Kirjailija Anneli Kanto vierailee Lohjan pääkirjaston Järnefeltinsalissa (Karstuntie 3) torstaina 25.10. klo 18:00. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Anneli Kanto on toimittaja, joka on kirjoittanut romaaneja, käsikirjoituksia, televisiosarjoja, näytelmiä, fantasiaa, lastenkirjoja… Kannon ensimmäinen romaani Piru, kreivi, noita ja näyttelijä ilmestyi vuonna 2007. Sen
jälkeen hän kirjoitti lapsille suunnatun teoksen Hirmuinen vedenpaisumus, joka sisältää myyttisiä kertomuksia antiikin ajoilta, Raamatusta ja Kalevalasta nykykielellä kerrottuna. Kanto onkin kirjoittanut varsin paljon romaaneja lapsille. Aikuisten historiallisia romaaneja hän on julkaissut neljä ja näiden lisäksi tietokirjan Pala palalta pois. Kertomuksia Alzheimerin taudista (2013).

Vuonna 2008 ilmestyi Tampereen ja Valkeakosken punaisten naiskaartista kertova Veriruusut-romaani ja vuonna 2017 sen sisarteos, valkoisten sodasta kertova Lahtarit. Veriruusuissa nuoret naiset haluavat nousta uuden tasavallan täysivaltaisiksi jäseniksi – ja kaikille leipää ja työtä. Niinpä heti vetävät housut jalkaansa, tarttuvat aseisiin ja lähtevät taistelemaan. Huonostihan siinä käy, ja punaisten naisten kohtelusta vaiettaan vuosiksi. Kuten koko sodasta muutenkin. Lahtareissa Kanto kertoo ilmajokelaisista pojista valkoisten sotaretkellä Vaasasta Viipuriin. Joukko on melkoisen sekasortoinen, ääneen pääsevät nuorten suojeluskuntalaisten ja jääkärin, muonittajan, arkuttajan ja muiden lisäksi myös mm. suomenhevonen. Sodan kaoottisuus tulee hyvin näkyviin laajassa ja kirjavassa kertojajoukossa. Lisäksi Kanto yhdistää romaaniin erilaisia dokumentaarisia aineksia: sanomalehtikirjoituksia, otteita muistelmista ja päiväkirjoista. Alun hiukan humorestisesta väärän junan kaatamisesta Tampereen taistelujen kautta Viipuriin ja vankileireihin kulkeva tarina kuvaa puistattavan hyvin todellisuuden raaistumista sodan edetessä.

Anneli Kanto lähestyy kansalaissotaa Veriruusujen ja Lahtarien näkökulmista pääkirjaston Järnefeltinsalissa torstaina 25.10. klo 18:00. Tilaisuus on osa Lohjan Muistin luentosarjaa Vuoden 1918 tapahtumat. Tervetuloa.