Erin Myhrberg (taka, vas), Verona Suomi, Tessa Oksanen, Saga Heino, Kiira Väänänen, Aura Ollikainen, valmentaja Jenni Boman (etu, vas), Ada Tähtinen, Inka Sohlman, Emilia Varis, Nadia Lappalainen, Anniina Varis, valmentaja Sofia Österholm ja joukkueenjohtaja Henriikka Hedberg. (Kuva: Ida Myhrberg)

 

LoU Basketin Kipinätytöt-joukkue perustettiin syksyllä 2017. Koripallojoukkue on ensimmäisenä kautenaan kasvattanut jäsenmääränsä syksyn seitsemästä tytöstä moninkertaisesti ja tällä hetkellä tyttöjä on joukkueessa jo 21.Kyseessä 11-12-vuotiaiden (2006-2007-syntyneiden) joukkue, jossa on mukana myös kaksi 2008 syntynyttä tyttöä. LoU Basketin valmennuspäällikkö Aleksi Iltanen kertoo, että joka ikäryhmälle perustetaan pääsääntöisesti automaattisesti joukkue. Hän kuvaa koripalloa vauhdikkaaksi lajiksi.

-Koripallossa jokainen kentällä oleva pelaaja on tärkeässä roolissa ja saa mahdollisuuden osallistua peliin. Lisäksi kontakti ja syöttäminen kuuluvat olennaisena osana peliin. Joukkuepelinä koripallo antaa paljon yhteisiä kokemuksia ja niin kuin joku viisas on joskus sanonut, jokaisen pitäisi olla mukana jonkin joukkueen toiminnassa elämänsä aikana, se antaa todella paljon, Iltanen sanoo.

Valmentajat uskovat, että tyttöjen koripalloinnostuksen ja joukkueen koon huikean kasvun taustalta löytyy hyvä yhteishenki.

Treeneissämme on hyvä tekemisen meininki ja tytöt ottavat uudet pelaajat hienosti vastaan. Kaikki pystyvät toimimaan kaikkien kanssa ilman ongelmia ja joukkuehenki vain paranee koko ajan. Myös me valmentajat yritetään pitää treeneissä positiivista ilmapiiriä yllä ja kannustamme pelaajia, kertoo Sofia Österholm.

Myös Jenni Boman uskoo hyvän yhteishengen vaikuttaneen joukkueen suosioon.

-Monet tytöistä ovat tulleet kavereiden kautta harrastuksen pariin, hän toteaa.

 

Kaverit ja hyvä yhteishenki vetävät koriskentälle

Entä, mitä mieltä tytöt itse ovat joukkueestaan ja koripallosta?

-Koriksessa parasta on kaikki, treenit ja pelit, sanoo Tessa Oksanen.

-Halusin kokeilla jotain uutta lajia. Parasta on puolustaminen, se on kivaa, kertoo Aura Ollikainen.

-Koris on kiva harrastus, jossa saa pompottaa palloa ja liikkua paljon, kommentoi Kiira Väänänen.

-Kavereiden kanssa pelaaminen on kivaa, Arife Gurkan.

-Valitsin koripallon, koska en ollut ennen harrastanut sitä. Aina kannattaa kokeilla uusia lajeja, toteaa Ronja Sahlström.

-Kaverin mukana lähdin pelaamaan ja tykästyin todella kovasti. Parasta ovat koriskaverit ja hyvä mieli, joka pelaamisesta ja treeneistä tulee, sanoo Nadia Lappalainen.

-Valitsin koriksen, koska Joanna (koripalloa pelaava isosisko) inspiroi minut, kertoo Erin Myhrberg.

Entä, mikä on tyttöjen mielestä parasta joukkueessa?

-Parasta on yhteishenki, sanoo Oksanen.

-Se, että melkein kaikilla on siellä joku kaveri, Ollikainen sanoo.

-Joukkueessa on tosi kivoja tyyppejä, toteaa Väänänen.

-Parasta se, että muut ovat ystävällisiä. Jos en ymmärrä jotain, he auttavat paljon, kertoo Gurkan.

-Joukkueessa parasta on hyvä yhteistyökyky, sanoo Sahlström.

-Meidän joukkueessa kaikki on kavereita keskenään. Kipinät on paras, tiivistää Lappalainen.

-Se kun pelataan, toteaa Myhrberg.

 

Taidot kehittyvät ja rohkeus kasvaa

Valmentajat kertovat, että joukkue on kehittynyt hienosti kuluvan kauden aikana.

-Pelaajat ovat saaneet lisää rohkeutta kentälle, ja taidot ovat selvästi kehittyneet. On ilo nähdä, miten uudet pelaajat ovat päässeet hyvään vauhtiin niin peleissä kun harjoituksissakin, Österholm sanoo.

