Kotitalous ja sähkösopimukset

Kotitalouksien sähkösopimukset ovat usein monimutkaisia ja vaihtelevia, ja niihin voi liittyä monia piilokuluja ja ehtoja, jotka eivät ole heti ilmeisiä. Tässä kontekstissa on tärkeää ymmärtää, miten sähkön hinta määräytyy ja mitä vaihtoehtoja on tarjolla. Fortum on yksi Suomen suurimmista sähkön toimittajista, ja heidän tarjoamansa tarkka-sähkösopimus on suunnattu erityisesti niille kuluttajille, jotka haluavat paremmin hallita sähkönkulutustaan.

Fortum Tarkka-sopimus on tuntihinnoiteltu sähkösopimus, joka mahdollistaa sähkön hinnan seuraamisen tunneittain. Tämä tarkoittaa, että kuluttaja maksaa sähköstä sen hetkisen markkinahinnan mukaan, mikä voi vaihdella merkittävästi vuorokauden ja vuodenajan mukaan. Tällainen sopimus kannustaa sähkön käytön siirtämiseen halvempiin ajankohtiin, mikä voi tuoda säästöjä aktiiviselle kuluttajalle.

Sähkön hintamekanismit

Sähkön hinta määräytyy pääasiassa kysynnän ja tarjonnan perusteella. Suomessa sähkön hinta on sidoksissa Pohjoismaisen sähköpörssin Nord Poolin hintoihin, jotka vaihtelevat tunneittain. Kysyntä kasvaa yleensä kylmällä säällä ja talviaikaan, kun taas ylituotanto, esimerkiksi tuulisella säällä tuotetun tuulivoiman myötä, voi laskea hintoja. Fortumin Tarkka-sopimus tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden hyödyntää näitä hintavaihteluja.

Sopimuksen suurin etu on sen tarjoama läpinäkyvyys ja kuluttajan mahdollisuus vaikuttaa omiin sähkökustannuksiinsa. Toisaalta tämä sopimustyyppi vaatii kuluttajalta aktiivisuutta ja jatkuvaa markkinahintojen seurantaa, mikä voi olla aikaa vievää. Siksi on tärkeää, että kuluttajat ymmärtävät sopimuksen ehdot ja ovat valmiita mukauttamaan sähkönkäyttöään markkinahintojen mukaan.

Vaihtoehtoiset sopimustyypit

Fortum tarjoaa myös muita sähkösopimustyyppejä, jotka voivat paremmin sopia erilaisiin tarpeisiin. Määräaikainen sopimus on yksi yleisimmistä tyypeistä, joka tarjoaa kiinteän hinnan tietylle ajanjaksolle. Tämä sopimus sopii hyvin kuluttajille, jotka arvostavat hintavarmuutta ja haluavat välttää hintojen vaihtelun aiheuttaman epävarmuuden.

Toinen vaihtoehto on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, joka tarjoaa joustavuutta mutta ei välttämättä hintaetua määräaikaiseen sopimukseen verrattuna. Tällaisen sopimuksen voi yleensä irtisanoa lyhyellä varoitusajalla, mikä tekee siitä kätevän vaihtoehdon esimerkiksi muuton yhteydessä.

Hyödyt ja haasteet

Fortumin Tarkka-sopimuksen hyödyt liittyvät pääasiassa kuluttajan mahdollisuuteen säästää rahaa siirtämällä sähkönkulutustaan edullisempiin aikoihin. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä suurille kotitalouksille, joiden sähkönkulutus on merkittävää. Lisäksi sopimus kannustaa energiatehokkuuteen ja voi auttaa vähentämään sähkön kokonaiskulutusta.

Haasteena on, että sopimuksen tehokas hyödyntäminen vaatii jatkuvaa pörssihintojen seurantaa ja kykyä mukauttaa omaa sähkönkäyttöään hinnan mukaan. Tämä voi olla haastavaa erityisesti kiireisille kotitalouksille tai henkilöille, jotka eivät ole tottuneet seuraamaan sähkömarkkinoita.

Erityiset huomioonotettavat seikat

Kun harkitsee tuntihinnoiteltua sähkösopimusta, on tärkeää ottaa huomioon muutamia keskeisiä seikkoja:

 • Markkinahintojen vaihtelut: Sähkön hinta voi nousta korkeaksi kylmänä ja pimeänä talviaikana, mikä voi yllättää kuluttajan.
 • Oman kulutuksen seuranta: On tärkeää ymmärtää oma kulutustaso ja kuinka se voi vaihdella vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan.
 • Säästöstrategiat: Hyödyntämällä älykkäitä kodinkoneita ja automaatiojärjestelmiä, kulutusta voi optimoida ilman, että se vaatii jatkuvaa huomiota.

Lista Fortumin Tarkka-sopimuksen eduista

 1. Kustannussäästöt: Mahdollisuus säästää rahaa siirtämällä kulutusta edullisempiin aikoihin.
 2. Läpinäkyvyys: Reaaliaikainen pääsy sähkön markkinahintoihin.
 3. Kulutuksen hallinta: Kannustaa aktiiviseen sähkönkulutuksen seurantaan ja hallintaan.
 4. Ympäristöystävällisyys: Mahdollistaa ympäristöystävällisemmän sähkönkulutuksen, kun voi välttää kulutusta huippukulutuksen aikaan.

3 Comments

 • Kotitalous: Arkielämän perusta

  8.5.2024 - 13:03

  […] Kotitalous on paljon enemmän kuin pelkkä ruoanlaitto ja siivous. Se on monimutkainen kokonaisuus, joka kattaa kaiken arkeemme liittyvän talouden hallinnasta ja kodinhoidosta perheen hyvinvointiin ja yhteiskuntavaikutukseen. Kotitalouden sujuva toiminta on elintärkeää sekä yksilöille että yhteiskunnalle kokonaisuutena. […]

 • Kotitalous: Arkielämän perusta

  8.5.2024 - 13:07

  […] Kotitalous on paljon enemmän kuin pelkkää ruoanlaittoa ja siivoamista. Se on monimutkainen ja monipuolinen kokonaisuus, joka kattaa kaiken arjessa suoriutumiseen tarvittavan. Kotitalous sisältää talouden, kodinhoidon, ruoanlaiton, pukeutumisen, terveyden ja hyvinvoinnin sekä paljon muuta. […]

 • Kotitalous: Arkielämän taitoja ja tiedonhallintaa - OstaKirkkonummelta

  8.5.2024 - 13:21

  […] Kotitalous on paljon enemmän kuin vain ruoanlaittoa ja siivoamista. Se on monipuolinen oppiaine, joka antaa tärkeitä taitoja arjen hallintaan ja itsenäiseen elämään. Kotitalousopetus kehittää mm. […]

Kommentoi kirjoitusta