Minna Passi ja Susanna Reinboth, Keisari Aarnio, Huumepoliisi Jari Aarnion uskomaton tarina, Sanoma Media Finland Oy 2017

Minna Passi on työskennellyt rikostoimittajana Helsingin Sanomissa vuodesta 2008. Susanna Reinboth on työskennellyt mm. Helsingin Sanomien oikeustoimittajana vuodesta 1990.

Jari Aarnio valittiin nuorena Vuoden poliisiksi ja hän nousi nopeasti päälliköksi Helsingin huumepoliisiin. Se alkoi hänen johdollaan tehdä näyttäviä takavarikkoja. Aarnion maine karttui, kun hänen pihalleen heitettiin pommi, jonka sytytyslangan hän onnistui viime hetkellä katkaisemaan puutarhasaksilla.

Nyt Jari Aarnio istuu vankilassa. Kuinka sankaripoliisia alettiin epäillä alamaailman johtajaksi ja huumeiden salakuljettajaksi? Helsingin Sanomien toimittajat Minna Passi ja Susanna Reinboth kävivät tätä kirjaa varten läpi kymmeniätuhansia sivuja asiakirjoja ja haastattelivat yli sataa ihmistä. He kertovat uskomattoman, mutta toden tarinan siitä, kuinka poliisista tuli rikollinen ja kuinka hän onnistui manipuloimaan esimiehiään, poliisikollegojaan, rikollisia ja myös toimittajia.

”On olemassa Jarin keisarikunta, ja siihen eivät muut pääse. Se on oma yksikkönsä, joka elää täysin omilla säännöillään. Siihen ei puututa. Se on valtio valtiossa.” Nimetön lähde

12.11.2013 Helsingin huumepoliisin päällikkö, ylikomisario Jari
Aarnio otetaan kiinni ja samalla suoritetaan kotietsintä. . Joulukuussa 2016 hänelle langetetaan 13 vuoden vankeustuomio. Jutun oikeuskäsittely on edelleen kesken. On kyseessä yksi Suomen rikoshistorian merkillisimmistä ja vaativimmista oikeusjutuista. Tämä kirja on toimittajien omia päätelmiä, saatavissa oleviin tietoihin perustuvina. Kirja perustuu pitkälti faktatietoihin, osallisten omilla nimillä. Pidätystä ja kotietsintää edelsi mittava kiinniotto, johon osallistuivat mm. Oulun, Turun, Tampereen ja Joensuun poliisivoimia, Pääkaupunkiseudun poliisien lisäksi. Koko operaatiota edelsi suuri salamyhkäisyys. Kiinni otettiin Aarnio ja kolme muuta poliisimiestä. Toimintakeskus keskitettiin Vantaan Jokiniemeen, KRP:n päämajaan.

Aarnion tytär työskenteli Helsingin Käräjäoikeuden sihteerinä, joka saattoi olla mielenkiintoinen tietolähde tarvittaessa? Eräänä syytekohtana olivat ns. Trevoc -lahjukset. Huumeparoni Miika Kortekallion liigan toimia tutkittiin myös tiiviisti. Kortekallio sai 9,5 vuoden vankeustuomion.

Aarnio nimitettiin huumeosaston päälliköksi 1999. Legenda Torsti Koskinen nimitettiin vastaavaan virkaan 1967 ja osastopäälliköksi 1975 ja jäi eläkkeelle 1996. Aarnio oli hyvä huumetutkija, edeltäjänsä Koskisen tavoin. Huumesyyttäjä Ritva Santavuori oli yksi Aarnion ”perusvastustaja”. Aarnio valittiin v. 1987 Vuoden poliisiksi, em. Miika Kortekallion jutun selvityksen perusteella. Aarnio ylennettiin rikoskomisarioksi v. 1994. V. 1995 hänelle myönnettiin Poliisin ansioristi ”toverijohtajuuden” vuoksi.

Kuka on ”Pasilan mies” ja kuka tuotti Suomeen 791 kg hasista ja mistä Aarnion äkillinen ja merkittävä varallisuus oli peräisin?

 

UNTO VASKUU