensimmäisiä versioita olivat aktikvariaatit, joissa ostettiin ja myytiin vanhoja lehtiä ja kirjoja- nykyään aktikvariaatit ovat vähentyneet niin, että Lohjalla toimii enää vain yksi antikvariaatti.

Antikvariaattien tuotteita on nyt jakautunut kaikkiin kirpputoreihinkin. Lohjalla pelkästään on nykyään niin monta kirpparia, että kukaan ei tiedä kuinka monta niitä + sen lisäksi satunnaiset aikaan sidotut eri tapahtumien yhteydessä olevat kirpputorit kuten juuri olleiden Virkkalapäivän ja Laurin päivän yhteydessä kaupunkiin levittäytyneet myyntipöydät.

Kirpputori ja niiden myyjät jakavat ihmiset kahtia – toiset pitävät siitä, kun pääsevät penkomaan vanhoja tavaroita löytääkseen jotain arvokasta ja toiset taasen eivät voi kunnolla edes sietää ajatusta – mutta oli miten oli, kirpputorit ovat nykypäivää.

Mitä enemmän kirpputoreja on sitä enemmän hinnat nousevat koska myyntimäärät per liike pienenevät mutta kulut pysyvät vähintään yhtä korkeina. Eikä ole yhtään erikoista huomata toisen paikan edullisten tuotteiden siirtyvän toiselle kirpparille ja hinnan tuplaantuessa matkalla – kirpputoritoiminta on nykyään pääosin yritystoimintaa, jonka tavoitteena on voitto.

Kirpputoreista on tulossa kirpputorien ja kauppapaikkojen välimuotoja, joissa vuokrapöytien ohella on tarjolla muun muassa halpatavarataloista tuttuja uusia tuotteita.

Jopa kirpputorien pitäjät itse kertovat kotisivuillaan ja Facebook-sivuillaan, kuinka he yrittävät tarjota liikkeessään vain hyväkuntoista ja merkkituotetta kohtuulliseen hintaan. Kohtuullinen hinta tarkoittanee tässä tapauksessa kuitenkin hintaan, mihin kirppisten alkuperäisillä asiakkailla eli oikeasti köyhillä ei ole enää varaa.

Erilaiset fifty fifty -palvelut ovat nostaneet suosiotaan kirpputoreilla Suomessa. 50/50 -palvelun lähtökohtana on, että asiakas tuo myytävät tavarat kirpputorille, joka huolehtii tuotteiden hinnoittelusta, myynnistä ja pöydän ylläpidosta. Lopuksi mahdollinen tuotto jaetaan asiakkaan kanssa tasan.

Lohjalaisia kirpputoreja mm:

Lohjan Keskuskirpputori – Laatu kirppistelyä Lohjalla

www.keskuskirpputori.com/

Lohjan keskuskirpputori sijaitsee tilavassa 600 neliön hallissa ja sisältää 186 myyntipaikkaa, huonekalupuolen sekä kahvion.

The Kirppis – Etusivu | Facebook

https://fi-fi.facebook.com › Paikat › Lohja

The Kirppis, Lohja. 713 tykkäystä.

Itsepalvelu | tanhuhovi

https://www.tanhuhovi.fi/itsepalvelu

Suosittu KARISMA –kirppis odottaa Sinua! Kun haluat myydä ylimääräistä tavaraa eikä sinulla ole aikaa olla sitä itse tekemässä, valitse silloin itsepalvelukirppis.

Vivamon Kirppu ja Kirja – Vivamo – Lohja – Kansan Raamattuseura

https://www.kansanraamattuseura.fi/sinulle/…lohja/…/vivamon_kirppu_ja_kirja

Keräilijän unelmapaikka, johon kannattaa poiketa kauempaakin

Löytölä Lohja Oy – Etusivu | Facebook

https://fi-fi.facebook.com › Paikat › Lohja › Ostokset ja vähittäiskauppa

Löytölä Lohja Oy, Lohja. 481 tykkäystä. Vanhojen huonekalujen, valaisimien ja sisustustavaroiden myynti.

Virkkalan Kirppis – Etusivu | Facebook

https://fi-fi.facebook.com › Paikat › Lohja › Ostokset ja vähittäiskauppa

Virkkalan Kirppis, Lohja. noin 400 m2 ja 124 paikkaa.