Tänään: 25.07.2024

Päätoimittaja

Kirja-arvostelu: MIELENSÄPAHOITTAJAN VUODENKIERTO – MAALISKUUSTA HELMIKUUHUN

kirja-arvostelu, mielensäpahoittaja

Tuomas Kyrö, Mielensäpahoittajan vuodenkierto, Pahoita mielesi ja täytä itsesi, WSOY 2018

”Kyllä on ihmisen itse seurattava kodin ja maailman meno. Kirjattava ylös, verrattava siihen mitä samana päivänä vuotta tai viittätoista aiemmin tapahtui.”

Jokaisella meistä on vuodenkierron tärkeät päivämäärät ja merkittävät havainnot ylhäällä. Mielensäpahoittajalla ne on pihapiirin hiihtokilometrit, lintuhavainto, ja lapsenlapsen pituus. Kaupungin lättähattu taas kirjaa ylös matkamessujen ajankohdan. Tämä kirja auttaa ihmistä tarkkailemaan ja kirjaamaan sen minkä näki, koki, kuuli, haistoi ja ajattelikin. Säähavainnot, muuttolinnut ja naapurin Kolehmaisen liikkeet. Omat ajatukset maailmanmenosta on tärkeää kirjata ylös, opiksi jälkipolville.

Mielensäpahoittajan vuodenkierto sopii jokaisen kansalaisen mökille, tupaan tai tuliaisiksi.

Maaliskuussa on maan avautuminen lumen alta. Noidat eli trullit ovat liikkeellä. Pääsiäiskokot Pohjanmaalla olivat pahan karkoitukseen tarkoitettuja valkeita. Virpominen oli risujen kanssa ovelta ovelle kiertämistä, rahan tai tavaran toivossa. Jos ei Maaria maata näytä, ei huhtikuussa keilä tule. Huhtikuussa 1.4. on aprillipäivä. Seinähirret on tehtävä huhtikuussa. Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, pääskysestä ei päivääkään.

Toukokuu. Kuka omistaa Vapun? ”Ei lottovoitolla, vaan luokkataistelulla” Vappuna marssivat haalariporukat ja ylioppilaat. ”Kesä keikkuen tulevi, suvi sitä kärvistellen”. Karja lasketaan laitumelle. Perunan maahanlaitto viimeistään 6.6. ”Kyllä ei pidä ihmisen soutuveneestä pissiä, vaan kalastaa.” ”Kun Kustaana (6.6.) perunat maahan heittää, saa eloaikana jo keittää.”. Paras vihdan tekoaika on Juhannuksesta heinäkuun alkuun ja mielellään rauduskoivusta.

”Kaksi on kaunista kesällä. Lehti puussä, ruoho maassa ja tuomenkukka kolmantena.” Heinäkuussa korjataan AIV -rehua, jonka akateemikko A.I. Virtanen keksi 1920 -luvulla. Virtanen työryhmineen sai keksinnöstä Nobel-palkinnon. Elokuussa korjataan viljasato. Syyskuussa koetaan lämpöä ihmisten välillä, saadaan hyvä sienisaalis suolasienistä. ”Jos ukkonen käy myöhään syksyllä, on lämmintä syksyä.” Jos lokakuu on lämmin, on helmikuu kylmä.”

Marraskuussa oli avaruuskoira Laikan lento (3.11.57). Verkot ja pyydykset korjataan ja paikataan. Talvi, joulukuu eli Itsenäisyyspäivä 6.12. Tapanin rekiajelu. Uunna Vuonna valetaan tinaa. Helmikuussa siirrytään jo huopikkaisiin.

UNTO VASKUU