Lohjan Nuorkauppakamari palkitsi Kino Vaakunan yrittäjän Make Hinkkasen Kivi kovalle yrittäjälle -tunnustuksella. Se myönnetään vuosittain lohjalaiselle yrittäjälle, joka on osoittanut sitkeyttä ja intoa kehittää toimintaansa asukkaiden hyväksi. Palkinto on jaettu vuodesta 1975 lähtien ja luovutettu 11.12. kansainvälisenä nuorkauppakamaripäivänä.

Make Hinkkanen on luotsannut Kino Vaakunaa 15 vuotta. Lisäksi hän on ollut muun muassa radiotoimittajana ja tiskijukkana. Valintaan vaikuttivat Hinkkasen positiivisuus ja monipuolinen osallistuminen kaupungin elävöittämiseen.

Tärkeimpänä ansiona nähtiin kuitenkin elokuvateatterin säilyttäminen ja kehittäminen Lohjalla.

– Valinta oli lopulta helppo, vaikka keskusteluissa oli mukana monia muitakin ansioituneita yrittäjiä, kommentoi Lohjan Nuorkauppakamari ry:n puheenjohtaja Mika Lillman.

Ei enää yövalvomista

Make Hinkkanen on iloisesti yllättynyt tunnustuksesta ja sen konkreettisesta symbolista, kivenmötikästä.

– Totta kai tämä mieltä lämmittää. Ja mukavaa, että tunnustusta saa, kun homma pyörii vielä täysillä, eikä vasta siinä vaiheessa, kun katsellaan jo taakse päin.

Hinkkanen otti Kino Vaakunan vetovastuun vuonna 2008 entisen omistajan, tänä vuonna edesmenneen Raimo Selinin jäätyä eläkkeelle.

– Aloite tuli Raimolta, joka halusi pitkän uran jälkeen jäädä jo sivuun. Työskentelin silloin

radiotoimittajan työn ohessa tiskijukkana, ja ajattelin, ettei leffateatterissa tarvitsisi valvoa niin myöhään kuin yökerhoissa, hän myhäilee.

Kino Vaakuna on toiminut vuodesta 1955 asti Koulukadulla Lohjan kaupungin omistamissa tiloissa.
– Minun aikanani Vaakunaan on hankittu uudet penkit, ja projektori on vaihtunut jo kahteen otteeseen laadukkaan kuvan ja äänen saavuttamiseksi, Hinkkanen kertoo.

Katsojat löysivät Aki Kaurismäen

Nykyisin Kino Vaakunan pyörittäminen on Make Hinkkasen päätyö.

– Kotimaiset ja kansainväliset kassamagneetit menestyvät myös Lohjalla. Ja ilokseni olen huomannut, että esimerkiksi Aki Kaurismäki on murtautunut laajemman yleisön tietoon. Uusin teos Kuolleet lehdet meni meillä useita viikkoja.
Hinkkanen on sijoitellut matineanäytöksiin elokuvia, jotka eivät etukäteen lukeudu massojen

suosikkeihin.

– Mutta niissäkin on ollut mukavasti väkeä, toisinaan jopa enemmän kuin prime time -leffoissa, hän sanoo.

Yksi syy lienee se, että yli kuusikymppisten sukupolvi tottui käymään elokuvissa aikana, jolloin videot tekivät vasta tuloaan eikä suoratoistopalveluista ollut mitään tietoa.

Viihtyykö nuori polvi elokuvateattereissa?

Make Hinkkanen uskoo elokuvateatterien tulevaisuuteen, mutta myöntää, ettei alle 30-vuotiaiden

houkuttelu varsinkaan taide-elokuvien pariin ole pienillä paikkakunnilla helppoa.

– On puhuttu, että elokuvateattereista tulisi ravintoloiden tapaisia viihdekeskuksia, joissa voisi myös syödä ja nauttia alkoholia näytöksen yhteydessä. Mutta ainakaan toistaiseksi en ole innostunut tuommoisesta konseptista. Se muuttaisi katsomiskokemusta melkoisesti.

Ääni ja kuva ovat ajan mittaan tarkentuneet ja penkit pehmentyneet. Mutta elokuvateatterien lumo on säilynyt yli 100 vuotta pohjimmiltaan samanlaisena: hiljaisuus, pimennetty sali ja valkokangas tempaisevat ihmiset taikapiiriinsä.

JP

Vasemmalta oikealle: Lohjan Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Mika Lillman, Kino Vaakunan omistaja Make Hinkkanen ja Lohjan Nuorkauppakamarin senaattorit Tarja Santalahti ja Elise Murre-Öhman.
Vasemmalta oikealle: Lohjan Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Mika Lillman, Kino Vaakunan omistaja Make Hinkkanen ja Lohjan Nuorkauppakamarin senaattorit Tarja Santalahti ja Elise Murre-Öhman.