Nummentakana toimivassa The Kirppis & Pop Upissa on huomattu ihmisten kasvanut innostus tavaroiden kierrättämiseen. Kohentunut koronatilanne on nyt saanut ihmiset myös liikkeelle.

–Koronan myötä kierrätys on saanut ihan erilaista kunnioitusta. Koteja laitetaan kuntoon ja siivotaan. Varausbuumi on valtava. Meillä oli 2–3 viikon jonot, joten päätimme laajentaa. Mietimme laajentamista jo viime keväänä, mutta silloin korona pysäytti kaiken, kertoo Seija Lilja The Kirppis & Pop Upista.

Nyt laajennus on tehty ja kirpputoripöytiä on tarjolla aiempaa enemmän. Myynnin seurantaa helpottaa Kirppari-Kalle-järjestelmä, jonka avulla tavarat voi myös hinnoitella.

–Kotona kilahtaa aina, kun jotain on myyty. Järjestelmä kerää raportin siitä, mitä on myyty ja milloin. Kirppari-Kallen kautta voi myös ohjelmoida koko pöydän puoleen hintaan. Monet tekevät niin myyntijakson lopussa, Lilja kertoo.

Keräilijöitä, somettajia, lapsiperheitä ja mökkiläisiä

Kierrätysinto on kasvanut, joten tavaraa on paljon tarjolla. Liljan mukaan se myös liikkuu hyvin. Nykypäivänä sosiaalinen media on mukana monessa, niin myös kirpputoreilla. Lilja kertoo, että moni saapuu ostoksille somessa näkemänsä kuvan perusteella ja saattaa soittaa jo etukäteen, että onko teillä vielä siinä kuvassa näkynyt esine.

Myös keräilijät kiertävät ahkerasti kirpputoreja etsimässä tiettyjä tavaroita. Hyvään palveluun kuuluu nykyään se, että kirpputorin henkilökunta voi soittaa heille, kun toivottu tavara saapuu kirpputorille.

Lapsiperheitä käy paljon lastenvaateostoksilla. Kesällä myös mökkiläiset muodostavat ison asiakasryhmän. Ostosten lomassa voi hörpätä kahvit kirpputorin kahviossa. Lapsia viihdyttää leikkipaikka, joka tosin on vielä suljettu koronan vuoksi.

The Kirppis ja pop upissa on kolmenlaisia pöytiä, joita voi vuokrata viikkohinnoilla. Lisäksi löytyy hinnoittelupalvelu. Silloin tuotosta puolet menee asiakkaalle ja puolet kirpputorille.

–Asiakkaat tuovat tavarat tänne ja me hinnoittelemme ne. Hinnoittelupalvelua käytetään paljon, koska ihmisillä on kiireitä, eivätkä he välttämättä jaksa hinnoitella tuotteita työpäivän jälkeen, Lilja sanoo.

The Kirppis & Pop Upista voi vuokrata myös kokonaisen huoneen.

–Meillä on kaksi vuokrattavaa huonetta niitä varten, joilla on paljon tavaraa esimerkiksi muuton tai kuolinpesän takia. Huoneen voi vuokrata myös yhdessä jonkun kanssa. Tavaroista pääsee aika kivasti eroon jo kuukaudessakin.

Äiti ja tytär, Seija Lilja ja Elina Tötterström pitävät yhdessä The Kirppis & Pop Upia.

Hyppy tuntemattomaan

Äiti Seija Lilja ja tytär Elina Tötterström perustivat The Kirppis & Pop Upin kolme vuotta sitten.

–Olemme molemmat työskennelleet ravintola-alalla, mutta koska sairastamme reumaa, se ala kävi raskaaksi ja jouduimme vaihtamaan muihin hommiin. Mietimme sitten, että mitä oikein alamme tehdä, Lilja kertoo.

Hän olisi voinut olla kotonakin sairaseläkkeen avulla, mutta se ei tuntunut omalta. Mielessä oli ollut jo kauan toive omasta kirpputorista.

–Unessa näin nimen The Kirppis. Siinä se oli sitten, totaalinen alanvaihto ja hyppy tuntemattomaan. Lohjan keskustassa neliöhinnat ovat kovat, mutta Nummentakaa löytyi hyvä tila. Ihmiset ovat löytäneet tänne hienosti. Saimme myös hyvän työntekijän, joka on perehtynyt mm. suomalaiseen lasiin ja muihin kalliimpiin tavaroihin. Hän tietää hintatason ja osaa neuvoa asiakkaita, Lilja kertoo.

Kirpputorin pidosta on muodostunut elämäntapa.

–Tämä on tavallaan raskasta työtä, mutta myös todella mielenkiintoista. Olemme saaneet ihania asiakkaita ja ystäviä. Täällä on todella lämminhenkinen porukka. Yksi asiakas halusi esimerkiksi auttaa meitä laajennuksen kanssa, Lilja iloitsee.

Lohjalle on avautunut lähiaikoina uusiakin kirpputoreja, mutta Lilja uskoon, että kaikki kirpputorit mahtuvat kyllä Lohjalle, sillä monet asiakkaat kiertävät mielellään vaikka kaikilla niistä. Jokaiselle muodostuu myös oma lempikirppis. Kirpputorit myös profiloituvat jonkin verran. The Kirppis & Pop Up erottuu pop up -puolellaan.

–Ostamme halpoja loppueriä uutta tavaraa ja myymme sitä eteenpäin pienellä katteella. Emme silti myy krääsää, vaan laatutavaraa, kuten sisustustarvikkeita. Näille tuotteille on oma puolensa, joten niitä ei tarvitse nähdä, jos ei pidä siitä, että kirpputorilla myydään uuttakin tavaraa.

Lopuksi Lilja haluaa toivottaa asiakkaat tervetulleiksi kaikille Lohjan kirpputoreille.

–Kaikki ovat panostaneet kirpputoreihinsa ja laittaneet rahansa kiinni niihin, joten toivon menestystä kaikille.

SMS

The Kirppis & Pop Upissa käydään paljon mm. lastenvaateostoksilla.