Viime vuoden keväästä lähtien arkemme muuttui. Se on muuttunut kenties lopullisesti, mutta ainakin väliaikaisesti se on tuonut meille enemmän aikaa olla kotona. Me kaikki myös tiedämme sen, että mitä enemmän viettää aikaa kotona, alkaa haluta muuttaa jotain niissä omissa koti oloissa.

Asunnon tai oman kodin remontintarve voi olla todellinen, tai sitten se liittyy meidän omiin sisustusideoihin ja ajatuksiimme, Olemme saattaneet katsella jotain television sisus-tusohjelmaa ja saada sieltä uusia ideoita, jotka nyt lisääntyneen vapaa-ajan ja kotonaolon turvin olisi mahdollista kenties jopa toteuttaa. Mutta miten ja mistä lähteä liikkeelle?

Suunnittele ja budjetoi

Jos olet mediassa nähnyt ja lukenut isojen rakennusurakoiden kustannusten karanneen käsistä, niin samoin voi käydä oman remonttisi, jos et suunnittele ja budjetoi sitä etukäteen. Jokainen työvaihe, jokainen tarvike ja jokainen uusi huonekalu tai esine maksaa jotain ja kulut nousevat nopeasti, jos ei ole tehnyt minkäänlaista suunnitelmaa. Ilman suunnitelmaa ostaa myös helposti liikaa kaikkia tarvikkeita, ja kenties myös paljon sellaista, jolla ei tee mitään. Kertaalleen ostettu, vaikkei edes käytetty, on jälleenmyyntiarvoltaan kuitenkin selkeästi uuden hinnan alapuolella.

Itse vai toinen?

Toinen tärkeä asia, mikä pitää ottaa huomioon, kun alkaa miettiä sitä oman kodin remontointia, on se, että kuka tekee ja mitä tekee. Monet remontoinnin vaiheet on mahdollista tehdä itse, jos vain on osaamista ja tietotaitoa. Hyvä ohje on kuitenkin, että jos et osaa, palkkaa ammattilainen. Ja palkkaa vielä sellainen ammattilainen, jolla on oikea yritys, ja joka laskuttaa sen oikean yrityksen kautta. Älä siis tee ns. pimeitä tilauksia, joista ei jää sinulle mitään takuuta tai todistusta tekijästä. Jälkeenpäin nimittäin voi useamman vuoden päästä tulla tilanne, jossa joudutaan selvittelemään remontin eri vaiheita.

Ammattilainen ei ainoastaan osaa paremmin kuin sinä, mutta ammattilainen on myös nopeampi ja todennäköisesti työn jälki on oikeasti hyvää jo ensimmäisestä kerrasta. Käyttämällä paikallisia ammattilaisia omissa remonteissasi, saat myös omaan kontaktiverkostoosi ihmisiä, joiden apua voit kysellä uudestaan myöhemmin.
Jokaisessa kodin remontissa pitää siis huomioida sekä omat mahdollisuudet, ja omat resurssit ja se budjetti. Aina voi hakea myös pankista lainaa, jos on kyse isommasta remontista, tai jos on esimerkiksi laittamassa asuntoa uuteen uskoon sen myymistä ajatellen.

Jos suunnitelmasi sisältää vaiheita, jotka olet tekemässä itse, harjoittele ensin, että olet oikeasti varma, mitä olet tekemässä ja muista, että monissa asioissa kuten sähkö, ja vesiasioissa remontointiin liittyy erilaisia vastuita ja pykäliä, jotka pitää ymmärtää, ja tietyt tehtävät vaativat ammattilaisen paikalle. Kysy myös tutuilta neuvoja, ohjeita ja ammattilaisten tietoja. Tee aina töistä kirjallinen sopimus ja yritä kysyä ainakin 2-3 tekijältä tarjousta ennen valintaasi. Onnea remonttiin!

Muista että sinä olet kuitenkin vastuussa, vaikka tilaisit työn ammattilaiselta. Ja sisustusratkaisuissa voit kuunnella ammattilaisia, mutta tee päätös omien toiveidesi ja ideoidesi mukaan, sillä sinähän se olet, joka asunnossa asuu – paitsi jos olet myymässä asunnon.

KO