Tänään: 19.07.2024

Päätoimittaja

Koirat levittävät kahviloihin hyvää mieltä

kahvila, koirakahvila, lohja

Ahti Pohjanmaa astuu kahvilaan ja huomaa ovensuupöydän kupeessa koiran.
– Sinähän olet mukava kaveri, hän sanoo ja rapsuttaa mustaa labradorinnoutajaa niskasta.
Pohjanmaalla ei ole mitään sitä vastaan, että Lohjan Asemalla sijaitsevassa Bake´N Decorissa saattaa törmätä nelijalkaisiin.
– Nehän vain piristävät päivää, hän arvioi.
Puolivuotias labradorinnoutajauros Kikero on Bake´N Decorin toisen omistajan Susanna Lehtelän koira, mutta kahvilaan pääsevät myös asiakkaiden lemmikit, mikä on mainittu jo kahvilan ikkunassa.
– Kun perustimme kahvilan kaksi vuotta sitten, oli itsestään selvää, että koirat ovat meille tervetulleita. Olemme kumpikin koiraihmisiä, ja myös minulla on labradorinnoutaja, kertoo toinen omistaja Johanna Tamminen.

Koiralenkki ja aamukahvi

Koira-asiakkaita käy Bake´N Decorissa viikoittain.
– Useat ovat tuttuja vakiokävijöitä. Koska kahvilamme on Aseman pääkadun varrella, koiranulkoiluttajien luontainen reitti kulkee tätä kautta, ja samalla voi pistäytyä kahvilla, Johanna Tamminen kertoo.
Muut asiakkaat suhtautuvat hänen mukaansa myönteisesti vieraileviin koiriin.
– Omistajilta kysytään monesti, saako koiria rapsuttaa tai silittää. Erityisesti lapset, mutta kyllä rapsuttajissa on ihan kaikenikäisiä.
Eräällä vakiokävijällä on kaksi koiraa. Mutta hyvin harvoin on sattunut, että kahvilaan olisi tullut yhtä aikaa kaksi koirantaluttajaa. Ainakin teoriassa on mahdollista, että koirat suhtautuisivat toisiinsa epäluuloisesti ja alkaisivat rähistä.
– Omistajat kuitenkin yleensä tuntevat koiransa hyvin, ja jos jollakin on taipumusta ärhentelyyn, omistaja ei tuo sitä paikkoihin, joissa riski voisi käydä toteen, Susanna Lehtelä tuumii.

Terassilla vältetään allergiariski

Myös Hilman Herkussa Virkkalassa ollaan koiramyönteisiä.
– Koirallisia asiakkaita vierailee likipitäen päivittäin, kertoo kahvilan omistaja Nina Granath.
Yksi hyvän päivän koiratuttu on pieni, harmaa Lauri, joka pistäytyy emäntineen ensin kukkakaupassa ja säntää sitten kadun toiselle puolelle Hilman Herkkuun.
– Joskus Lauri ja hänen emäntänsä tulevat kahville, ja Lauri saa oman vesikupin. Mutta aina taluttaja ei tule sisälle asti, ja Lauri katselee kaihoisasti ikkunan läpi ja lipoo kieltään, Granath naureskelee.
Bake´N Decorissa ja Hilman Herkussa tiedostetaan allergiariski. Jos joku asiakas tuntisi oireita ja olisi vaarassa saada allergisen kohtauksen, omistajia pyydettäisiin ystävällisesti viemään koiransa ulos.
– Altistus on mahdollinen myös koiravierailun jälkeen, mutta useimmiten se jää lyhytaikaiseksi, Susanna Lehtelä arvioi.
– Kesäkeleillä koiralliset asiakkaat jäävät mieluummin ulkoterassille, jolloin allergiaongelmaa ei ole, Nina Granath sanoo.

Koskaan ei ole valitettu

Jotkut ihmiset pelkäävät koiria. Bake´N Decorissa ja Hilman Herkussa koirista ei ole koskaan valitettu eikä vedottu pelkoon, allergiaan tai mihinkään muuhunkaan mahdolliseen haittaan. Mutta onko mahdollista, että eri syistä koiriin varauksellisesti suhtautuvat eivät halua tehdä asiasta numeroa vaan jättävät vain tulematta?
– Kyllä niin saattaa käydä, sekä Johanna Tamminen että Nina Granath myöntävät.
Kummassakin kahvilassa koirien katsotaan kuitenkin tuovan niin runsaasti myönteistä huomiota ja levittävän ympärilleen lämmintä ilmapiiriä, ettei porttikieltoa koirille edes harkita, ellei laki jostakin syystä taas muuttuisi ja pakottaisi siihen.
Koirien rauhoittava ja terapeuttinen vaikutus on huomattu muun muassa vanhusten hoivakodeissa. Voisiko kahviloissa olla pysyvästi koiria, jotka tarjoaisivat hellittelyterapiaa?
– Tästä Kikerosta hiukan suunnitellaan semmoista. Nyt se on vielä liian nuori pysyviin työsuhteisiin, Susanna Lehtelä nauraa.

Ahti Pohjanmaa ilahtui, kun Susanna Lehtelän labradorinnoutaja Kikero tervehti häntä kahvilan ovensuussa.

Kahviloissa yleistä, kaupoissa harvinaista

Kahviloilla ja ravintoloilla on ollut vuodesta 2012 lähtien oikeus sallia lemmikkieläinten pääsy tarjoilutiloihin omistajiensa mukana. Sitä ennen lupa oli vain opaskoirilla, jotka myös kuului laskea sisään, jos koiran haltija tuli asioimaan.
2021 elintarvikeasetusta muutettiin niin, että lemmikit voitiin päästää myös asiakastiloihin, millä tarkoitettin lähinnä kauppoja.
– Asetuksessa edellytetään, että olipa lemmikkien pääsy sallittua tai kiellettyä, siitä pitää ilmoittaa sisäänkäynnin läheisyydessä, jotta ne, jotka ovat mahdollisesti allergisia eläimille, voisivat arvioida, menevätkö sisälle vai eivät, sanoo Lohjan terveystarkastaja Outi Borgström.
Useat kahvilat ja ravintolat ovat ottaneet lemmikkien sisäänpääsyyn myönteisen kannan. Sen sijaan kauppoihin lemmikkejä lasketaan aniharvoin. Syyt eivät välttämättä liity allergioihin tai hygieniaan vaan siihen, että koirien pelätään aiheuttavan hämminkiä tai pelkoa joissakuissa asiakkaissa.
Niihin tiloihin, joissa elintarvikkeita valmistetaan, lemmikeillä ei ole elintarvikeasetuksen hygieniavaatimusten mukaan asiaa.


JP