Toimittaja

Koronatilanne Lohjalla – viikkokatsaus tartuntatilanteesta

koronavirus

Viimeisen viikon aikana (viikko 41) on Lohjalla todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa. Kaikki altistuneet on tavoitettu ja asetettu karanteeniin. Koronatartuntojen määrä koko vuoden osalta on Lohjalla nyt 77.

Koronan ilmaantuvuus on Lohjalla 17/100 000 (tapausta/asukasta kohden) viimeisen 14 vrk:n aikana. Luku on alempi kuin kansallinen ilmaantuvuusluku, joka on 42,5/100 000. Yleisimmät tartunnan lähteet ovat tällä hetkellä perheenjäsenet, työpaikat ja ystävät. On erittäin tärkeää, ettei töihin tai esimerkiksi vierailulle mennä sairaana.

Kuntakohtainen maskisuositus ja yksityistilaisuudet

Kasvomaskin käyttöä suositellaan Lohjalla seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille: Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää. Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa. Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Lohjan kaupungin palvelupisteissä ja kokouksissa käytetään myös maskeja ja/tai suojapleksejä niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin turvallisuuden varmistamiseksi. Lohjan kaupunki suosittelee lisäksi, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia järjestettäisi.

Karanteenin pituus lyheni

Koronaan liittyvä karanteeniaika lyheni 12.10. alkaen 10 päivään ja lieväoireisen potilaan eristyksen pituus 7 päivään. Jos henkilöllä on oireita vielä 7 päivän jälkeen, on hänen oltava kotona, kunnes hän on ollut oireeton vähintään 2 päivää. Karanteeniajan lyhennys koskee myös omaehtoista karanteenia. Lisätietoja karanteeniajoista ja käytännöistä voi lukea THL:n sivuilta osoitteessa: THL.fi.

Kaupungin koronaviestintä

Kaupunki tiedottaa Lohjan aluetta koskevista koronaan liittyvistä suosituksista ja linjauksista sekä palvelumuutoksista, mahdollisimman nopeasti ja monikanavaisesti. Yksittäisistä koronatartunnoista ei erikseen tiedoteta, ellei tilanteeseen liity joukkoaltistumisia jotka vaativat julkista tiedottamista. Kaupunki julkaisee 12.10. alkaen joka maanantai viikkokatsauksen Lohjan koronatilanteesta. Katsauksessa kerrotaan koronatartuntatilanne Lohjalla sekä muita ajankohtaisia asioita. Kaupunki valmistelee myös Facebook Live -lähetystä, jossa kaupunginjohtaja Mika Sivula sekä kaupungin pandemiapäällikkö Tuula Suominen kertovat kuntalaisille mm. Lohjan koronatilanteesta. Lisätietoja lähetyksestä julkaistaan seuraavan viikkokatsauksen yhteydessä ma 19.10.