Länsi-Uudellamaalla epäillään kahden eri tahon syyllistyneen petoksiin ja eläintaudin levittämisvaaran aiheuttamisiin tuomalla koiranpentuja EU:n alueelta Suomeen. Tahot ovat myyneet koiria puutteellisilla ja virheellisillä tiedoilla eri puolelle Suomea.

–Osaa koirista on väitetty Suomessa syntyneiksi. Myöhemmin ostajille on kuitenkin selvinnyt, että koirat on tuotu Puolasta, Latviasta, Unkarista tai Virosta vaillinaisilla papereilla. Eläinlääkärikäynneillä on havaittu, että koirat eivät ole väitetyn ikäisiä, vaan pentuvaiheen jo ohittaneita, eivätkä koirien tunnistetiedot ole olleet kunnossa, kertoo rikoskomisario Jutta Saarinen.

Puutteellisilla tiedoilla myytävän koiran hankkiminen on riski

Poliisi muistuttaa, että ulkomailta puutteellisilla tiedoilla tuotujen Suomessa myytävien koirien hankkiminen on riski ostajalle. Ostaja saattaa saada koiran kasvuolosuhteista virheellisen kuvan, kun koira myydään Suomessa siististä kodista. Olosuhteet lähtömaassa ovat kuitenkin voineet olla täysin erilaiset.

Myyjä ei välttämättä pysty kertomaan totuudenmukaisesti, miten koiranpentu on pentuaikana totutettu ihmisiin. Myyjällä ei myöskään mahdollisesti ole riittävää tai oikeaa tietoa koiranpennun terveydentilasta tai sen saamista rokotteista tai lääkityksestä.

Koiran paperit eivät myöskään aina ole yksilöitävissä ja saattavat antaa näin ollen vaillinaiset tiedot koirasta. Rokottamaton tuontikoira voi aiheuttaa tautien tartunta- ja leviämisvaaran muille eläimille, mahdollisesti jopa ihmisille. Lisäksi koiran terveydentilassa saattaa olla paljon ongelmia, jolloin koira saattaa eläinlääkärikulujen vuoksi tulla ostajalle erittäin kalliiksi.

Koiraa ostaessa kannattaa olla tarkkana. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos koiran hinta on muita samaa rotua olevia koiria alhaisempi. Kannattaa myös miettiä uudelleen koiran hankkimista sellaiselta myyjältä, joka kiirehtii ostotapahtumaa. Epäilyksien pitäisi myös herätä, mikäli ostotapahtuma vaikuttaa kovin hankalalta. Esimerkiksi ostohetkellä myyjällä ei olekaan kaikkia luvattuja koiran papereita, vaan hän lupaa toimittaa niitä myöhemmin. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, jos lääkärintodistukset eivät ole suomeksi, eivätkä ne yksilöi koiraa tarpeeksi.’