Lohjan kaupunki ja Radio Nova etsivät viime marraskuussa yhteistyössä hääparia, joka vihitään Lohjan Jääkarusellifestivaaleilla lauantaina 22.2. Lohjan kaupungin matkailupäällikkö Minna Ermala kertoo, että idea häistä jääkarusellissa syntyi, kun ensimmäisten Jääkaruselli-festivaalien jälkeen mietittiin, miten tapahtumaa voisi kehittää ja tehdä siihen uudenlaista sisältöä.

–Ajateltiin, että häät toisivat uudenalaista glamouria tapahtumaan, Ermala toteaa.

Hakemuksia tuli yli 80 ympäri Suomea. Niistä 12 valittiin julkiseen äänestykseen. Häitään Jääkarusellifestivaaleilla pääsevät viettämään Jessica Räty ja Guy Saar. Mukaan jääkarusellihääkilpailuun he päätyivät, kun Räty huomasi Häät jääkarusellissa -kilpailun Radio Novan verkkosivuilla tehdessään tutkimusta Facebook-arvontoja käsittelevää graduaan varten.

–Yhdessä päätimme kirjoittaa kirjeen kilpailuun, koska koko hääpaketti oli kuin meille suunniteltu. Tuntui siltä kuin seikkailunhaluiset, lämpimät ja luontoa rakastavat luonteemme tiivistyvät näissä häissä, Räty kertoo.

Aiemmin he ovat nähneet jääkarusellin vain videossa, joten edessä on uusi kokemus. Koska vihkiminen tapahtuu ulkona, mukaan haettiin kuitenkin hääpareja, jotka ovat valmiita menemään täysin luonnon ehdoilla välittämättä siitä, mitä taivaalta sattuu tuona iltana tulemaan.

–Toivomme tietysti, että pystymme tarjoamaan jääkarusellin, pakkasolosuhteet ja tähtitaivaan, mutta todellisuus voi hyvin olla jotain muuta. Häät ja vihkiminen toteutuvat joka tapauksessa. Jos sää jostain syystä menisi aivan mahdottomaksi tapahtuu vihkiminenkin Tytyrissä, kertoo Ermala.

Tempauksella on saatu mainosta Lohjalle.

–Hääidea on tuonut RadioNovan valtakunnallisen kampanjan kanssa jalostettuna valtavasti myönteistä palautetta Lohjalle ja tapahtumalle. Samalla, kun mainostetaan jääkarusellitapahtumaa, pystymme tuomaan Lohjaa monipuolisesti esille ympärivuotisesti houkuttelevana paikkakuntana, iloitsee Ermala.

Guy Saar ja Jessica Räty ajattelevat, että heidän seikkailunhaluiset, lämpimät ja luontoa rakastavat luonteensa tiivistyvät jääkarusellihäissä.

Jessica ja Guy

Israelilainen 37-vuotias Guy Saar ja 29-vuotias suomalainen Jessica Räty tapasivat toisensa töissä yli kuusi vuotta sitten. Räty työskenteli tuolloin Israelissa hakukoneoptimoijana digitaalisen markkinoinnin yrityksessä, jossa Guy toimi esimiesasemassa talouspuolella.

–Olimme pitkään vain ystäviä, vaikka molemmat olimmekin hiukan ihastuneita toisiimme. Olimme olleet yhdessä neljä vuotta, kunnes Guy kosi, Räty kertoo.

Saar oli käynyt valitsemassa sormuksen ja kysynyt etukäteen Rädyn isältä luvan pyytää hänen tytärtään vaimokseen. Sitten hän kosi Rätyä Lahdessa kahvila Oskarin pihassa. Hetken tunnelmaa he kuvaavat arkiseksi, mutta romanttiseksi.

Saar ihastui Rädyn ”kaikkia” rakastavaan, iloiseen ja hellään puoleen, Räty puolestaan Saarin huumoriin, loogisuuteen ja elämää rakastavaan asenteeseen.

–Parisuhteen syventyessä huomasimme täydentävämme toisiamme ja arjen sujuvan mutkitta. Heti ensimmäisillä treffeillä tiesimme, että tässä on jotain erityistä. Guy sanoo että ”Stars aligned” meidän ensi treffeillämme. Lisäksi molemmat tiesivät alusta alkaen etsivänsä avioliittoa. Siksi ehkä suhdettakin on aina katsonut siltä kannalta, joten pienet asiat eivät ole häirinneet, kun on osannut katsoa suurempaa kuvaa, Räty kertoo.

