Haluaisitko kokeilla villan karstausta, rukilla kehräämistä tai räsymaton kutomista kangaspuilla? Kyseisiä taitoja pääsee kokeilemaan nyt Lohjan Museossa osana Koiramäen kartanolla -näyttelyä, joka perustuu Mauri Kunnaksen kirjaan Koiramäen talossa. Kirja kertoo Kunnaksen tuttujen hahmojen kautta vanhan ajan elämästä. Näyttelyssä voikin samaan aikaan seurata kirjan tarinaa sekä eläytyä vanhan ajan tunnelmaan kokeilemisen kautta.

–Näyttelyssä on kirjasta elementtejä, kuten riihi, navetta, aitta ja tupa sekä vanhoja esineitä, joita lapset saavat kokeilla, tiivistää museoartesaani Elina Ontero Lohjan Museosta.

Villan käsittelyn ja räsymaton teon lisäksi näyttelyssä pääsee tutustumaan mm. vanhoihin keittiövälineisiin, kuten kahvimyllyyn ja voikirnuun. Entisaikaan ei pyykkejäkään voinut vain heittää koneeseen, vaan niiden pesuun tarvittiin mm. pyykkilauta.

–Silloin ei pesty vaatteita joka päivä, vaan pyykkipäivänä niitä lähdettiin pesemään porukalla, Ontero sanoo.

–Täällä pääsee kokeilemaan käytännössä vanhoja esineitä ja miettimään, että ennen elämä on ollut erilaista, kun kaiken eteen on pitänyt tehdä töitä ja luoda alusta asti eikä asioita ole vain haettu kaupasta, Ontero jatkaa.

Eläimiäkin Koiramäestä toki löytyy. Näyttelyssä pääsee esimerkiksi arvuuttelemaan, millainen kello millekin eläimelle kuuluu. Menneen ajan tunnelmaa on luotu esineiden lisäksi myös tarinan keinoin. Näyttelyssä voi istahtaa vanhan riihen hämärään katselemaan takkatulen räiskettä ja kuuntelemaan, millainen tarina kertojalla on kerrottavanaan.


Koiramäen kartanolla -näyttelyssä pääsee tutustumaan mm. vanhan ajan tapoihin valmistaa vaatteita.

Hämähäkkejä ja käpylehmiä askartelemaan

Omia kädentaitojaan näyttelyssä pääsee testaamaan askartelun merkeissä. Iltapuhdetöinä voi tehdä käpylehmän ja tutustua vanhoihin leluihin. Koiramäen tuvan puolella askarrellaan Kunnaksen kirjoista tuttuja hämähäkkejä yhdessä Lohjan Museon kesätyöntekijä Nea Kainulainen kanssa. Hän kertoo, että lapset ovat pitäneet askartelusta.

–Lapset ovat ihan innoissaan, kun saavat tehdä hämähäkkejä. Suurin osa näyttelyssä käyvistä lapsista tekee hämähäkin, vaikka pienimpien lasten kohdalla sen loppuun tekeminen jääkin välillä vanhempien tehtäväksi, kun lapsi lähtee kiertelemään näyttelyä, Kainulainen kertoo.

Hän on havainnut, että lapset viihtyvät näyttelyssä.

–Monet sanovat, että jäävät asumaan tänne tai esimerkiksi että tämä on minun kotini tai keittiöni, Kainulainen kertoo.

Tietojaan pääsee testaamaan ristikon avulla. Jos näyttely on tullut kierrettyä huolimattomasti, voi sen toki kiertää vielä uudelleen ja poimia ristikkoon sopivat vanhat esineet.

Näyttelyssä seikkailevat Mauri Kunnaksen kirjoista tutut hahmot.

Näyttelyllä vastataan yleisön toiveisiin

Koiramäen kartanolla -näyttely saapui Lohjan Museolle Seinäjoelta, mutta kokonaisuus on syntynyt museoiden yhteistyönä.

–Näyttely on Seinäjoen museoiden tuottama. Haimme sieltä tänne näyttelyn lavasteet ja hahmot. Lisäksi näyttelyssä on Lohjan Museolta vaatteita, joita lapset voivat kokeilla sekä hirsiseiniä Länsi-Uudenmaan maakuntamuseolta, Ontero sanoo.

Museoamanuenssi Iiris Kankaanpää lisää, että näyttely ehdittiin hakea Seinäjoelta juuri ennen koronakriisin leviämistä Suomeen. Hän kertoo, että Seinäjoella näyttely oli pidetty, ja sen saaminen Lohjalle oli Kankaanpään toiveiden täyttymys.

–Olin pyöritellyt mielessäni ajatusta, miten saisimme Koiramäki-aiheisen näyttelyn meille. Viime keväänä sitten huomasin, että Seinäjoen museot ovat tuottaneet Mauri Kunnaksen Koiramäestä näyttelyn. Otin heti yhteyttä museoon ja aloimme selvitellä mahdollisuutta saada näyttely täksi kesäksi Lohjalle. Näyttelyn oikeudet omistaa Rights & Bränds ja heidän kanssaan kävin ensin neuvottelut ja sitten Seinäjoen museon kanssa, Kankaanpää kertoo.

Uuden näyttelyn toivotaan vastaavan myös asiakkaiden toiveisiin.

–Muutama kesä takaperin meillä oli Carl Larssonin koti -aiheinen näyttely, joka oli toiminnallinen ja lapsille suunnattu näyttely. Asiakkailta tuli toiveita, että museolle saataisiin enemmänkin samantapaisia lapsille suunnattuja näyttelyitä, joissa voisi leikkiä. Koiramäki sopii aiheena loistavasti museon miljööseen ja siinä yhdistyy vahva viesti entisajan elämänmuotoon. Samaa viestiä mekin haluamme tuoda esimerkiksi vanhan tuvan näyttelytilassa esille, Kankaanpää sanoo.

Koiramäen kartanolla on esillä Lohjan Museossa 27.9.2020 asti.

SMS