Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 1132 uutta koronavirustartuntaa. Uusia tartuntoja on joulukuun aikana tullut jo 232. Koronatapausten määrä on viimeisten viikkojen aikana edelleen kasvanut. Herkästi tarttuvaa omikron muunnosta on myös Lohjalla, tällä hetkellä jo noin kolmannes tapauksista.  Epidemia ei siis ole vielä ohi, ja jokainen voi omalla käytöksellään vaikuttaa tartuntojen ehkäisyyn.

Joulua ja uuttavuotta on tärkeää viettää yhdessä läheisten kanssa – suunnittele juhlat turvallisiksi etukäteen

Joulun pyhiä joudutaan viettämään koronan takia normaalista poikkeavissa olosuhteissa myös tänä vuonna. Loppuvuoden juhlat joulusta uuteenvuoteen kannattaakin suunnitella etukäteen mahdollisimman turvallisiksi kaikille.

Jouluna läheisten kanssa vietetty aika on monelle erityisen tärkeää, eikä yksin kannata jäädä. Ikääntyneiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien läheisten kohdalla on hyvä noudattaa heidän toiveitaan joulunvietosta.

Joulukuun juhlien järjestämisessä tulee muistaa samat periaatteet kuin muulloinkin korona-aikana. Tärkeää on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, hakeutua testiin tarvittaessa sekä pysytellä oireisena kotona.

Kotitestiä voi hyvin käyttää, mutta on hyvä huomioida, että kotitestistä saatu positiivinen tulos on varmistettava terveydenhuollossa tehtävällä PCR-testillä.

Joulun ruuhkissa liikkuessa ja julkisessa liikenteessä kannattaa käyttää maskia ja pitää turvavälejä.

Lue lisää THL:n tiedotteesta: https://thl.fi/fi/-/joulua-ja-uuttavuotta-on-tarkeaa-viettaa-yhdessa-laheisten-kanssa-suunnittele-juhlat-turvallisiksi-etukateen?redirect=%2Ffi%2Fweb%2Finfektiotaudit-ja-rokotukset

THL on päivittänyt koronavirustestaukseen liittyviä ohjeitaan – lieväoireiselle suositellaan antigeenikotitestiä

THL on päivittänyt koronavirustestaukseen liittyviä ohjeitaan hallituksen testausstrategian mukaisesti. Päivitetyt ohjeet koskevat aikuisten ja lasten testiin hakeutumista sekä kotitestien käyttöä ja positiivisen kotitestituloksen varmentamista. 

Päivitettyjen ohjeiden mukaan rokotetun, jolla on koronaan viittaavia oireita, on erityisen tärkeä hakeutua koronavirustestiin, jos hän on raskaana tai toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta eikä hän ole saanut kolmatta rokoteannosta.

Jos oireet ovat lieviä, eikä henkilö kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, hän voi tehdä myös antigeenikotitestin. Kotitestin positiivinen tulos tulee varmentaa terveydenhuollossa tehdyllä testillä, jos on tarve saada virallinen eristyspäätös. Positiivisen kotitestin jälkeen on tärkeää välttää vapaaehtoisesti kontakteja.

Lue lisää muista tilanteista, jolloin koronavirustestiin on syytä hakeutua: Koronavirustestit

Lue lisää THL:n tiedotteesta: https://thl.fi/fi/-/thl-on-paivittanyt-koronavirustestaukseen-liittyvia-ohjeitaan?redirect=%2Ffi%2F

Rokotukset laajenevat kaikkiin 5 – 11- vuotiaisiin

Uusi koronarokotuksia koskeva asetus astuu voimaan 23. joulukuuta sen jälkeen myös 5–11-vuotiaille on mahdollista tarjota koronarokotuksia. Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 5–11-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Lohjan kaupunki tiedottaa kaikkien 5 – 11 vuotiaiden koronarokotusten toteuttamisaikataulusta tarkemmin vuoden vaihteessa.

Tällä hetkellä rokoteajanvaraus on käynnissä vain  5 -11 –vuotiaiden vakavalle koronatataudille alttiiden riskiryhmäläisten osalta. Tarkempaa tietoa riskiryhmistä sekä muusta lasten rokottamiseen liittyvästä löydät täältä: 5—11-vuotiaiden lasten koronarokotukset – THL

Aikoja voi varata ensisijaisesti osoitteessa koronarokotusaika.fi, toissijaisesti puhelimitse oman terveysaseman ajanvarauksesta.

Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella ja Lohjan ainoa rokotuspaikka on tällä hetkellä Tennari. Rokotteena on BioNTech-Pfizerin Comirnaty 10 mikrogrammaa/annos. Kyseessä on sama rokote kuin aikuisilla, mutta pienemmällä annoksella.

Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. Tähän ikäryhmään kuuluvien lasten osalta rokotukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Pääosin suullinen suostumus on riittävä.

Kolmansia rokotuksia annetaan ainoastaan ajanvarauksella

Koronarokotukset jatkuvat rokotuspisteissä.  Sekä ensimmäisiä että toisia rokotteita saa sekä ajanvarauksella että ilman ajanvarausta. Kolmansia rokotuksia annetaan ainoastaan ajanvarauksella.  Kaupunki toivookin rokotuspisteeseen työrauhaa, ja että ajanvarauksissa noudatetaan annettuja ohjeita.

Suosittelemme ensisijaisesti sähköistä ajanvarausta www.koronarokotusaika.fi

Rokotuksia tarjolla Tennarissa ajanvarauksella sekä ilman ajanvarausta (vain ensimmäiset ja toiset rokotukset)

Osoite: Rantapuisto 45, Lohja

Ota mukaan henkilöllisyystodistus tai KELA-kortti.

Maanantai 27.12.               klo 9-15

Tiistai 28.12.                       klo 9-15

Keskiviikko 29.12.               klo 9-15

Torstai 30.12.                      klo 9-15

Perjantai 31.12.                  klo 9-15

Lohjan kaupunki toivottaa asukkailleen rauhallista ja koronaturvallista joulun aikaa!