He haluavat olla toistensa kanssa, koska rakastavat toisiaan enemmän kuin ketään muuta. Avioliitto luo heille vahvemman yhteen kuulumisen tunteen.

–Se ei ole ainoastaan merkki meille, vaan kaikille muillekin siitä, että olemme tiimi. Häät puolestaan on ihana tapa juhlia sukujen yhteen liittymistä, jonka vuoksi häihimme on kutsuttu neljän ystävän lisäksi ainoastaan sukulaisia.

Saar ja Räty pitävät toisistaan hyvää huolta ja panostavansa yhteiseen aikaan.

–Osaamme molemmat ajatella toista ihan jokaisessa arkipäivän ja tulevaisuuden suunnitelmassa. Se tekee meistä hyvän tiimin. Olemme muutenkin molemmat erittäin huomaavaisia ihmisiä. Arvostamme toisissamme ymmärtäväisyyttä. Tiedämme, että aina ei voida ajatella samoin ja molemmilla saa olla omat mielipiteet, joten annamme molempien olla juuri sellaisia kuin on ja ajatella juuri niin kuin ajattelee, siksi on helppo elää yhteissovussa. On turvallinen tunne toisen vieressä, kun ei tarvitse aina miellyttää joka asiassa, he kertovat.

Parilta löytyy sekä omia että yhteisiä harrastuksia. Saar harrastaa maratonjuoksua ja Räty tykkää käydä naiselle suunnatuissa jumpissa. Yhdessä he nauttivat matkustamisesta, elokuvista ja pitkistä kävelyistä.

He ovat keksineet oman parisuhdefilosofian, joka kuuluu seuraavasti: Mikä ei merkitse kahden vuoden kuluttua, ei merkitse nytkään.

–Eli jos joku unohti hoitaa jonkun asian niin sillä ei ole mitään väliä, jos se ei vaikuta kahden vuoden päähän. Joten aika nopeasti loppuu turhista asioista kiukuttelu. Elämässä pitää osata keskittyä olennaiseen. Eihän se kauppaan unohtunut mehu nyt ole yhtä tärkeä kahden vuoden kuluttua kuin sen oman kumppanin henkinen hyvinvointi, he avaavat.

Häät Lohjalla

Lohjalla häitään viettävä pari pääsee nauttimaan kaupungin ja yritysten yhdessä tarjoamasta hääpaketista. Ermala kertoo, että hääpakettiin kuuluu Tytyrin Elämyskaivoksessa järjestettävä hääjuhla 30 hengelle ruokineen sekä paljon häihin kuuluvaa valmistautumista lohjalaisten yritysten sponsoroimana. Hääpaketin kokonaisarvo on noin 7 000€. Kaupungin osuus tuosta summasta muodostuu Tytyrin tiloista ja ruoista, muu tulee yrityksiltä.

Luvassa on rentoutumista sekä yöpyminen kylpylässä sekä hääparin ja heidän vanhempiensa yhteinen häälounas Cafe Laurissa. Tuolloin pariskunta voi pyytää viime hetken neuvoja vanhemmiltaan avioelämää varten. Vihkimisen jälkeen vietetään hääjuhla Tytyrin Elämyskaivoksessa. Vieraat pääsevät kaivoskierrokselle sillä aikaa, kun hääpari ottaa hääkuvia. Sen jälkeen vuorossa ovat valoesitys ja itse hääjuhla. Hääpari tanssii ensitanssinsa hääparina Lohjan kaupunginorkesterin soittaessa. Myöhemmin tanssitaan paritansseja. Kaaso ja bestman leikittävät paria ja vieraita. Tyhjin vatsoin ei juhlaa vietetä, vaan nautitaan paikallisten yritysten tarjoama hääateria. Räty kertoo, että hääkakku tulee olemaan persoonallinen, sillä häiden teemana on ”tähtiinkirjoitettu rakkaus”. Juhlan jälkeen on vielä luvassa jatkot hotellissa.

–Odotamme, että häämme tekevät sekä meihin että vieraisiimme suuren vaikutuksen. Haluamme, että sekä vieraamme että me itse saamme ihanan ja unohtumattoman elämyksen, Räty ja Saar tiivistävät.

SMS