Kevätkausi puutarhoissa on parhaillaan meneillään, ja lämmin ja aurinkoinen sää houkuttelee ihmisiä ulos nauttimaan puutarhoista ja puutarhanhoidosta.

-Viileämpi sää on aiheuttanut pientä hidastumista viime päivinä, mutta muuten vauhtia on kyllä riittänyt, kertoo Hankkija Lohjan puutarhaosaston työntekijä Timo Torvio.

Kasvanut innostus puutarhanhoitoon johtuu varmasti myös koronakriisistä, joka herätti ihmisten kiinnostuksen viettää aikaa omassa pihapiirissä ja hyödyntää kotipuutarhojaan, kun esimerkiksi ulkomaanmatkailu ei ollut mahdollista.

Energiakriisin ja inflaation takia omavaraisuuden lisääminen on muuttunut entistä tärkeämmäksi, ja tämä näkyy erityisesti hyötykasvien, marjapensaiden ja hedelmäpuiden kasvaneessa kysynnässä.

-Hyötykasvien kysyntä on korostunut, ja peruna on ollut erityisen suosittu, Torvio toteaa.

Kompostointi ja uusi jätelaki

Yhä useammat kotitaloudet ovatkin alkaneet miettiä ekologisia ja taloudellisia ratkaisuja jätteiden käsittelyyn puutarhanhoidon ja omavaraisuuden kasvavan kiinnostuksen myötä. Uusi jätelaki on varmasti myös vaikuttanut asiaan.

Kompostointi onkin suosittu tapa käsitellä biojätettä omassa puutarhassa, ja se tarjoaa monia etuja sekä ympäristölle että kotitalouksille.

Jätelain uudistuksen myötä biojätteen erilliskeräys tai kompostointi tulee pakolliseksi yli 10 000 asukkaan taajamissa kaikilla kiinteistöillä, myös omakotitaloissa, viimeistään heinäkuussa 2024.

Uudistuksen seurauksena kompostorit ovat tulleet ajankohtaisiksi hankinnoiksi monelle kotitaloudelle.

-Kyllä kompostorien kysyntä on selvästi kasvanut, Torvio kertoo.

Viime vuonna kysyntä korostui, kun uudesta jätelaista oli puhetta ja monet taloudet ovatkin ottaneet kompostoinnin käyttöön jo nyt. Kompostointi on helppo ja ekologinen tapa käsitellä biojäte kotona, ja se voi tuoda säästöjä kuukausimaksuissa biojätteiden tyhjennyksestä.

Lämpökompostori on ympärivuotiseen käyttöön sopiva

Keittiöjätteen kompostointiin valitaan lämpökompostori, joka on ympärivuotiseen käyttöön soveltuva ja tuhoeläintiivis. Lisäksi kompostorissa tulee olla riittävä ilmanvaihto. Lämpökompostoreita on saatavilla erikokoisina ja hintaisina. Yhden perheen käyttöön 200‒300 litran lämpökompostori on sopivan kokoinen.

-Hinta vaihtelee lämpökompostoreissa noin parista sadasta eurosta jopa viiteensataan euroon mallista riippuen, Torvio arvioi.

Kompostiin sopivia keittiöjätteitä ovat esimerkiksi ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, vihannesten ja hedelmien kuoret, kahvinporot sekä pienet määrät pehmopaperia. Biojätettä tulee viedä säännöllisesti, mieluiten useita kertoja viikossa. Lämpökompostorissa keittiöjäte muuttuu katekompostiksi parhaimmillaan 6–8 viikossa. Lisäksi on muistettava, että tehokas ja hajuton kompostori tarvitsee avukseen myös hyvän kuivikkeen.

Kompostoinnin hyötyjä

Kompostoinnilla on monia hyötyjä. Biojätteen tyhjennyskustannuksissa voi säästää useita satoja euroja valitsemalla kompostorin.

-Aluksi etenkin kalliimmissa kompostoreissa on takaisinmaksuaika pidempi, mutta niissäkin säästää selvästi rahaa, Torvio kertoo.

Kompostimullan voi käyttää oman puutarhan maanparannusaineena. Kompostori on erinomainen valinta puutarhaan, sillä se auttaa kierrättämään biojätteet ja muuttamaan ne ravinteikkaaksi mullaksi, jota voidaan käyttää kasvien kasvun tukemiseen. Kompostointi on myös ekologisesti kestävää, koska se vähentää jätteen määrää kaatopaikoilla ja tuottaa luonnollista lannoitetta ilman kemikaaleja.

Kun valitaan kompostoria, on muistettava, että kuntasi vaatimuksilla on vaikutusta valittavan kompostorin tyyppiin. Siksi oikean kompostorin valintaan kannattaa panostaa ja tarvittaessa apua voi kysyä ammattilaisilta.

Kun sopiva kompostori on hankittu, tulee muistaa sijoittaa se kunnan vaatimusten mukaisesti. On myös tärkeää keskustella kompostorin sijoituspaikasta naapurin kanssa ja tehdä kompostointi-ilmoitus kunnan ohjeistuksen mukaisesti. Lopuksi kunnan tarkastaja käy tarkastamassa, että kompostointi on hoidettu määräysten mukaisesti.

Hankkija järjestää kompostointipäivän myymälöissään lauantaina 6.5., jolloin on mahdollista saada ajankohtaisia kompostointivinkkejä ja tutustua erilaisiin kompostorimalleihin.