Tekevät Kädet ry:n käsityöpuodista löytyy jos jonkinmoista pipoa ja töppöstä. Hyllyt notkuvat myös puutöitä, monenlaisia koruja, silmälasinauhoja, tuttiketjuja, harjoja, mattoja, villasukkia, avain- ja lautanauhoja, olkahihnoja, kalvosinnappeja ja kynttilöitä. Muutamat tuotteet ovat saaneet myös Lohja 700 vuotta -logon. Vuodenaikaan sopivasti valikoimassa on totta kai erilaisia joulukoristeita suurista tontuista pieniin kuusenkoristeisiin ja jouluisiin tuliaisiin. Joulukorttilajitelmasta löytyy niin perinteisiä kortteja kuin suklaalla tai kynttilöillä täydennettyjäkin versioita.

–Olen iloinen siitä, että täältä löytyy ostettavaa sekä pienelle että suurelle kukkarolle. Käsityökaupat ovat usein melko hinnakkaita, mutta täältä löytyy jokaiselle jotain. Emme kuitenkaan polje hintoja, kertoo Tekevät Kädet ry:n puheenjohtaja Mia Taimio.

Jos ei ole varma, millainen lahja olisi saajalleen mieleinen, voi ostaa lahjakortin.

–Meillä on valmiita lahjakortteja, mutta mukaan voi ottaa myös oman kortin tai valokuvan, ja kirjoitamme tiedot siihen, Taimio vinkkaa.

Yhdistyksen ahkera käsityökansa ottaa vastaan myös tilaustöitä. Taimio kertoo, että tilaustyönä on valmistettu esimerkiksi golffarille sopivat villasukat.

–Olemme lähettäneet tuotteita ympäri maailmaa. Viimeksi lähti huovutettu tonttu Pohjois-Amerikkaan.

Putiikissa maksuvälineiksi käyvät niin käteinen, MobilePay kuin maksukorttikin.

Käsityöputiikista voi tarttua pukinkorttiin esimerkiksi villasukat tai huovutettu eläinhahmo.

Tukea käsityöperinteelle

Taimio iloitsee siitä, että lohjalaiset ovat löytyneet hienosti käsityöpuodin.

–Ihmiset sanovat, että oho onpa täällä paljon kaikkea, täytyy kertoa kavereillekin. Puskaradio siis toimii sen lisäksi, että pidämme itse meteliä ja mainostamme puotia.

Taimio kertoo, että putiikista löytyy sekä käsityöammattilaisten että ahkerien harrastajien tekemiä tuotteita. Jäseniä yhdistyksellä on reilu sata ja heistä puolet tuo tuotteitaan myös myyntiin. Putiikin idea onkin tukea käsityöperinnettä ja sen ylläpitäjiä tarjoamalla myyntikanava. He saavat tuotoista 85%, loput 15% menee yhdistyksen kuluihin, kuten putiikin ylläpitoon. Puoti on avoinna ympäri vuoden, mutta näin joulunaikaan aukioloaikoja pidennetään.

–Itsenäisyyspäivän viikosta alkaen olemme auki ma-pe klo 11–18 ja la klo 10–15. Jos nuo ajat eivät millään sovi, voi myös soittaa. Voimme joustaa ja pitää puotia auki esimerkiksi vähän pidempään, Taimio sanoo.

Puoti hakee myös apuvoimia avoinna pitoon.

–Meillä oli vuoden ajan palkkatukihenkilö ja nyt haemme uutta. Riittää kunhan on innokas työntekijä, tietää käsitöistä ja puhuu suomea niin, että osaa tämän alan erikoissanastoakin, Taimio sanoo.

Joulukorteista löytyy monenlaisia vaihtoehtoja.

Käsityökahvit ja kursseja

Puodin lisäksi yhdistys järjestää kursseja ja käsityökahveja. Joka toinen viikko järjestettäviä kahveja varten puodin alakerrasta löytyy hyvät tilat.

–Siellä voi tehdä omia käsitöitä, jutella ja juoda kahvia tai vain olla ja ihmetellä. Käsityökahvit ovat olleet lämpimiä ja vapaamuotoisia tilaisuuksia. Siellä voi esimerkiksi kysyä neuvoja käsityöongelmiin.

Lautanauhakurssi tuli jo pidettyä, mutta ensi vuoden puolella suunnitelmissa ovat mm. metallilanka-, huovutus- ja korttikurssit.

–Otamme ihmisiltä toiveita vastaan siitä, millaisia kursseja he haluaisivat, Taimio vinkkaa.

SMS

Tekevät Kädet ry:n puheenjohtaja Mia Taimio kertoo, että yksi suosikkituote ovat isot huovutetut tontut. Sellainen on lähetetty Pohjois-Amerikkaan asti.