Kukaan ei ole täydellinen.

Elokuvan ystävät tunnistavat klassikkokomedia Piukkojen paikkojen ikimuistoisen loppurepliikin. Tuskinpa pilaan kovinkaan monen katsomiskokemusta, jos paljastan, että repliikki kajahtaa myös Lohjan Teatterin musikaalissa Sugar – Piukat paikat. Ohjaaja Sari Niinikosken mielestä siihen sisältyy tarinan kantava viesti.

Ohjaaja Sari Niinikoski lupaa yleisölle hyvää mieltä ja yhden pettymyksen.

– Me olemme erilaisia, ja jokaisella on oikeus olla semmoinen kuin on. Ja kaikki me halutaan rakkautta, hän kiteyttää.

Peter Stonen kirjoittama musikaali pohjautuu Billy Wilderin 1959 ohjaamaan ja I.A.L. Diamondin käsikirjoittamaan elokuvaan. Työttömät muusikot Joe ja Jerry osuvat sattumalta todistamaan chicagolaisten gangsterien veristä välienselvittelyä. Paetakseen konnia he pukeutuvat naisiksi ja värväytyvät naisorkesteriin, joka on lähdössä kiertueelle junalla. Orkesterin solistina on hehkeä Sugar Kane, johon miehet ihastuvat päätä pahkaa, mutta kummankin on koetettava pysytellä naisen roolissaan.
Niinikoski myöntää, että ensisijaisesti kyse on viihteestä, jonka tarkoitus on nostattaa hymyä katsojan huulille.

– Musikaalin teksti noudattelee yllättävän tarkasti alkuperäisen elokuvan dialogia, joka onkin nautinnollisen nasevaa. Ohjaajalle ja näyttelijöille rytmin ja ajoituksen löytäminen on haastavaa, mutta mielestäni olemme tavoittaneet sen treeneissä hyvin.

Marilynillä ei ratsasteta

Piukat paikat -elokuva muistetaan tietysti myös Marilyn Monroen pääroolista Sugar Kanena. Neljä vuotta sitten Lohjan Teatterissa esitettiin musikaali Hiomaton timantti, joka kertoi Marilyn Monroen tarinan. Sari Niinikosken mukaan Marilynin lumovoimalla ei nyt yritetä tietoisesti ratsastaa.

– Pitää ymmärtää, että Sugar Kane oli Marilynille vain yksi monista roolitöistä, eikä Piukkojen paikkojen tarina liity mitenkään hänen elämäänsä.

Niinikoski kiittelee Sugaria näyttelevää Henna-Riikka Rajaniemeä, joka esitti pääosan myös Lohjan Teatterin viimevuotisessa Sound of Music -musikaalissa.

– Nyt hän tekee aivan omanlaisensa roolin eikä yritäkään matkia Marilynia. Hän on eläväinen ja nauravainen ja heittäytyy rohkeasti tarinan vietäväksi.

oisessa miespääosassa Joena vuorottelevat Tomi Tuominen ja Samuel Nuutinen, hekin pitkäaikaisia tuttuja lohjalaiselle teatteriyleisölle.

– Tomissa on luontaista lavakarismaa ja Samuelilla on komea lauluääni, Niinikoski kehaisee.
Mutta sitten ylistystä vasta alkaakin ryöpytä.

– Tuskin toiset näyttelijät tai kukaan muukaan loukkaantuu, jos nostan esiin Jerryä esittävän Jarno Brännforsin. Myönnän, että valitsin koko näytelmän sillä ajatuksella, että saan Jarnon Jerryn rooliin. Ja hän on yksityiskohtia myöten loistelias. Tulkaa katsomaan, ellette usko.

Hittikappale puuttuu

Musikaalin rakentaminen on ryhmätyötä, eikä Sari Niinikoski unohda muidenkaan näyttelijöiden ja lavastajan ja puvustajan panosta.
– Laulut kuuluvat kokonaispakettiin, mutta Tuomas Törmillä on ollut iso urakka taustanauhojen tekemisessä. Hänen tukenaan ovat Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston taitavat soittajat.
Niinikoski lupaa katsojille ainoastaan yhden pettymyksen.
– Ette tule kuulemaan I wanna be loved by You -kappaletta, jonka Marilyn Monroe esittää elokuvassa, sillä se ei sisältynyt Sugar – Piukat paikat -musikaalin valikoimaan, hän pahoittelee.
JP

Sari Niinikoski uskoo katsojien löytävän jälleen Lohjan teatteriin. Muutama Piukkojen paikkojen esitys on jo myyty loppuun.Sugar – Piukat paikat -musikaali Lohjan Teatterissa 21.10.-16.12.2023 ja 4.1.-13.1.2024.