Lohjan Liikuntakeskus ja Lohjan kirjasto aloittivat tänään kokeilun, jossa kuntalaiset voivat maksutta lainata liikuntakortteja kirjastosta. Kokeilun tavoitteena on madaltaa ihmisten kynnystä lähteä kokeilemaan uinti- tai kuntosaliharrastusta.

–Kortilla voi kokeilla maksutta ja sitoutumatta, olisiko uimahallissa tai kuntosalilla käyminen oma juttu, kertoo Lohjan kaupungin kirjastotoimenjohtaja Merja Lonkainen.

Liikuntapalvelupäällikkö Taina Pennanen Lohjan Liikuntakeskuksesta uskoo, että kirjaston kautta voidaan tavoittaa sellaisiakin ihmisiä, jotka vasta harkitsevat liikuntaharrastuksen aloittamista. Lonkainen sanoo, että asia toimii myös toisin päin eli liikuntakorttia hakemaan tulevat ihmiset voivat innostua myös muista kirjaston tarjoamista palveluista. Lohjan Liikuntakeskuksen liikuntamarkkinoija Tiia Luukkala painottaa, että kokeilun tarkoituksena on nimenomaan innostaa ihmisiä liikunnan pariin, ei niinkään houkutella Lohjan Liikuntakeskukselle uusia asiakkaita. Pennanen on samoilla linjoilla.

–Liikuntakeskuksella on hyvin asiakkaita, mutta meidän strategiassamme sanotaan, että Lohjalla liikkuvat kaikki. Siihen tavoitteeseen emme ole vielä päässeet.

Lohjan kaupungin kirjastotoimenjohtaja Merja Lonkainen (vas) sekä Lohjan Liikuntakeskuksen liikuntamarkkinoija Tiia Luukkala ja liikuntapalvelupäällikkö Taina Pennanen kertoivat uudesta liikuntakorttikokeilusta.

Viikon kokeiluun mahtuu useampikin uinti- tai kuntosalikäynti

Liikuntakortin voi lainata maksutta itselleen viikon ajaksi. Kortteja on kolmenlaisia: Neidonkeitaan uinti- ja kuntosalikortti, Neidonkeitaan perheuintikortti ja Tennarin kuntosalikortti, jolla pääsee myös Järnefeltin, Kirkkokadun, Perttilän, Saukkolan, Sammatin ja Pusulan kuntosaleille sekä Nummen toimintahuoneelle. Kutakin korttia voi lainata kerran kalenterivuoden aikana. Neidonkeitaan perheuintikortilla voi tulla samanaikaisesti uimaan kaksi aikuista ja kaksi lasta, muuten kortit ovat henkilökohtaisia. Kaikkia kolmea korttia on lainattavissa Lohjan pääkirjastosta ja Tennarin kuntosalikorttia voi lainata myös Mäntynummen, Pusulan, Sammatin, Saukkolan ja Virkkalan kirjastolta.

–Ajatuksena on, että pienille kuntosaleille käyviä kortteja voisi lainata myös niiden lähellä olevista kirjastoista, Pennanen avaa.

Liikuntakortin laina-aika on viikko, jotta mahdollisimman moni ehtii vuoden aikana käyttää sitä. Laina-ajan päätyttyä kortti lakkaa toimimasta. Liikuntakortti toimii samoin kuin Liikuntakeskuksen oma ladattava älykortti. Kortin lainaamisen ikäraja on 13 vuotta ja se lainataan kirjaston asiakaspalvelusta ja palautetaan sinne. Lainaamiseen tarvitaan kirjastokortti. Korttia ei pysty uusimaan eikä varaamaan etukäteen, mutta kirjaston verkkosivuilta voi tarkistaa, onko liikuntakortti (kunnon kortti) lainattavissa sillä hetkellä.

Kortteja on kolmenlaisia: Neidonkeitaan uinti- ja kuntosalikortti, Neidonkeitaan perheuintikortti ja Tennarin kuntosalikortti, jolla pääsee myös Järnefeltin, Kirkkokadun, Perttilän, Saukkolan, Sammatin ja Pusulan kuntosaleille sekä Nummen toimintahuoneelle.

Yhteistyössä palveluja kuntalaisille

Korttikokeilun taustalta löytyy monissa muissa kaupungeissa käyttöön otettu mahdollisuus lainata kirjastoista esimerkiksi urheiluseurojen kausikortteja. Lohjalla haluttiin hyödyntää samaa ajatusta ja kannustaa kokeilun avulla kuntalaisia liikunnan harrastamiseen.

–Haluamme tuoda kaupungin palveluita yhteen, jottei olisi kahtiajakoa esimerkiksi liikunnan ja kulttuurin välillä. Ehkä jatkossa voisi joitain kulttuuripalveluja olla tarjolla Neidonkeitaalla, sanoo Lohjan Liikuntakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Vienonen, jonka idea lainattavat liikuntakortit olivat.

–Kun kirjastojen lainaamista kausikorteista oli uutisoitu, Vienonen soitti minulle, että kokeiltaisiinko tällaista Lohjallakin. Kirjasto- ja kulttuuripalveluilla on liikunnan ohella merkittävä rooli hyvinvoinnin edistäjänä. Yhteistyö mahdollistaa uusia toimintamuotoja kuntalaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi, sanoo puolestaan Lonkainen.

Ideat poikivat lisää yhteistyötä ja uusia mahdollisuuksia kuntalaisille.

–Neuvottelemme parhaillaan Lohjan kaupunginorkesterin kanssa lainattavasta sarjakortista. Myös frisbeegolf-välineiden lainaamista on mietitty, Lonkainen kertoo.

–Tämän kokeilun myötä voi aueta uusia juttuja. Ehkä joku urheiluseurakin innostuu tuomaan lainattavaksi kokeilukortin johonkin lajiinsa, Pennanen ideoi.

Nyt alkava korttikokeilu jatkuu vuoden 2020 loppuun asti, mutta jos se menee hyvin, saattaa lainattavista liikuntakorteista tulla pysyviäkin.

–Vielä ei tiedetä, miten ihmiset tästä kiinnostuvat. Nyt kerätään kokemuksia, mutta ehkä kokeilu laajentuu myöhemmin vaikka ryhmäliikuntakorteilla, Pennanen toteaa.

SMS