Marraskuun puoliväli ja lämpöä lähes kymmenen astetta, minkälainen talvi onkaan tulossa?
Ennätyslämpimän kesän jälkeen on osittain vaikea suhtautua tulevaan talveen ja muistaa samalla tehdä tarvittavat huoltotyöt kotona. Kerrostaloissa ja rivitaloissa päävastuu on isännöitsijällä ja huoltofirmalla, mutta omakotitaloissa talon omistajan tulee huolehtia talostaan – mutta osataanko sitä?
On yllättävän suuri ero siinä, osaako rakentaa talon ja osaako sitten ylläpitää sitä, ja kuinka monet talonomistajat ovat rakentaneet itse talonsa?
Taloa pitää huoltaa
Sanotaan, että talossa on kaksi tärkeätä osaa, joista tulee huolehtia ylitse muiden: katto ja perusta, mutta entä kaikki muu siinä välissä? Esimerkiksi tiedätkö, kuinka usein sinun tulisi vaihtaa liesituulettimesi suodatin, tai oletko koskaan vielä vaihtanut sitä? Entä jos talossasi on ilmastointi (kaikissa on jonkinlainen), koska viimeksi olet huoltanut ilmastointisi tai edes vaihtanut suodattimet?
Voin kertoa omasta kokemuksesta, että ilmastoinnin huollattaminen omassa talossa kannattaa ja se on työ, jota ei kannata tehdä itse, jollei sitten oikeasti tiedä, mitä olet tekemässä. Niin tässä ilmastointihuollossa kuin kaikissa muissakin remontti yms asioissa kannattaa käyttää ammattilaista, sillä ensinnäkin se pitää paikallisen rahan liikenteessä, saat työllesi useimmiten takuun sekä saat työn osuuden verovähennyksiin – kuten sanottua, jos et osaa, mutta tarvitset -> tilaa ammattilainen.
Käytä verovähennystä
Yksinkertaisempia asioita voit hoitaa itse, kuten rännien putsaus ennen talvea ja pihan pienimuotoinen siistiminen. Ja jos jostain syystä, et itse kykene työhön, kannattaa tilata se osaaja paikanpäälle. Voit vähentää verotuksessasi. Kun ostat palveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, voit vähentää osan kuluista verotuksessasi kotitalousvähennyksenä. Saat vähennystä tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista. Voit vähentää 50% työn osuudesta aina 2400 euroon saakka vuonna 2018. Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi vuonna 2018 saada yhteensä 4 800 euron vähennykset.
Ammattilainen myös opastaa
Ammattilaisen käyttämistä huoltotöissä ja remonteissa tukee myös se tosiasia, että voit kysyä neuvoja ja vinkkejä, mitä itse voisit tehdä talosi hyväksi. Totta kai voit käyttää Googlea apunasi, mutta useasti on kuitenkin niin, että se osaaja joka on luonasi auttamassa, osaa kertoa paremmin, mitä sinun tilanteessasi kannattaa tehdä itse, ja mihin kenties käyttää ammattilaista. Voin hyvinkin olla, että pienellä panostuksella saat et vain kotisi kuntoon, mutta myös paljon lisää oppia ja tietoa itsellesi käytettäväksi tulevina vuosina.
Kerrostalolaiset huomio!
Jos sitten asut kerrostalossa, kannattaa silloinkin olla tietoinen erilaisista remonteista ja huoltotöistä, mitä talolle on tehty tai mitä sille pitäisi tehdä. Maksat kuitenkin vuokraa tai erilaisia vastikkeita, joiden tulee kattaa myös huoltotyöt, ja jos huoltotöitä ei tehdä kunnolla tai lainkaan, voi käydä niin, että edessä on paljon suurempi ja kalliimpi korjausremontti. Ole siis aktiivinen asukas ja huolehti omaisuudestasi, käytät siihen kuitenkin ison osan tuloistasi monen vuoden ajan.
KO