Kirsi-Marja Tynkkysen kehystettyjen akvarellikorttien näyttely on marraskuussa esillä Karjalohjan kirjaston vinttigalleriassa. Pienet kortit luovat erilaisen tunnelman kuin suuret maalaukset. Mistä lähti innostus akvarellikorttien tekemiseen?

–Tämän vuoden huhtikuussa teimme nuoremman tyttäreni kanssa yhteisen matkan saariston rengastielle ja Turkuun. Tyttäreni osti itselleen Turusta kouvolalaisen taiteilijan Sinikka Hautamäen kortin. Kortti kosketti minua herkkyydellään, tietynlaisella utuisuudellaan ja ilmavuudellaan. Se kertoi tarinaa. Sain siitä sysäyksen omien akvarellikorttien tekemiselle, Tynkkynen kertoo.

–Aluksi korteissani oli vain tyttöjä. Sitten tulivat pariskunnat ja tämän jälkeen eläimet ja lapset. Aiheet syntyvät mielikuvituksestani ja kun katselen ihmisiä ja eläimiä ympärilläni, hekin ikään kuin tietämättäni syntyvät hahmoksi kortteihini. Nautin akvarellien tekemisestä ja niiden parissa olen sukeltanut naivistisen viattomaan satumaailmaan, jossa olen onnellinen. Olenkin iloinen, jos katsoja löytää tuulahduksen tuosta maailmasta ja kehystetty korttini tuo iloa hänelle.

Miksi juuri kortteja?

–Korttimuodossa kiehtoo se, että niiden avulla voi muodostaa isompiakin kokonaisuuksia. Uskon myös, että jos alan myydä näitä alkuperäisiä kehystettyjä kortteja, hinta ei ole liian kallis. Korttimuoto on myös jotenkin ihanan minimalistinen ja siihenkin saa kerrottua pienen tarinan, Tynkkynen sanoo.

Kortti-innostus lähti siis Turun matkalta, mutta maalannut Tynkkynen on ennenkin. Tuolloin on syntynyt isompiakin teoksia.

–Olen maalannut aiemminkin ja pitänyt näyttelyn vuonna 2005 Vihdin kirjastossa Nummelassa. Silloin aiheenani oli Siniset kissat. Tein silloin myös isoja tauluja ja jopa kolmesta eri taulusta yhtenäisiä kokonaisuuksia.

Tynkkysen töitä on ollut aiemmin esillä myös Vihdin kirkonkylän kirjastossa syyskuussa ja sitä ennen Punkaharjun Vaaran kylän Kylätalossa kesä- ja heinäkuussa.

Innostus korttien tekemiseen sai alkunsa Turun matkalla, kun eräs kortti hurmasi Kirsi-Marja Tynkkysen herkkyydellään.

Kuvataide oli mukana jo työelämässä

Nummelassa asuva Tynkkynen on eläkkeellä oleva luokanopettaja ja akvarellimaalauksen harrastaja. Kuvataide oli kuitenkin vahvasti mukana hänen elämässään jo työuran aikana.

–Valmistuin vuonna 1985 kasvatustieteiden maisteriksi. Työskentelin siitä lähtien kuvataiteeseen ja musiikkiin erikoistuneena luokanopettajana Vihdin kunnassa. Työvuoteni viimeiset 18 vuotta toimin Kuoppanummen koulukeskuksessa luokanopettajana ja päätoimisena kuvataiteen tuntiopettajana, Tynkkynen kertoo.

Opettajan työssä kuvataide tekniikoineen tuli tutuksi.

–Testasin ja suunnittelin oppilaille erilaisia töitä, jotka aluksi myös tein itse. Välillä kokosin ja kuvasin työn eri vaiheet oppilaille ja opetin niiden avulla kuvataiteeseen liittyviä opetuskokonaisuuksia. Näin oppilaat saivat jonkinlaisen kokonaiskuvan tulevasta työstään ja siihen liittyvästä prosessista, Tynkkynen muistelee.

Tynkkysen näyttely on avoinna Karjalohjan kirjastossa 1.11.–29.11. ma-ti klo 14–19 ja ke ja pe klo 10–15. Näyttelyn avajaiset pidetään ti 1.11. klo 18–19, jolloin Tynkkynen on itse paikalla.

SMS

Kirsi-Marja Tynkkysen korteissa seikkailee niin monenikäisiä ihmisiä kuin eläimiäkin.