Tänään: 24.07.2024

Eija Tuomela Ahjolan pihalla maatalousnäyttelyn aikaan

Päätoimittaja

Kirjailija Eija Tuomela Pusulan seurakunnan päiväpiirin vieraana

kirjallisuus, lukeminen

Pusulan Iloitussa 24 kesää mökkeillyt ja sen jälkeen Hyönölässä lähes asustellut toimittaja, kirjailija Eija Tuomela vierailee Pusulan seurakunnan päiväpiirissä torstaina 16.11. klo 13.

Kun jouduimme luopumaan Iloitun mökistä, ymmärsin, että olin niin pusulalaistunut, etten halunnut pois. Tuukkasen leipomon rouvalle itkin ikävääni ja hän kehotti laittamaan ilmoituksen Pusulan Puskaradioon. Niin tein ja viikon kuluttua meillä oli jo vanha, punainen mökki keskellä peltoja.

Korona-aika edesauttoi sopeutumista. Asuimme poikani kanssa täällä tautia karussa lähes koko vuoden ympäri.

Järvinäköala puuttuu, mutta viljojen aaltoilu korvaa sen. Eikä Iloitun rantaan ole kuin vajaa kilometri. Nyt uimme seurakunnan rannassa, ja katselemme entistä laituriamme järven toisella puolella.

Uimareissuilla on Pusulan seurakuntakin tullut tutuksi ja Eija onkin käynyt useissa tilaisuuksissa Iloitussa kesäisin. Niin pusulalaiseksi on elo muuttunut, että Eija liittyi myös Pusula-seuraan ja kuuluu nyt sen hallitukseenkin. Viime kesänä hän oli jopa Ahjonsuun Kauppamuseossa oppaana ja Ahjolan maatalousnäyttelyssä aputyttönä.

Oikeasti kuuntelin hartaasti kävijöiden tarinoita. En lupaa mitään, mutta on mahdollista, että jotkut näistä päätyvät vielä johonkin kirjaan, Eija hymyilee salaperäisesti.

Rehellistä saunomista ja nettihuijauksia

– Vaikka olenkin kirjoittanut osan kirjoistani niin Iloitussa kuin nyt Hyönölässäkin, niin se ei ole aiheena päiväpiirin vierailulla. Kerron uusimmasta romaanistani, tai romaaneistani, sillä niitä on kaksi: Rehellinen sauna ja Rakas, tahdon rahasi.

Kyseessä on kuitenkin tekstiltään lähes sama kirja, joten voin puhua yksikössä. Olen työskennellyt toimittajana ja kustannustoimittajana yli kolmekymmentä vuotta. Koskaan ei näiden vuosien aikana ole ollut niin paljon ongelmia kirjojen kanssa kuin tämän oman kirjani kanssa. Onneksi minun, eikä jonkun muun.

Omia kirjoja häneltä on ilmestynyt tusinan verran, ja muille toimitettuja on parisensataa.

Kirjapainosotkut kuitenkin johtivat siihen, että kirjoja on nyt kaksi erilaista ja eri nimistä. Rehellinen sauna on tiiviimmin pakattu pokkari ja Rakas, tahdon rahasi kovakantinen, näyttävämpi opus.

Nimi johdattaa lukemaan niitä eri näkökulmasta. Rehellinen sauna painottuu lukijan mielessä enemmän amerikansuomalaista ja fintiaanien elämänmenoa seurailevaksi, kun taas Rakas, tahdon rahasi vetoaa niihin, jotka etsivät keinoja välttää nettihuijareiden houkutuksia. Molemmista tosin löytyvät kummatkin tarinat.

Kirjallinen palapeli

Kirja on genren rajoja rikkova tarinakokoelma, joka yhdistyy romaaniksi palapelimaisesti. Lukija voi miettiä lukuja lukiessaan niitä kuin palapelin paloja ja kokeilla yhdistää satunnaisia ihmisiä ja tapahtumia toisiinsa, kunnes palapeli on valmis. Yllätyksiä tulee varmasti!

