Roope Lipasti s. 1970) on suosittu lietolainen kirjailija ja kolumnisti., joka on koskettanut ja hauskuuttanut lukijoitaan jo vuosikymmenen ajan. Atena on aiemmin julkaissut mm. Lipastilta kirjat Viimeiset polttarit, Linnan juhlat, Perunkirjoitus, Halkaisukirvesmies sekä Rajanaapuri.

”Hän, joka rakasti niin kovasti sekä Ainoa että Kajaa. Hän joka ei muuta halunnut kuin tuntea olevansa rakastettu. ”Kalpa on hyväntuulinen ja rakastettu tyyppi. Hänellä on aina jotakin meneillään, nytkin yksi tunneli.” Se olisi niin kätevä – ei tarvitsisi keikkua laivalla yli Suomenlahden, vaan voisi suhauttaa naisen luota toisen luo.” Aino maalaa kattoa, seinää, lattiaa. Hän kantaa pihalle vuosien takaiset huonekalut ja sytyttää palamaan. Kalpan hyväntuulisuus kannattelee häntä, mutta välillä se upottaa. Kun toinen iloitsee, toisen ei tarvitse. Kaja kipuilee teini-ikäisen Elle -tyttären kanssa, joka ei anna äidilleen anteeksi. Kun Tallinnan turistit ostivat aikoinaan villasukkia, jättivät he jälkeensä markkoja ja muutakin. On tullut aika selvittää pari asiaa. Ruotsinlaiva kertoo suuresta onnesta ja vielä suuremmasta epäonnesta. Se miettii, voiko ihmistä suojella häneltä itseltään.

Kaarlo Kalpa suuntaa rahat mukanaan laivalle. ”Rakkauden pelilauta” – tanssiravintola. Johannes DI, vuorimies suunnittelee tunnelia Helsinki – Tallinna -välille. Päijänne -tunneli on 120 km pitkä. Johannes ottaa taksin Vanhaan kaupunkiin ja tapaa kaupunginjohtajan Jaak Tammin luona Neiti Kaja Ernessaksin, jolla on Elle -tytär. Urmas on Tarton yliopiston dosentti, joka osallistuu myös tunneliprojektiin. Johannes on taas Sitran edustaja. Johannekseen ja Sitraan saadaan yhteys ministeri Ole Norrbackin sihteerin kautta.

Umpitunneli lähtisi Porkkalasta Tallinnan Mungaan Todetaan, että Virossa ovat Neuvostovallan aikaiset ja Suomessa Tsaarinaikaiset virkamiehet. Projektin kestoksi arvioidaan tässä vaiheessa 10 – 15 vuotta.

Urmas lähtee baarimikoksi Ruotsin laivalle, jossa urakkaan kuuluu 2 viikkoa töitä ja 2 viikkoa vapaata. Ainon täti 100 v on hoivakodissa. Tunnelin lähtöpaikaksi Tallinnan päässä on suunnitteilla myös Keilajoen kylä. Aino on laastihommissa kotona.

Kaja ja Kaarlo kokevat rankan seksikokemuksen. Tunnelijoukkue järjestää tutustumistilaisuuden, jonne kutsutaan myös Postmees -lehden toimittaja. Kyseessä onn aiesopimuksen allekirjoitustilaisuus. Ero Ainosta alkaa hahmottua entistä voimakkaammin. Kaarlo matkustaa Ellan kanssa Tukholmaan.

Ilmassa soi Chopinin surumarssi. Estonia uppoaa 28.9.1994. Tunnelin suunnittelu aloitettiin 1990 -luvulla. Aiesopimus allekirjoitetaan v. 2008. Elämme vieläkin asian auki olevia aikoja. Hanke lienee liian laaja monipolvinen toteutuakseen.

UNTO VASKUU