Pääsiäinen on aina ollut haastava Ykkös-Lohjalle. Pitkä viikonloppu tarkoittaa vähemmän aikaa lehden tekemiselle, ja tällä kertaa vielä poikkeusolot koronaviruksen aikaansaamana tuottivat ylimääräisiä vaikeuksia, joten Ykkös-Lohjaa ei jaeta tulevana keskiviikkona.

Kaikki lehden uutis- ja ajankohtaisartikkelit ilmestyvät kuitenkin normaalisti täällä netissä maksuttomasti, ja linkitettynä myös sosiaalisessa mediassa. Lisäksi lehti on lisännyt yritysasiakkaiden mainostenjakelua niin Google mainonnan kuin Facebook-mainonnan ja sosiaalisen median jakelun kautta.

Seuraava Ykkös-Lohja ilmestyy keskiviikkona 22.4.2020 ja lehden teemana on ”kaunis piha”

Lehden henkilökunta on normaalisti töissä jälleen pääsiäisen jälkeen tiistaina, ja toimitus tekee normaalia toimitustyötä.

Käytä paikallisia palveluita – varmistetaan yritysten tulevaisuus

Koronavirus on aiheuttanut monille yrityksille tilanteen, jossa myynti on voinut laskea paljon, tai jopa loppua hetkellisesti kokonaan. Valtiolle on tullut uusia tehtäviä, löytää tapoja mahdollistaa yritysten toiminnan jatkuminen myös viruskriisin aikana, mutta toimet ovat osoittautuneet hitaiksi, byrokraattisiksi ja monille yrityksille mahdottomiksi saada. Nyt on siis entistä tärkeämpää, että pyrimme pitämään talouden rattaat liikkeellä, niin kuin suinkin vain voimme. Jatkamme kotimme ehostusta, pihan kuntoonlaittamista, emmekä siirrä autohuoltoa tai autopesua tulevaisuuteen.

On ymmärrettävää, jos oman talouden tulot ovat yhtäkkiä pienentyneet lomautusten vuoksi, mutta pelkästään etätöihin siirtyminen ei välttämättä tarkoita muuta kuin mahdollisuutta käyttää entistä enemmän aikaa kodin kunnostamiseen ja perheen kanssa olemiseen. Teimme tästä pienen kyselyn Facebookissa ja tuloksena oli selkeä säästö matkustamiseen liityvissä kuluissa, lisääntyneet ruokakulut, ja varovaisuus kaikessa muussa ostamisessa.

Sosiaalinen kanssakäyminen on nyt rajattua ainakin jonkin aikaa, samoin matkustaminen on rajattua, joten meidän on tultava toimeen tässä Uudenmaan alueella. Valtio ei kuitenkaan aivan heti ole ottamassa rajoitteita pois, vaikka sellaisestakin on ollut puhetta.

Ravintoloiden toiminta on saanut kriisissä kenties eniten iskuja, ja siksi mekin olemme mahdollistaneet kaikille paikallisille ravintoloille mahdollisuuden olla esillä maksutta kanavissamme www.lohjanravintolat.fi sekä www.facebook.com/ravintolat

Lisäksi paikalliset, yrityksille ja yrittäjille saatavilla olevat yhteismarkkinointikanavat ovat kaikkien paikallisten yrittäjien saatavilla, vain viestin lähettämisen päässä.

Tarjouskanava yrittäjille www.ostalohjalta.fi sekä www.ostavihdista.fi että näiden vastaavat Facebook kanavat tarjoavat lohjalaisille ja vihtiläisille yrityksille korona-aikana maksuttoman mahdollisuuden lisänäkyvyyteen ja omien tarjouksiensa esille tuomiseen.

Yrittäjät, kunta ja kuntalaiset

Koronakriisi on kasvattanut joidenkin toimialojen liikevaihtoa, ja on jouduttu jopa palkkaamaan lisää työntekijöitä, mutta isossa kuvassa tilanne on aivan toisenlainen. Monet yritykset toimivat periaatteella, että asiakas tulee liikkeeseen, kulkee edestakaisin, hypistelee tuotteita ja tekee ostoksia ilman etukäteistarvetta – nyt kun myynti ja ostaminen ovat siirtyneet nettiin ja nettikaupoihin on tilanne aivan erilainen.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Pelkästään Uudellamaalla on yli 200 000 ihmistä jo nyt lomautusneuvotteluissa mukana, ja mitä kauemmin tilanne kestää, sitä vaikeammaksi tilanne muodostuu yrityksille. Uusia työttömiä voi tulla koronakriisin seurauksena Suomeen 50 000 tai jopa 70 000.

Kunnat mukana tukemassa yrittäjiä

Joissakin suomalaisissa kunnissa, on kunta lähtenyt auttamaan kunnan yrittäjiä tarjoamalla lainaa, jossa on pieni korko. Raahe ja Siikajoki laittoivat käyntiin idean lainainstrumentista mikro- ja pienyrittäjille. Lainaa myönnetään paikallisten elinkeinoyhtiöiden kautta edullisella kahden prosentin korolla ja nopealla parin päivän käsittelyajalla. Lainaa voi saada yhteensä 6000 euroa 2000 euron erissä. Utajärvellä sen sijaan on ideana, että kuluttajat voivat hankkia lahjakortteja ilman pelkoa siitä, että yritys kaatuu eikä lahjakorttia voisi käyttää esimerkiksi ensi syksynä. Suunniteltu takaus on 300 euroa yhtä kuluttajaa kohden.

Ykkös-Lohja ja paikalliset yritykset

Ykkös-Lohja on yksityinen, paikallinen yritys, jonka taustalla ei ole isoa pörssiyhtiötä eikä vajaata 10 000 tilaajaa. Ykkös-Lohja on pieni yritys, joka on jakanut julkaisuaan nyt reilut 30 vuotta lohjalaisille tuottaen tietoa paikallisista tapahtumista ja päätöksenteosta maksutta kaikilla alueen asukkaille. Joka viikko lehteä on painettu 34 000 kappaletta ja kerran kuukaudessa vielä laajennettuna siten, että lehti on jaettu koko Vihtiin ja Karkkilaan saakka, jolloin lehteä on painettu se 44 000 kappaletta, joka oli jakelussa juuri viime viiikolla – mutta nyt keskiviikkona lehteä ei tule, vaan yksi viikko jää väliin – pahoittelen sitä.

Ykkös-Lohjan toiminta on 100% riippuvainen paikallisten yritysten ja yrittäjien halusta kertoa omista tarjouksistaan ja palveluistaan lehtemme sivuilla. Näillä ilmoituksilla maksetaan lehden painaminen sekä jakaminen, että lehden henkilökunnan palkat. Lehti ei saa valtiontukea eikä muitakaan ulkopuolisia tukia, joten kiitämme kaikista yrityksistä, jotka ovat lehtemme sivuilla mukana mainostamassa ja mahdollistamassa puolueettoman uutisoinnin Lohjan ja Vihdin talousalueen asioista.

Tällä tulevalla viikolla kaikki uutiset ovat siis luettavissa digitaalisesti ja uusia palvelumuotoja suunnitellaan koko ajan, joiden turvin voimme edelleen jatkaa maksuttomian uutisten jakamista alueellemme.

Pysykää terveinä, noudattakaa ohjeita ja huolehtikaa lähimmäisistänne,

Päätoimittaja

Kari Oksanen