-Joukkue on kehittynyt monissa asioissa ja mikä tärkeintä ryhmähenki on loistava. Tytöt ovat iso ja yhtenäinen porukka, mikä tekee kaikille treeneihin tulemisesta helppoa, sanoo Boman.

He rohkaisevat myös muita lapsia ja nuoria kokeilemaan koripalloa.

-Koris on ihan huippulaji ja Lohjalla on hyvä ja positiivinen meininki sen tiimoilla, Österholm sanoo.

-Rohkeasti mukaan kokeilemaan, treeneistä poistut uuden kokemuksen rikkaampana ja uusia kavereita saa varmasti, kannustaa puolestaan Boman.

Kipinätytöt voittivat OP Pikkujättiturnauksesta hopeaa. Valmentaja Sofia Österholm (ylä, vas), Inka Sohlman, Aura Ollikainen, Ronja Sahlström, Elif Cetinkaya, Emilia Varis ja joukkueenjohtaja Henriikka Hedberg, Nadia Lappalainen (ala, vas), Erin Myhrberg, Kiira Väänänen, Verona Suomi ja Tessa Oksanen.

 

Valmentajatkin viihtyvät koripallon parissa

Lajista ovat innostuneet valmentajatkin.

-Koripallo on ainoa joukkuelaji, josta todella pidin kouluaikoina. Minulla oli kouluikäisenä varaston ovessa pieni koripallokori, johon oli hauska heitellä. Koripallo jäi sittemmin etäiseksi pitkäksi aikaa, kunnes tyttäreni Joanna tahtoi 10-vuotiaana kokeilla lajia. Sille tielle ollaankin jääty. Tämä on siitä vaarallinen harrastus, että kun sille antaa pikkusormensa, tietää miten siinä tulee käymään, kertoo Kipinätyttöjen joukkueenjohtaja Henriikka Hedberg.

Boman tutustui koripalloon jo 6-vuotiaana, mutta 15-vuotiaana laji jäi.

-Polvestani korjattiin synnynnäinen vika ja koko polvi rakennettiin käytännössä uudestaan. Kuntoutuminen vei aikaa ja muiden kehityksen kiinni saaminen olisi vaatinut paljon työtä, hän kertoo.

Österholmkin on pelannut koripalloa aktiivisesti noin kymmenen vuotta. Lasten ohjaaminen kiinnostaa heitä molempia ja valmennusmahdollisuuteen on tartuttu, kun se on tullut eteen.

-Kiinnostus koripalloon on säilynyt vaikka itse lopetin harrastamisen. Siksi lähdinkin innoissani mukaan valmentamaan, iloitsee Boman.

 

Hopeaa Pikkujättiturnauksesta

Joukkueen tytöistä 15 pelaa sarjapeleissä.

-Syksyllä sarjapeleihin lähdettiin vielä yhdellä joukkueella ja keväällä pelaajien määrän kasvaessa päätettiin lähteä pelaamaan kahta sarjaa; 06-syntyneiden 3-divaria ja 07-syntyneiden 3-divaria. Tämän lisäksi tahdottiin vielä tehdä keväällä yhteinen turnausreissu ja OP Pikkujätti oli siihen juuri sopiva kohde. Reissu oli tytöille mieleinen ja muistorikas ryhmäytymiskokemus, kertoo Hedberg.

-Joukkue on myös ryhmäytynyt muidenkin viriketapahtumien muodossa. Syksyllä vietettiin ilta kodalla makkaraa sekä tikkupullia paistaen ja keväällä joukkue piti leffaillan ja kävi polskimassa Flamingon vesipuistossa. Joukkue onkin hitsautunut hyvin tiiviiksi porukaksi mutta silti pysynyt avoimena myös uusille koripalloilusta innostuneille tytöille, hän jatkaa.

Menestystäkin on jo tullut, sillä Kipinätytöt voitti maaliskuussa pelatusta Pikkujättiturnauksesta hopeaa. Tytöt lähtivät turnaukseen hyvillä mieli, vaikka vähän jännittikin.

– OP Pikkujätti -tapahtuma on Suomen suurin mikro- ja mini-ikäisille tarkoitettu turnaus. Se pidettiin 3.3.-4.3. Perniössä ja siihen osallistui tänä vuonna 44 joukkuetta ympäri Suomea. Lohjalainen koripalloseura LoU Basket oli hyvin edustettuna turnauksessa yhteensä kuudella joukkueella, joista mitalisijoille pääsivät minityttöjen joukkue LoU Basket Kipinätytöt (hopeaa) ja minipoikien joukkue LoU Basket (kultaa), kertoo Hedberg.

-Turnauksessa kaikki kannustivat toisiaan ja iloitsivat yhdessä myös muiden onnistumisista, mikä oli aivan mahtavaa huomata. Turnauksessa onnistuttiin puolustus päässä ja peliasenne oli hyvällä tasolla. Kehittämistä jäi hyökkäyspäähän, kommentoi Österholm.

SMS