Jo kahdeksatta kertaa järjestettävä Vihti Race -seikkailu kannustaa liikkumaan yhdessä ystävien kanssa. Tapahtuman teemana on tänä vuonna ”Mistä Vihti tunnetaan”. Seikkailussa esitellään Vihdin kuntaa ja sen lähialueita. Vihti Race järjestetään 7.8.–8.8. Joukkueet voivat ilmoittautua seikkailuun 7.6. asti.

Kaikkiaan seikkailutapahtuma kestää 24 tuntia ja se jakautuu kolmeen kestoltaan kuuden tunnin mittaiseen etappiin. Osallistujat liikkuvat kolmen henkilön joukkueina pääsääntöisesti polkupyörillä. Joukkueiden tavoitteena on löytää rastipaikoille vihjeiden ja karttojen avulla sekä suorittaa rasteilla toiminnallisia ja tietoaiheisia tehtäviä. Matkan varrella on myös kylmärasteja, joiden suorittaminen on vapaaehtoista. Seikkailunjohtaja Meri Viljanen kertoo, että aiemmissa tapahtumissa rasteilla on ollut mm. näppäryyttä vaativia tehtäviä, kuten lampaan keritsemistä ja joulukuusen muotoilua leikkaamalla.

–Tehtävästä on usein hyötyä rastin pitäjälle. Esimerkiksi hevosiin liittyviä tehtäviä on ollut useita, kuten aitauksen rakennusta, Viljanen sanoo.

Tapahtuman osallistumismaksu on 100 euroa joukkueelta. Se sisältää majoituksen, ruoat ja materiaalit. Mukaan mahtuu 40 joukkuetta (120 henkilöä). Osallistujien alaikäraja on 15 vuotta. Tapahtumaan voi osallistua monenlaisilla polkupyörillä joposta lähtien, mutta Viljanen vinkkaa, että pelkästään asvaltille tarkoitettu maantiepyörä kannattaa jättää kotiin, sillä kisareitillä kuljetaan mm. hiekkateillä, joilla ohuet renkaat voivat hajota.

Seikkailun järjestää Vihdin liikuntapalvelut. Ilmoittautuminen tapahtuu Vihdin kunnan verkkosivuilla: www.vihti.fi/ilmoittautumiset.

Seikkailutapahtuma kestää 24 tuntia jakaantuen kolmeen kestoltaan kuuden tunnin etappiin. (Kuva: Joenrinne Films)

Vihdin oma Amazing race

Tapahtuma sai alkunsa Viljasenideasta.

–Ajatus tapahtumasta lähti liikkeelle, kun opiskelin Lahden ammattikorkeakoulussa liikuntaa. Suuntauduin luontoliikuntaan, ja samalle alalle suuntautuvat opiskelutoverit järjestivät Amazing race -tyyppisen seikkailun. Alkujaan Vihti Racen idea on pohjautunut TV-formaattiin Amazing Race. Mietin voisiko sellaisen järjestää muuallakin, Viljanen kertoo.

Vihdissä tapahtuma yritettiin saada kasaan ensimmäisen kerran vuonna 2007, mutta tuolloin osallistujia ei vielä ilmoittautunut mukaan riittävästi. Vuotta myöhemmin onnistui ja niin Vihti Race oli syntynyt. Aluksi tapahtuma järjestettiin kahden vuoden välein, mutta vuodesta 2018 lähtien se on ollut jokavuotinen. Viljanen iloitsee siitä, että tapahtuma on kasvanut tasaisesti ja viime vuonna mukaan oli ilmoittautunut jo 32 joukkuetta, joista lopulta vain muutama joutui perumaan osallistumisensa. Mukana tulee aina uusia osallistujia ja osa vanhoistakin haluaa lähteä uudelleen seikkailemaan.

–Täytyy olla hyvin, hyvin, hyvin iloinen, että tapahtuma on kasvanut. Osallistujia tulee muualtakin kuin lähikunnista. Välillä tekisi itsekin mieli osallistua, Viljanen kertoo.

–Tapahtumasta on tykätty kovasti. Jotkut paikalliset ovat sanoneet, että tämä on kiva tapa tutustua omaan paikkakuntaan. Vihdistä on löytynyt paikkoja, joista he eivät edes tienneet. Ulkopaikkakuntalaiset taas ovat kehuneet tapahtumaa sopivan haastavaksi, hän jatkaa.

Palkintona jaetaan voittajille pokaali, osallistujien kesken arvottavia tuotepalkintoja, kiertopalkinto, jonka voi saada esimerkiksi hyvästä asenteesta, periksiantamattomuudesta tai kannustamisesta, sekä kaikille riipukset muistoksi seikkailusta. Vaikka kyse on kilpailusta, Viljanen painottaa yhteishenkeä ja tapahtuman seikkailullista luonnetta. Lisäksi sarjoja on kaksi; kilpailuhenkisemmille omansa ja rennommille retkeilijöille omansa.

–Fiilis on ollut todella hyvä ja joukkueet ovat kannustaneet toisiaan ja rastien pitäjät joukkueita.

Viljanen rohkaisee tapahtumasta kiinnostuneita lähtemään reippaasti mukaan.

–Tämä sopii ihan perus pulliaisille. Rohkeasti mukaan vaan, tämä on hauska tapahtuma, josta saa varmasti uusia kokemuksia. Vihti Race voi myös toimia ponnahduslautana vaativampiin seikkailuihin, hän vinkkaa.

SMS

Joukkueiden tavoitteena on löytää rastipaikoille vihjeiden ja karttojen avulla. (Kuva: Joenrinne Films)