Myydään koira -ilmoituksia on vähän siellä sun täällä, mutta jos olet ostamassa ensimmäistä koiraasi ja asut kerrostalossa, mitä sinun kannattaisi huomioida?

Millainen koira kerrostaloon

Kun harkitset koiran hankkimista kerrostaloon, on tärkeää ottaa huomioon useita tekijöitä. Koiran koko, energiataso ja haukkumistaipumus ovat olennaisia seikkoja, jotka vaikuttavat sekä lemmikin että naapurien hyvinvointiin. Pienet ja keskikokoiset koirarodut soveltuvat yleensä parhaiten kerrostaloasumiseen, sillä ne vaativat vähemmän tilaa ja ovat helpommin hallittavissa.

Koiran temperamentti on toinen tärkeä tekijä. Rauhallisempi ja vähemmän haukkuva koira soveltuu paremmin kerrostaloympäristöön. On myös tärkeää huolehtia siitä, että koira saa riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja, jotta se pysyy onnellisena ja terveenä. Tämä voi vaatia säännöllisiä pitkiä kävelylenkkejä ja aktiivista leikkimistä.

Koirarodut kerrostaloon

Kerrostaloon sopivien koirarotujen valinnassa on huomioitava rotujen erilaiset luonteenpiirteet ja tarpeet. Alla on lista joistakin roduista, jotka yleensä soveltuvat hyvin kerrostaloon:

 1. Ranskanbulldoggi: Pienikokoinen, ystävällinen ja rauhallinen luonne.
 2. Cavalier King Charlesin spanieli: Lempeä ja sopeutuvainen, vaatii kohtuullisesti liikuntaa.
 3. Mäyräkoira: Pieni koko, mutta aktiivinen ja leikkisä.
 4. Shetlanninlammaskoira: Älykäs ja koulutettava, sopii aktiiviselle omistajalle.
 5. Bostoninterrieri: Pieni ja energinen, mutta yleensä hyvin sosiaalinen ja ystävällinen.

Kun valitset rodun, on tärkeää ottaa huomioon myös koiran terveysongelmat ja hoitovaatimukset. Jotkin rodut voivat olla alttiita tietyille terveysongelmille, joten on suositeltavaa tehdä perusteellista taustatutkimusta ennen päätöstä.

Koiran kasvatus kerrostalossa

Kerrostaloasumiseen liittyy erityisiä haasteita koiran kasvatuksessa. Koiran koulutus on tärkeää, jotta se osaa käyttäytyä sopivasti ahtaissa tiloissa ja hississä. Haukkumisen hallinta on myös olennaista, jotta vältytään naapuririidoilta. Koiran sosiaalistaminen ja totuttaminen erilaisiin ääniin ja ympäristöihin on tärkeää jo pentuajasta lähtien.

Lisäksi kerrostaloasumisessa on huomioitava ulkoiluttamisen säännöllisyys. Koiran tulee päästä ulos tarpeilleen useita kertoja päivässä, ja pidemmille kävelylenkeille ainakin kerran päivässä. Tämä auttaa pitämään koiran fyysisesti aktiivisena ja mielenterveydeltään tasapainoisena.

Yhteisön säännöt ja koiranpito

Kerrostaloasumisessa on tärkeää noudattaa taloyhtiön sääntöjä ja yleisiä käyttäytymisohjeita. Tarkista, onko taloyhtiössäsi erityisiä sääntöjä lemmikkien pidosta. Monissa taloyhtiöissä voi olla rajoituksia lemmikkien määrässä tai vaatimuksia esimerkiksi äänenvoimakkuuden suhteen.

On myös hyvä muistaa yleiset hyvät tavat, kuten siivoaminen koiran jäljiltä ja huomioon ottaminen, ettei koira häiritse muita asukkaita. Koiran hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että se tuntee olonsa turvalliseksi ja mukavaksi asuinympäristössään, mikä vaatii omistajalta vastuullista toimintaa.

Koiran terveys ja hyvinvointi

Koiran terveys ja hyvinvointi ovat keskeisiä tekijöitä kerrostaloasumisessa. Terveellinen ruokavalio, säännölliset eläinlääkärikäynnit ja riittävä liikunta ovat perusedellytyksiä koiran hyvälle terveydelle. On tärkeää pitää huolta myös koiran henkisestä hyvinvoinnista tarjoamalla sille riittävästi virikkeitä ja seuraa.

Kerrostaloasuminen voi asettaa joitakin rajoituksia koiran liikunnalle, joten on olennaista löytää muita tapoja pitää koira aktiivisena ja tyytyväisenä. Esimerkiksi älypelit ja lelut voivat tarjota hyvän vaihtoehdon fyysiselle aktiivisuudelle sisätiloissa.

Naapurisuhde ja koiranpito

Naapurisuhde on tärkeä osa kerrostaloelämää, ja koiran omistajana on hyvä pyrkiä ylläpitämään hyviä välejä naapureihin. Ymmärrys ja kommunikaatio ovat avainasemassa, kun kyse on koiran aiheuttamasta melusta tai muista mahdollisista häiriöistä. Ole avoin keskustelulle naapureiden kanssa ja pyri löytämään ratkaisuja, jotka tyydyttävät kaikkia osapuolia.

On myös hyvä muistaa, että koiran käytös heijastaa omistajansa käytöstä. Kunnioittamalla naapureita ja ympäristöä, annat hyvän esimerkin ja edistät positiivista ilmapiiriä asuinalueellasi.

Koiran hankkiminen: Muistilista

Kun harkitset koiran hankkimista kerrostaloon, on hyvä pitää mielessä seuraava muistilista:

 1. Rodun valinta: Valitse rotu, joka soveltuu kerrostaloelämään sekä kooltaan että luonteeltaan.
 2. Koulutus: Panosta koiran koulutukseen ja sosiaalistamiseen.
 3. Liikunta: Varmista riittävä fyysinen aktiivisuus ja ulkoilu.
 4. Terveydenhuolto: Huolehdi säännöllisistä eläinlääkärikäynneistä ja terveellisestä ruokavaliosta.
 5. Naapurisuhde: Ylläpidä hyviä suhteita naapureihin ja noudata taloyhtiön sääntöjä.
 6. Kodin turvallisuus: Tee kotiympäristöstä turvallinen ja mukava koiralle