Pauliina Susi, Seireeni, Tammi 2017

Vantaalla asuva ja vapaana kirjailijana toimiva Pauliina Susi (s. 1968) on työskennellyt myös toimittajana ja toimitussihteerinä muun muassa Yliopistolehdessä ja useissa naistenlehdissä. Koulutukseltaan hän on valtiotieteen maisteri. Suden edellinen romaani Takaikkuna palkittiin Suomen Dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnolla.

Se tulee taas. Varmuus siitä, että joku seuraa. Jo turvatarkastus Barcelonan satamassa enteilee vaaraa, kun Leia Laine nousee siskonsa Ripsan kanssa Välimerellä seilaavaan luksusristeilijään. Lomanviettoa alkavat pian varjostaa muutkin oudot sattumukset. Edes ylenpAlttiset all-inclusive-tarjoilut ja taidokkaat varietee-esitykset eivät pysty peittämään sitä tosiasiaa, että jollakulla Seireenin 5000 matkustajasta on pahat mielessä.

Kun Leia lopulta joutuu kasvokkain paitsi globaalin eriarvoisuuden ja terrorin uhan – myös menneisyytensä aaveen kanssa, rento lomailu vaihtuu pakokauhuun. Samaan aikaan Välimeren toisella laidalla yksitoistavuotias Amira kipuaa vanhempineen ihmissalakuljettajien heiveröiseen paattiin.

Seireeni on itsenäinen jatko-osa Vuoden johtolanka -palkitulle Takaikkunalle.

Loistoristeilyn lähtöpaikkaan oli lentokuljetus, josta sisarukset Ripsa ja Leia siirtyivät loistolaiva Seireenin vietäviksi. Ripsa oli YTT ja vakuutuskäsittelijänä Safety First -yhtiössä. Ripsalla oli mies Sakke ja lapsia. Leia oli sinkku. Seireeniä kuvasivat: A (Alkoholi), B (Booli, biletys, beetasalpaaja), D (Drinkit, darra), E (eurot, eksotiikka, erotiikka ja ekstaasi).

Miss Leia Laine ja Mrs. Ripsa Laine-Forssa saapuivat Marseillesiin. Laivalla he tapasivat suomalaisen diplomi-insinöörin (ICT) Timo Ratasen. Pompeissa tuli mieleen lause: ”Nähdä Napoli ja kuolla”. Oliko se enteilevää? Laivalla he tutustuivat Marinaan, jolla oli mukana myös mies Marcel.

Ripsa sai kiireellisen viestin Sakelta, jossa oli paluulippu Napoli – Helsinki, aamulle klo 09.50. Timo pääsee Pompeijiin Ripsan tilalle. Hän ottaa taksin alleen ja on perillä 45 minuutin päästä.

Leia ystävystyy perämies Antonio Massimoon, jonka kanssa on hellä kohtaus komentosillalla puolenyön aikaan, private tiloissa. Marina osoittautuu jutun konnaksi ja kuristaa mm. Antonion. Tapaus yritetään lavastaa Leian syyksi.

Käärmeensilmä on entinen muukalaislegioonalainen, joka on koko operaation aivot. Pakolainen Amira onnistutaan pelastaa merestä viime hetkellä. Palma de Mallorcan liepeillä Leia, Timo ja Amira pääsevät pois laivalta helikopterilla. Marina surmaa myös 3. konemestari Peetrus Krossin, joka sekin lavastetaan itsemurhaksi. Maria toimii yhteistyössä Libyan ihmissalakuljetusjärjestelmän kanssa. Marina voidaan luokittaa ”vaaralliseksi hulluksi”.

UNTO VASKUU