Monia muitakin aiheita kirjassa sivutaan: puhutaan myös uskonnoista, perinneruuista, musiikista, muista suomensukuisista kansoista ja heidän kohtelustaan, ja jopa hiukan Huckleberry Finnistäkin. Jopa ajankohtaiset uutisetkin tulevat yllättävän lähelle. Eikä pidä unohtaa Kainuuta, jonne kirjan päähenkilö, jättikokoinen veteraani lopulta eksyy.

– Lähes jokaisella suomalaisella on sukua rapakon takana. Jotkut pitävät yhteyttä, toiset ovat kadonneet aikojen saatossa. Romaanistani saattaa ehkä löytyä mahdollinen selitys jollekin katoamiselle. Toivon, että aiheista syntyy keskustelua. Kirja löytyy paikallisesta kirjastosta, jos haluaa tutustua siihen etukäteen, sanoo Eija Tuomela.

Eija Tuomela Ahjolan pihalla maatalousnäyttelyn aikaan
Eija Tuomela Ahjolan pihalla maatalousnäyttelyn aikaan

Eija Tuomela (oik. Tuomela-Lehti)

Järvenpäässä ja Hyönölässä asuva toimittaja, jolta on aiemmin ilmestynyt runoja, aforismeja, novelleja, romaani ja kotiseutukirjoja.

Uudenmaan Kirjoittajat ry:n puheenjohtaja (Uudenmaan Kirjoittajat perustettiin 1979 Länsi- Uudenmaan Kirjoittajat ry:n nimellä Lohjalla, Kanneljärven kansanopistolla, kirjailija Iris Kähärin aloitteesta. Alkuaikojen aktiiveja olivat mm. Tommy Tabermann, Erkki Ahonen, Sirkka Turkka, Hannu Helin, Börje Skruuf, Ulpu Kronlund jne.)

Kulttuurilehti Eliaksen päätoimittaja

Rakas, tahdon rahasi

ISBN 978-952-33-0915-9

kovakantinen, 260 sivua

Bod, Norderstedt, Saksa 2023 (toukokuu) Kansikuva: Ants Vahter

Eija Tuomelan romaani Rakas, tahdon rahasi vie lukijan nettihuijausten – rakkauspetosten, kryptojen, optioiden ja karismaattiseten kulttien – viettelevään maailmaan, huumoria unohtamatta, kaikkia osapuolia ymmärtäen. Ympäri maailmaa asuvat ihmiset eivät aina ole sitä mitä esittävät.

Yhteistä on kuitenkin ikävä ihmisen luo, maksoi mitä maksoi.

Romaanissa kuljetaan suomalaisten, fintiaanien ja intiaanien asuttamilta pohjoisen Amerikan syrjäseuduilta entisaikojen tapaan elävien amishien ja Ruijan kveenien kautta Suomeen, Kainuun korpeen.

Vaikka Kaliforniassa ja New Yorkissakin käydään, ollaan finntowneissa kaukana muotiputiikeista ja filmitähtien maailmasta. Suuria rahoja liikutellaan, milloin mihinkin suuntaaan ja tarkoitukseen, yksi huijari pääsee hengestään, toinen rakastuu, ja yllättävät ihmiset ja tapahtumat törmäävät toisiinsa.

Rehellinen sauna

ISBN 978-952-812-252-7

pokkari, 208 sivua Kesuura Oy

2. painos, Printek, Keuruu 2023 (marraskuu)

Rehellinen sauna on lajien rajaa hipova proosateos, jossa lukuisat kertomukset yhdistyvät romaanimaiseksi kokonaisuudeksi… Parhaimmillaan Tuomela on kuvatessaan amerikansuoma- laisuuden hiipuvaa maisemaa saunoineen ja haurastuvine suomentaitoineen, niin Kanadassa kuin Yhdysvaltain pohjoisosissa… Tuomela on tutustunut aiheeseensa, toisinaan hänen tarinansa tuovat mieleen kanadalaisen Alice Munron, toisinaan yhdysvaltalaisen Annie Proulxin kerron-

nan. (Hannu Niklander, Liekki)