Karkkila sai viimein oman elokuvateatterin, kun Kino Laika avasi ovensa lokakuun alussa. Nyt kun elokuvateatteri on ehtinyt olla avoinna pari kuukautta, on käynyt selväksi, että sitä todella kaivattiin.

Kirjailija Mika Lätti ja elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki omistavat yhdessä sekä Kino Laikan että sen yhteydessä toimivan baarin.

–Olemme huomanneet, että elokuvateatteri tuli tarpeeseen. Koskaan ennen Karkkilassa ei ole ollut elokuvateatteria nousevine katsomoineen ja äänentoistoineen. Vilpittömästi voi sanoa, että ihmiset ovat olleet kiinnostuneita. Parissa kuukaudessa katsojia on kertynyt jo lähes 6 000. Jotkut ovat kertoneet meille, etteivät ole käyneet 25 vuoteen elokuvateatterissa, mutta nyt tulivat, sanoo Lätti.

Kino Laika on perinteinen elokuvateatteri, jossa esitetään kaikki ensi-iltaelokuvat sekä niiden lisäksi myös esimerkiksi dokumentteja ja art house -elokuvia. Katsomossa on 109 paikkaa, joista kolme on esteettömiä.

–Kattaus on laaja. Lisäksi meillä on spesiaaleja juttuja, joiden perässä ihmiset tulevat kauempaakin, kuten Lopelta, Forssasta, Lohjalta, Vihdistä ja pääkaupunkiseudulta. Esimerkiksi Hytti numero 6 oli meillä ennakkoesityksessä ennen muita elokuvateattereita, Lätti kertoo.

Hän vinkkaakin, että liput kannattaa varata ennakkoon etenkin, jos kyseessä on erityisempi tapahtuma. Torstaisin näytetään dokumentteja ja paikalla on myös vieraileva esiintyjä. Tuore esimerkiksi tapahtumista on myös Sodankylän elokuvajuhlien ja Karkkilan kaupungin kanssa yhteistyössä järjestetty festivaali.

Lätti kuvailee Kino Laikaa tyylikkääksi, mutta rennoksi paikaksi, johon kaikki ovat tervetulleita tasa-arvoisesti. Perjantaisin siellä voikin duunarin tunnin aikaan tavata sulassa sovussa sekä työvaatekansaa että puvun päälleen vetänyttä kulttuuriväkeä. Lätti kertoo, että Kaurismäen kanssa he näkyvät usein myös itse paikan päällä.

Viini- ja olutbaari toimii elokuvateatterin yhteydessä, mutta siellä voi hyvin poiketa, vaikka ei elokuvissa kävisikään. Baari on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin. Ensi kesäksi saadaan vielä iso terassi Karjaanjoen kupeeseen.

Kirjailija Mika Lätti ja elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki perustivat yhdessä elokuvateatteri Kino Laikan Karkkilaan. (Kuva: Tomi Wahlroos)

Kahden elokuvamiehen teatteri

Kaurismäki ja Lätti ovat kumpikin asuneet Karkkilassa vuosikymmeniä ja tutustuneet niin kylänmiehinä kuin elokuvakerho Kino Iglunkin toiminnan myötä. Kipinä oman elokuvateatterin perustamisestakin lähti elokuvakerhotoiminnasta ja kun sopiva tila löytyi, päätös oli valmis.

–Aki soitti huhtikuussa, että oli jutellut vuokraisäntä Pertti Toikan kanssa Högforsin ruukkimiljöössä olevasta hienosta tilasta, joka sopisi elokuvateatteriksi. Olemme kaksi innokasta elokuvamiestä ja kaveria. Päätimme, että todellakin perustamme elokuvateatterin ja baarin myös, Lätti kertoo.

Kino Laika toimii Ala-Emalissa, missä on ennen emaloitu Högforsin legendaarisia kattiloita ja kylpyammeita.

–Paikka on remontoitu Akin silmän mukaan. Tämä on rouhea ja ruukkityylinen, mutta todella kaunis. Oikea silmän karkki, Lätti kehuu.

Myös miesten pitkä elokuvatausta näkyy leffateatterissa monissa yksityiskohdissa.

–Baarimme nimi on La Moderne. Akin Le Havre -elokuvassa on saman niminen baari, Lätti kertoo esimerkin.

Löytyypä sisustuksesta myös Kaurismäen New Yorkista tuoma baaritiski. Saman baaritiskin voi bongata monesta Kaurismäen elokuvastakin. Kino Laikan nimi taas tulee Kaurismäen koirista, jotka ovat esiintyneet hänen elokuvissaan.

Kino Laikasta löytyy La Moderne -baari. Samanniminen baari no myös Aki Kaurismäen Le Havre -elokuvassa. (Kuva: Tomi Wahlroos)

Lätti iloitsee siitä, kuin Ala-Emali ja ruukkialue ovat kehittyneet muutenkin viime aikoina.

–Kesäkuussa kun aloitimme remontin, tämä oli kylmä ja ränsistynyt tehdaskiinteistö. Nyt täällä on elokuvateatteri, baari, vintageliikkeitä ja vasta ovensa avannut Kylärafla Kanto. Nyt tämä on viihtyisä turistikeskus. Muutos on ollut järisyttävän hieno.

Toimijoista on hyötyä toisilleen.

–Ensin voi mennä vaikka drinkille, katsoa sitten elokuvan ja mennä vielä syömään ravintolaan. Meillä pidetään myös yksityisnäytöksiä.

Karkkila on Lätille ja Kaurismäelle tärkeä paikka. Siten he halusivatkin antaa jotain Karkkilalle ja karkkilalaisille.

–Halusimme, että Karkkilan kriteerit kaupunkina täyttyvät myös siten, että täällä on elokuvateatteri. Ihmiset ovatkin kiitelleet ja olleet onnellisia siitä, että perustimme Kino Laikan, Lätti tiivistää.

SMS

Kino Laikan myötä Karkkila sai ensimmäisen oikean elokuvateatterinsa. (Kuva: Tomi Wahlroos)